МЕДИИТЕ ЗА НАС

Кризата в Гърция изостри апетитите за инвестиции

Монитор, 26.11.15, с. 11

Половината от покупките на ваканционни имоти по беломорското крайбрежие около град Кавала се правят от българи, научи Агенция Монитор. „В кризата цените около Кавала паднаха с 40%, но сделките скочиха със 100%”, казва Николаос Куртидис, собственик на посредническа агенция, работеща в района.

„Ниските цени бързо привлякоха много купувачи, най-вече от съседните страни”, добави той.Според Костадина Димитрова, съдружник в същата фирма, до миналата година ценовият диапазон на имотите, които купуваха българите, бе от 50 000 до 100 000 евро. „От началото на 2015 г. обаче гамата от клиенти се разнообрази, а броят им се увеличи и имаме купувачи и на парцели”, поясни тя. „Сключват се сделки с българи и за къщи до 150 000 евро. В последните месеци виждаме много засилен интерес към инвестиционните проекти като хотели и големи терени за застрояване”, побави Димитрова.

По думите й за нашенци, решили да купят имот около Кавала, няма сезон. „Разбира се, най-голямата активност е през пролетта или есента. Целта им в първия случай е да могат да ползват придобития имот на морето още през лятото”, пояснява тя. Според Димитрова, който има сериозни намерения да инвестира, идва и когато е лошо времето, за да види евентуалните дефекти на имота.

Полина Стойкова от Bulgarian properties смята, че интересът на българите към имоти в Гърция остава голям. „Засега обаче хората разбираемо изчакват да видят как ще се развие пазарът в съседната страна. Има предложения за продажба на имоти и на цени от 18 000 евро, които предизвикват огромен интерес. Хората често питат какво се предлага на Халкидики. В Гърция ситуацията се нормализира и можем да очакваме доста силно лято за гръцките имоти догодина”, прогнозира тя.

Солунският брокер Никос Маномелидис отчита, че засега най-активните купувачи на имоти в Гърция са от съседните страни - България, Сърбия, Турция. “Причината е, че цените на жилищата са почти идентични и у нас, и в околните държави”, казва той. „В Солун например те са по 400-500 евро на кв. м за стар апартамент. Но това не пречи човек да си го купи и да ходи през почивните дни край морето”, смята той. Според Маномеледис засега няма голямо търсене от страна на американци на недвижимите имоти в Гърция. Арабите пък се интересуват от разпродажбата на държавните имоти, което се изисква от кредиторите”, поясни той.

По думите му хубавото е, че имотният пазар в Гърция се съвзема от летния застой, породен от затварянето на банките. „Проблемът е главно с по-скъпите имоти заради високите данъци за покупката им”, смята солунският брокер. „В момента много малко домакинства могат да си позволят да си купят къща или просторен апартамент за 200 000 евро”, обясни Маномелидис.

Вижте нашите оферти от Гърция

Вижте какъв имот може да закупите само за 18 хил евро!


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
От 2 години ползвам услугите на BULGARIAN PROPERTIES. Търся си изгоден селски имоти близо до Созопол ...
Много съм доволен от услугите на компанията и в частност на брокер Михаела Донковска. Изключително ...
Ние сме горди собственици на красиво жилище, с уникална гледка. Искаме да кажем голямо "БЛАГОДАРЯ" ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Най-продаваният комплекс в София!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
Преди 98 години Варна официално е обявена за морски курорт

13/Юни/2019
actualno.com

На 10 юни 1921 година със специално Постановление № 21 на варненската управа, което през 1925 година е утвърдено и с Царски указ, морската ни столица официално е провъзгласена за „специален и свободен курортен град”.

Именно с това решение, варненската община получава правото да събира курортна такса и да сключва заеми за развитието на летовището.

Точно преди 98 годи... прочети повече

Последни регионални новини
Най-добрият град за живеене

11/Април/2019
http://bnr.bg

На официална церемония по време на дванадесетото издание на проучването „Кой е най-добрият град за живеене в България“ град Русе беше отличен с голямата награда.

Кметът на Общината Пламен Стоилов лично получи отличието от вицепремиера Томислав Дончев.

„Дължа тази добра оценка на мотивирания екип, с който се грижим за развитието на Русе и на добрата комуникация с гражд... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече