МЕДИИТЕ ЗА НАС

Изнася ли се българинът на село?

www.clubz.bg, 30.09.2015

Българинът се изнася на село - много често ще видите това заглавие в печатните медии. Дали наистина е така? Колко струва завръщането сред "природата", чистия въздух, кукуригането на петли и лая на дворни кучета? Какви са хората, които са се насочили към този тип имоти? С какъв риск е сварзана покупката на подобна недвижима собственост?

Клуб Z направи проучване сред експерти от две от водещите компании за недвижими имоти - "АДРЕС Недвижими имоти" и BULGARIAN PROPERTIES, задавайки им едни и същи въпроси по тази тема. Ето и техните отговори.

- Увеличават ли се през последните години продажбите на къщи в българските села?

АДРЕС Недвижими имоти:

- Интересът е различен в различните села. В тези, отдалечени доста от големите градове, търсенето е доста слабо. По-скоро има интерес за покупка на къщи край големите градове, където търсенето е в три посоки.

Една от тях е свързана с търсенето на имот за почивка през уикенда от хората, живеещи в големите градове, на възраст около 50-60 години. Втората посока е свързана с тези, които заемат високи ръководни позиции и имат малки деца. Те търсят спокойствие, големи къщи и чиста природа. Третата посока е свързана с тези, които вече живеят в селото, но роднините, работещи в чужбина, им изпращат пари, за да купят още една къща.

BULGARIAN PROPERTIES:

- При селските имоти през 2015 г. се заражда нова тенденция – търсене на качествени и модерни селски къщи с всякакви удобства от страна на хора с добри доходи, които да служат за бягство от градския ритъм на живот.

- Каква е ситуацията на пазара от началото на годината?

АДРЕС Недвижими имоти:

- В сравнение с миналата година при къщите в по-отдалечените места няма промяна. В тези около големите градове има повишен интерес.

BULGARIAN PROPERTIES:

- Динамиката на пазара на селски къщи се запазва слаба, както и през 2014 г. Като цяло от 2008 г. насам динамиката на пазара на селски имоти е намаляла с 80%, т.е. сключват се с 80% по-малко сделки, тъй като основните купувачи до преди кризата - британците - се оттеглиха и няма кой да ги замести.

- Към какъв тип имоти и райони има най-голям интерес?

АДРЕС Недвижими имоти:

- Повишено търсене се забелязва в покрайнините на големите градове. Интересът е предимно към купуване на имоти в села в радиус до 25 км от големите градове. Най-активен е пазарът на селски имоти в областите София, Велико Търново, Варна, Пловдив и Бургас. Търсят се предимно къщи с дворове. Търсенето на имоти главно се определя от бюджета на купувача.

Хората, търсещи почивка през уикенда, са ориентирани предимно към едноетажни къщи с малък двор, описващи типичната "американска мечта". Тези, които имат за цел да се установят близо до големия град и са с големи възможности, предпочитат двуетажни или триетажни къщи с паркинг, голяма градина, басейн и т.н. А тези, които изпращат пари от чужбина са ориентирани към малки или средно големи къщи.

BULGARIAN PROPERTIES:

- Най-активните региони за покупка на селски къщи през тази година са Стара Загора и Велико Търново. В района на Стара Загора купувачите са 50% българи, а средната цена на купените къщи е 11 100 евро. Около Велико Търново прави впечатление, че се купуват както евтини селски имоти, така и къщи висок клас на цени над 60 000 евро. Средната цена на купените имоти около Велико Търново е 41 750 евро, а районът се радва на нарастващ интерес както от страна на българи, така и на британци и други националности.
BULGARIAN PROPERTIES:

- Средната цена на купените в цялата страна селски къщи по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 18 000 евро и остава без изменение спрямо предходната година.

Какви рискове крие покупката на селска къща?

АДРЕС Недвижими имоти:

- Така наречените "селски къщи" крият рискове, предимно свързани с факта, че ако една къща не е обитаема през цялата година, има опасност от влизане с взлом. Рисковете са също слабият обхват на мобилните оператори и некачественият интернет, честото спиране на тока, слабото налягане на водата, неудобният транспорт, непочистените пътища през зимата, недобрата инфраструктура.

BULGARIAN PROPERTIES:

- Рисковете при селските имоти са най-вече в поддръжката им и тяхната сигурност. Поддръжката на къща не е лека задача, а сигурността в селата остава под въпрос пред последните години и собствениците разчитат най-вече на съседи, които да се грижат за имотите и на охранителни фирми, като зависи дали има покритие на такива в даденото село. Други рискове са природните катаклизми или бедствия, на които за съжаление ставаме все по-често свидетели. Застраховката се превърна в ключов елемент от притежаването на селски имот, особено ако той е в добро състояние.

Разгледайте нашите имоти за продажба на село

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Г-жа Гергана Тасева отговори на всички правни въпроси компетентно и прецизно. Тя е страхотен ...
Току-що купих имот в района на Монтана с помощта на Сергей Пеловски и Димитър. Отношението на ...
Много благодарим на Bulgarian Properties за свършената работа! Щастливи сме, че се обърнахме към ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Обзор на имотния пазар през 2018 г. и прогноза за 2019 г.

28/Декември/2018
Полина Стойкова MRICS, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

В края на годината традиционно правим равносметка и обобщение за състоянието на имотния пазар.

За нас 2018 г. беше изключително успешна, може би една от най-успешните години в историята на компанията. Това е резултат, постигнат както на базата на опита и лидерските ни позиции, които неведнъж сме доказвали през годините, но и благодарение на благоприятните пазарни условия.
прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече