МЕДИИТЕ ЗА НАС

Изнася ли се българинът на село?

www.clubz.bg, 30.09.2015

Българинът се изнася на село - много често ще видите това заглавие в печатните медии. Дали наистина е така? Колко струва завръщането сред "природата", чистия въздух, кукуригането на петли и лая на дворни кучета? Какви са хората, които са се насочили към този тип имоти? С какъв риск е сварзана покупката на подобна недвижима собственост?

Клуб Z направи проучване сред експерти от две от водещите компании за недвижими имоти - "АДРЕС Недвижими имоти" и BULGARIAN PROPERTIES, задавайки им едни и същи въпроси по тази тема. Ето и техните отговори.

- Увеличават ли се през последните години продажбите на къщи в българските села?

АДРЕС Недвижими имоти:

- Интересът е различен в различните села. В тези, отдалечени доста от големите градове, търсенето е доста слабо. По-скоро има интерес за покупка на къщи край големите градове, където търсенето е в три посоки.

Една от тях е свързана с търсенето на имот за почивка през уикенда от хората, живеещи в големите градове, на възраст около 50-60 години. Втората посока е свързана с тези, които заемат високи ръководни позиции и имат малки деца. Те търсят спокойствие, големи къщи и чиста природа. Третата посока е свързана с тези, които вече живеят в селото, но роднините, работещи в чужбина, им изпращат пари, за да купят още една къща.

BULGARIAN PROPERTIES:

- При селските имоти през 2015 г. се заражда нова тенденция – търсене на качествени и модерни селски къщи с всякакви удобства от страна на хора с добри доходи, които да служат за бягство от градския ритъм на живот.

- Каква е ситуацията на пазара от началото на годината?

АДРЕС Недвижими имоти:

- В сравнение с миналата година при къщите в по-отдалечените места няма промяна. В тези около големите градове има повишен интерес.

BULGARIAN PROPERTIES:

- Динамиката на пазара на селски къщи се запазва слаба, както и през 2014 г. Като цяло от 2008 г. насам динамиката на пазара на селски имоти е намаляла с 80%, т.е. сключват се с 80% по-малко сделки, тъй като основните купувачи до преди кризата - британците - се оттеглиха и няма кой да ги замести.

- Към какъв тип имоти и райони има най-голям интерес?

АДРЕС Недвижими имоти:

- Повишено търсене се забелязва в покрайнините на големите градове. Интересът е предимно към купуване на имоти в села в радиус до 25 км от големите градове. Най-активен е пазарът на селски имоти в областите София, Велико Търново, Варна, Пловдив и Бургас. Търсят се предимно къщи с дворове. Търсенето на имоти главно се определя от бюджета на купувача.

Хората, търсещи почивка през уикенда, са ориентирани предимно към едноетажни къщи с малък двор, описващи типичната "американска мечта". Тези, които имат за цел да се установят близо до големия град и са с големи възможности, предпочитат двуетажни или триетажни къщи с паркинг, голяма градина, басейн и т.н. А тези, които изпращат пари от чужбина са ориентирани към малки или средно големи къщи.

BULGARIAN PROPERTIES:

- Най-активните региони за покупка на селски къщи през тази година са Стара Загора и Велико Търново. В района на Стара Загора купувачите са 50% българи, а средната цена на купените къщи е 11 100 евро. Около Велико Търново прави впечатление, че се купуват както евтини селски имоти, така и къщи висок клас на цени над 60 000 евро. Средната цена на купените имоти около Велико Търново е 41 750 евро, а районът се радва на нарастващ интерес както от страна на българи, така и на британци и други националности.
BULGARIAN PROPERTIES:

- Средната цена на купените в цялата страна селски къщи по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 18 000 евро и остава без изменение спрямо предходната година.

Какви рискове крие покупката на селска къща?

АДРЕС Недвижими имоти:

- Така наречените "селски къщи" крият рискове, предимно свързани с факта, че ако една къща не е обитаема през цялата година, има опасност от влизане с взлом. Рисковете са също слабият обхват на мобилните оператори и некачественият интернет, честото спиране на тока, слабото налягане на водата, неудобният транспорт, непочистените пътища през зимата, недобрата инфраструктура.

BULGARIAN PROPERTIES:

- Рисковете при селските имоти са най-вече в поддръжката им и тяхната сигурност. Поддръжката на къща не е лека задача, а сигурността в селата остава под въпрос пред последните години и собствениците разчитат най-вече на съседи, които да се грижат за имотите и на охранителни фирми, като зависи дали има покритие на такива в даденото село. Други рискове са природните катаклизми или бедствия, на които за съжаление ставаме все по-често свидетели. Застраховката се превърна в ключов елемент от притежаването на селски имот, особено ако той е в добро състояние.

Разгледайте нашите имоти за продажба на село

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Наскоро продадохме наш имот в Боровец чрез BULGARIAN PROPERTIES. По време на целия процес работихме ...
От няколко месеца съм клиент на Bulgarian Properties. Свързах се с брокер г-н Стилиян Георгиев, ...
Невероятни хора и отлично обслужване. Те ми помогнаха да продам апартамент в София за нула време, и ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Най-просторните жилища вдигнати около София

29/Май/2019
Монитор, 29.05.2019, с. 9

Най-просторни жилища, чиято площ достига средно 131 квадрата са били получили разрешение за ползване в Софийска област през първото тримесечие на годината, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общо за периода в района са завършени 83 жилища, като едностайните са едва 2, а преобладават четири- и петстайните, които заедно с по-големите са общо 64.

... прочети повече

Последни регионални новини
Музиката на космоса в Шумен

11/Април/2019
http://bnr.bg

С концерт под наслов „Музиката на космоса“ в Астрономическата обсерватория в Шумен тази вечер продължава отбелязването на 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз. Произведенията, които ще бъдат изпълнени, са посветени на небесните тела и космическите явления. Това каза за Радио Шумен проф. Диана Кюркчиева, ръководител на Астрономическата обсерватория.

"Тази връзка... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече