Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES за инвестициите в имоти в репортаж на TV7

2016-01-11   |  www.news7.bg, 10.01.2016

Телевизия TV7 излъчи репортаж на тема:"Българинът инвестира в жилища". По темата беше потърсено мнението и на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Всяка четвърта покупка на имот в последната година е била с цел печалба от отдаване под наем, обобщават посредниците на пазара. През 2015 г. те отчитат и с 10% повече сделки. Основната причина за това са и вече нищожните лихви по депозитите, които превръщат банките в сейфове.

От доста време лихвите по банковите депозити са около 1%, докато доходността от покупка на имот и отдаването му под наем може да достигне или дори да надхвърли 5% годишно. Така за онези, които имат по-големи спестявания, покупката на жилище се превръща във все по-желана алтернатива.

Като цяло оставянето на парите на депозит не носи приходи, но пък е лесен начин да запазим парите си.

"Хората, които имат налични 20-30 хиляди евро, както и имат къде да живеят, стабилна работа и доходи, могат лесно да получат ипотечен кредит. Виждаме, че сега лихвените нива са между 4-5%, което е исторически най-ниското им ниво", съобщи за TV7 Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Експертите предупреждават да предвидим разходите за самата сделка, за ремонт, поддържане и обзавеждане на имота, както и годишните данъци. Така от двустайно жилище с цена 50 хил. евро, което ни носи приход от наем от 250 евро на месец, получаваме годишна доходност от 3,7%.

За период от 10 години обаче от него ще спечелим над три пъти повече, отколкото ако оставим същата сума в банка - при средна лихва малко над 1% годишно и след плащането на данъка от тази печалба, доходът от спестяванията ни ще е около 5500 евро. Затова и не са малко тези, които предпочитат дори с малка спестена сума да вземат кредит, но да инвестират парите в имот.

Ако за същия имот с цена от 50 хил. евро, който ще отдаваме за 250 евро на месец, вземем ипотечен заем за 40 хил. евро, ще излезем на печалба след десетата година. В този случай обаче вноската ни по кредита ще е двойно по-голяма от прихода ни от наем. Ако искаме да изплащаме кредита с дохода от наем, кредитът трябва да е за 20 години. Но тогава и разходите ни за лихви и такси ще са двойно по-големи.

Дори и с разходите за ипотеката обаче, след изплащането на кредита, оставаме собственици на имот, от който можем да спечелим.

Вижте репортажа, излъчен по телевизия TV7:



Разгледайте имоти за инвестиция с цел отдаване под наем

Вижте всички наши имоти в София

Вижте оферти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване