П. Стойкова: В София масово стартират проекти при постоянно нарастващото търсене

2016-12-01   |  investor.bg, снимка investor.bg

Засилено търсене, все по-голямо предлагане, ръст на цените, голяма динамика. Така накратко агенциите за имоти виждат пазара на жилища в София и големите градове.

Експертите обаче са категорични - за балон не може да се говори заради устойчивите фундаменти на пазара. За пръв път от години водещ двигател е местното търсене, дори във ваканционния сегмент, където повече от половината от сделките вече се сключват с български граждани, а перспективите са за устойчиво развитие.

Очертава се и плавна тенденция към засилване на предлагането на качествено ново строителство, което да балансира пазара и постепенно да компенсира недостига.

За следващата година посредниците очакват повече сделки и по-спокоен ръст на цените на жилищата на фона на очакваното ново строителство, което ще излезе на пазара през 2017-2018 г. Това ще внесе и повече равновесие на вторичния пазар, където се очаква предлагане на по-разумни цени.

Пазар на бързи обороти

През тази година се наблюдава цялостна промяна на нагласите на пазара, като има бързо разгръщане на тенденции, натрупвани през последните години, коментира Полина Стойкова от Bulgarian Properties на бизнес закуска на портала за имоти Imoti.net.

В София масово стартират големи обеми ново строителство на фона на постоянно нарастващото търсене. Все по-бързо се взимат и решенията за покупка на жилище заради все още недостатъчното качествено предлагане, посочи Стойкова. Така сделките от началото на годината отчитат ръст с около 10 на сто, показват данните на компанията.

Това се отразява и на цените на имотите в столицата. В рамките на последните няколко месеца нивата преодоляват две ключови психологически граници - 800 евро за кв.м в началото на годината и 900 евро през третото тримесечие, сочи още статистиката на агенцията. За две години средните цени на кв.м са се увеличили с около 200 евро, каза Стойкова.

През третото тримесечие на годината средната цена за София достига 930 евро за кв.м, което е със 17% повече на годишна база и с 3% над нивата от предходното тримесечие, коментира Стойкова. На тази база за годината се очаква 12% ръст.

При новото строителство средните цени варират около 950 - 1 000 евро за кв.м, а на вторичния пазар са с около 80 - 100 евро по-ниски, допълни Стойкова. При препродажбите на имоти се наблюдава известно забавяне на пазара след лятото, което се обяснява с все по-засиленото предлагане на имоти ново строителство. Това се очаква да вразуми продавачите, които търсят по-високи цени.

Скъсяват се и сроковете за реализация на имотите, включително и при луксозните имоти, при които продажбата понякога отнема и повече от година. В някои случаи продажби се осъществяват за около месец, стига имотът да е правилно оценен и предложен на пазара.

Нови предприемачи, стари проблеми

Заради силния пазар в големите градове, който се тласка нагоре от миграцията, отново се появяват предприемачи без опит, които искат да спечелят от тенденциите, коментира Страхил Иванов от "Явлена".

Той отбеляза, че цените определено вървят нагоре, защото една трета от сделките на агенцията са на нива над 1 000 евро, а вече има и сделки за по 2 хил. евро. На този фон се увеличават желаещите да придобиват земя за жилищно строителство.

Иванов посочи, че има плашещи негативни примери за инвеститори, които не са обезпечили финансово проектите и не са предвидили всички рискове.

Мартин Иванов от Smart Brokers допълни, че това отново увеличава рисковете от неспазване на срокове и незавършване на сгради заради силния ръст на сделките "на зелено" - т.е. за имоти в процес на строителство.

Пазарът все още не се е справил с проблема с прозрачността предвид липсата на статистика, както и с нелоялната конкуренция. Резултатите от проучване на консултантската компания ЕРА Недвижими имоти показват, че браншът осъзнава, че има лош имидж сред клиентите, но голяма част от фирмите не правят нищо, за да го подобрят, тъй като не инвестират в обучение на консултантите.

Вижте нашите топ обекти ново строителство в София

Вижте най-новите обяви в София

Вижте нашите топ оферти във Варна

Вижте топ предложения от Пловдив


  прочети повече статии

Сподели
ново! Vitosha View - сграда F
Най-новата фаза на елитния комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада вече е с разрешение за строеж и строителството предстои да стартира до броени дни!

Изберете своя нов дом в емблематичен комплекс в София сега!
Вижте още
Купете собствен имот на морето!
Радвайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! Атрактивни цени и разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си собствено място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване