Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата в Пловдив прескочиха 900 евро за квадрат

2022-08-04   |  Марица, Пловдив, 03.08.2022, с. 1,11


Пловдив успя да догони Варна и Бургас със средна цена от 957 евро/ кв.м през второто тримесечие на 2022 година, преминавайки психологическата граница от 900 евро/кв.м. Така цените на жилищата в трите най-големи града след София вече почти се изравняват, сочи анализ на BULGARIAN PROPERTIES.

Годишният темп на нарастване на цените в Пловдив се ускорява от 4-5% през 2021 г. до 10-15% в началото на тази година, като по този показател градът под тепетата се нарежда на второ място след София, твърди Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.


По данни на BULGARIAN PROPERTIES жилищните пазари в големите градове следват плътно тенденциите в София и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първото полугодие на 2022 г. Новото строителство в Пловдив, Варна и Бургас е по-предпочитано от купувачите, като най-голям интерес и в трите града привличат кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните им зони.

Полина Стойкова е категорична, че търсенето на пазара ще продължи да бъде подкрепяно от изгодно банково кредитиране и растящи доходи. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат, а обемът новоотпуснати кредити - да нараства, поддържайки темповете от 2021 г. на растеж с около 40%.

Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължиха да имат положително влияние - безработицата остана на ниски нива - около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват - с около 10% средно за страната и 12% за София през първото тримесечие по данни на НСИ.

"Войната и инфлацията дадоха допълнителен стимул на търсенето с цел инвестиция в сигурен актив, какъвто са имотите, и на пазара се усети недостиг на жилища не само в София, но и във всички райони на страната. Предлагането, което съществуваше на вторичен пазар, дори във ваканционните курорти и в селата, силно намаля и в момента офертите, които излизат на пазара, често се продават за броени дни, казва Стойкова.

Разгледайте нашите оферти в Пловдив



  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване