МЕДИИТЕ ЗА НАС

Кризата в Гърция изостри апетитите за инвестиции

Монитор, 26.11.15, с. 11

Половината от покупките на ваканционни имоти по беломорското крайбрежие около град Кавала се правят от българи, научи Агенция Монитор. „В кризата цените около Кавала паднаха с 40%, но сделките скочиха със 100%”, казва Николаос Куртидис, собственик на посредническа агенция, работеща в района.

„Ниските цени бързо привлякоха много купувачи, най-вече от съседните страни”, добави той.Според Костадина Димитрова, съдружник в същата фирма, до миналата година ценовият диапазон на имотите, които купуваха българите, бе от 50 000 до 100 000 евро. „От началото на 2015 г. обаче гамата от клиенти се разнообрази, а броят им се увеличи и имаме купувачи и на парцели”, поясни тя. „Сключват се сделки с българи и за къщи до 150 000 евро. В последните месеци виждаме много засилен интерес към инвестиционните проекти като хотели и големи терени за застрояване”, побави Димитрова.

По думите й за нашенци, решили да купят имот около Кавала, няма сезон. „Разбира се, най-голямата активност е през пролетта или есента. Целта им в първия случай е да могат да ползват придобития имот на морето още през лятото”, пояснява тя. Според Димитрова, който има сериозни намерения да инвестира, идва и когато е лошо времето, за да види евентуалните дефекти на имота.

Полина Стойкова от Bulgarian properties смята, че интересът на българите към имоти в Гърция остава голям. „Засега обаче хората разбираемо изчакват да видят как ще се развие пазарът в съседната страна. Има предложения за продажба на имоти и на цени от 18 000 евро, които предизвикват огромен интерес. Хората често питат какво се предлага на Халкидики. В Гърция ситуацията се нормализира и можем да очакваме доста силно лято за гръцките имоти догодина”, прогнозира тя.

Солунският брокер Никос Маномелидис отчита, че засега най-активните купувачи на имоти в Гърция са от съседните страни - България, Сърбия, Турция. “Причината е, че цените на жилищата са почти идентични и у нас, и в околните държави”, казва той. „В Солун например те са по 400-500 евро на кв. м за стар апартамент. Но това не пречи човек да си го купи и да ходи през почивните дни край морето”, смята той. Според Маномеледис засега няма голямо търсене от страна на американци на недвижимите имоти в Гърция. Арабите пък се интересуват от разпродажбата на държавните имоти, което се изисква от кредиторите”, поясни той.

По думите му хубавото е, че имотният пазар в Гърция се съвзема от летния застой, породен от затварянето на банките. „Проблемът е главно с по-скъпите имоти заради високите данъци за покупката им”, смята солунският брокер. „В момента много малко домакинства могат да си позволят да си купят къща или просторен апартамент за 200 000 евро”, обясни Маномелидис.

Вижте нашите оферти от Гърция

Вижте какъв имот може да закупите само за 18 хил евро!


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искал да благодаря на агент Любка Михова за коректно изпълнената работа. Тя е много любезен ...
Искам специално да благодаря на брокера от ващата агенция Михаела Донковска. Благодарение на нейния ...
Аз искам да изкажа огромни благодарности на Ангел Соколов и Гергана Тасена, който ни осигуриха ...
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
В нови сгради купуват първо двустайните

19/Март/2019
Катерина Ковачева, Труд, 19.03.2019

Наличните двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. През 2018 г. двустайните имат най-голям дял от закупените жилища като в София те формират около 65% от общия обем на сделките. 25% от закупените жилища са тристайни, а едностайните са 8%, разказаха брокери на имоти.

Средният размер на апартаментите в София е 80 кв. метра. Според сметките на брокерит... прочети повече

Последни регионални новини
Видинският куклен театър играе на фестивал в Иран

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

Актьорите от Държавния куклен театър във Видин заминават за иранския град Техеран, където ще участват в международен театрален фестивал. Там те ще представят на 21 и 22 февруари кукления спектакъл за възрастни „Малкият театър на края на света“, създаден съвместно с колегите им от Театър дьо ла Масю във френския град Ница.

Постановката е дело на френския режисьор Езекел Гарсия Ромеу... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече