Кризата в Гърция изостри апетитите за инвестиции

2015-11-26   |  Монитор, 26.11.15, с. 11

Половината от покупките на ваканционни имоти по беломорското крайбрежие около град Кавала се правят от българи, научи Агенция Монитор. „В кризата цените около Кавала паднаха с 40%, но сделките скочиха със 100%”, казва Николаос Куртидис, собственик на посредническа агенция, работеща в района.

„Ниските цени бързо привлякоха много купувачи, най-вече от съседните страни”, добави той.Според Костадина Димитрова, съдружник в същата фирма, до миналата година ценовият диапазон на имотите, които купуваха българите, бе от 50 000 до 100 000 евро. „От началото на 2015 г. обаче гамата от клиенти се разнообрази, а броят им се увеличи и имаме купувачи и на парцели”, поясни тя. „Сключват се сделки с българи и за къщи до 150 000 евро. В последните месеци виждаме много засилен интерес към инвестиционните проекти като хотели и големи терени за застрояване”, побави Димитрова.

По думите й за нашенци, решили да купят имот около Кавала, няма сезон. „Разбира се, най-голямата активност е през пролетта или есента. Целта им в първия случай е да могат да ползват придобития имот на морето още през лятото”, пояснява тя. Според Димитрова, който има сериозни намерения да инвестира, идва и когато е лошо времето, за да види евентуалните дефекти на имота.

Полина Стойкова от Bulgarian properties смята, че интересът на българите към имоти в Гърция остава голям. „Засега обаче хората разбираемо изчакват да видят как ще се развие пазарът в съседната страна. Има предложения за продажба на имоти и на цени от 18 000 евро, които предизвикват огромен интерес. Хората често питат какво се предлага на Халкидики. В Гърция ситуацията се нормализира и можем да очакваме доста силно лято за гръцките имоти догодина”, прогнозира тя.

Солунският брокер Никос Маномелидис отчита, че засега най-активните купувачи на имоти в Гърция са от съседните страни - България, Сърбия, Турция. “Причината е, че цените на жилищата са почти идентични и у нас, и в околните държави”, казва той. „В Солун например те са по 400-500 евро на кв. м за стар апартамент. Но това не пречи човек да си го купи и да ходи през почивните дни край морето”, смята той. Според Маномеледис засега няма голямо търсене от страна на американци на недвижимите имоти в Гърция. Арабите пък се интересуват от разпродажбата на държавните имоти, което се изисква от кредиторите”, поясни той.

По думите му хубавото е, че имотният пазар в Гърция се съвзема от летния застой, породен от затварянето на банките. „Проблемът е главно с по-скъпите имоти заради високите данъци за покупката им”, смята солунският брокер. „В момента много малко домакинства могат да си позволят да си купят къща или просторен апартамент за 200 000 евро”, обясни Маномелидис.

Вижте нашите оферти от Гърция

Вижте какъв имот може да закупите само за 18 хил евро!


  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда с Акт 15 на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Завършване през ЮНИ 2020 г.
Вижте още
Заповядайте на видео оглед!
При нас ще намерите хиляди имоти в цялата страна със заснето от нас видео. Не губете време, разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка в намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване