Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Каква беше 2018 за жилищния пазар в София?

2018-12-05   |  economy.bg

Успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли през различните месеци.

Така описват изминаващата 2018 от агенцията за имоти „Бългериан Пропертис”. "Като цяло, можем да я определим като стабилизираща година за жилищния пазар в столицата“, коментира изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова.

"Интересът към имотите в София остана голям и през тази година, а значителна част от търсенето все още е неудовлетворено", допълва тя.

"Основните показатели за жилищния пазар в София за 2018 г. са: забавяне на темпа на нарастване на цените до около 5% на годишна база, стабилизация на пазара на ценови нива около 1 000 евро/кв.м., два пъти по-добра достъпност на жилищата спрямо тази от преди 10 години, нарастващо предлагане на жилища ново строителство, което продължава да бъде предпочитано от купувачите. Перспективите за пазара са положителни, като очакванията ни са цените да се задържат около настоящите нива през следващите 1-2 години", обобщава Полина Стойкова. Повече за цените на жилищата в столицата ТУК.

Каква беше 2018?

Пазарът в София се успокои и се балансира още през пролетта на тази година. Тогава се усети появата на по-голямо предлагане, а купувачите преминаха в режим на изчакване, по-бавно взимане на решения и склонност да купуват до ценови нива около 1 000 евро/кв.м, коментират от агенцията.

През втората половина на годината имахме по-силен пазар, особено през месец август, когато обемите продажби достигнаха до рекордни нива и след това се нормализираха на нива малко над тези от миналата година.

Като извод за изминалата година можем да кажем, че жилищният пазар в София е стабилен, налично е търсене, но то е само за добре обмислени, проектирани и ценообразувани проекти. Примери за това са обектите ново строителство, с които сме се ангажирали да маркетираме ексклузивно. Те генерират постоянен интерес и поддържат консистентни нива на продажбите почти без изменения през цялата година.

Жилищата на вторичен пазар, които са добре оценени спрямо своите характеристики, биват продавани в рамките на до един месец, което е много добър темп за пазара, но за съжаление, голяма част от продавачите все още са с прекомерни ценови очаквания спрямо пазарните настроения и имаме и много жилища, които остават на пазара с месеци.

Купувачите продължават да обмислят добре имотните си вложения, да оглеждат максимално много от имотите на пазара и да не купуват на всяка цена.

Има ли ръст на продажбите?

Според данните на Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие в София са вписани 6 376 имотни продажби при 6 300 за същия период на 2017 г., което е ръст само с 1.2% на годишна база. След увеличението на обема продажби до 6-8-10%, този показател се забавя.

Тук обаче не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване, да делът им от общия жилищен пазар по наблюдения на „Бългериан Пропертис” е около 60-70% от всички продажби в София.

Издадените нови разрешителни за строеж в София нарастват с 14.5% за деветмесечието спрямо същия период на 2017 г.

През 3-тото тримесечие са издадени 296 нови разрешителни за жилищни сгради по данни на НСИ, което е своеобразен рекорд за последните години, се посочва още в обзора на компанията. Може би това е единственият индикатор, който успя да се върне на предкризисните нива от преди 10 години, отчитата оттам.

Какво се търси?

И през 3-тото тримесечие с най-голям дял от закупените жилища са двустайните апартаменти. Те съставляват 65% от общо закупените жилища по данни на „Бългериан Пропертис”, като наличностите на двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. 25% от закупените жилища са тристайни, а 1-стайните са 8%.

Средната площ на закупените жилища е 79 кв.м. Двустайните апартаменти са със средна площ около 70 кв.м., а тристайните – 105 кв.м.

95% от закупените жилища са в тухлени сгради, повечето от които ново строителство. Само 7% са сделки с напълно обзаведени жилища. 40% от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара на продадените в началото на годината имоти е 102 дни (около 3.5 месеца) и намалява от 122 дни в началото на годината. Направените отстъпки от офертните цени са незначителни – средно 0.2%.

През последната година се забелязва засилен интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Обръща се голямо внимание на качествената среда на живот, особено когато се купуват жилища за собствено ползване, но и инвестиционният интерес към такива комплекси е голям, тъй като те обещават по-добри наемни нива и по-голяма устойчивост на инвестицията.

Прогнозите за 2019

През последните месеци много се спекулира с очакванията за спад в пазарната активност и цените на имотите, но трябва да се отбележи, че към момента няма обективни фактори, които да подкрепят тези прогнози.

Най-вероятният сценарий за развитието на жилищния пазар в София е цените на имотите да се задържат около настоящите нива и да има един стабилен имотен пазар с много добро предлагане през следващите 1-2 години.

Местното търсене ще продължава да бъде основен двигател, а очакваният икономически растеж, ниската безработица и все още ниските лихвени проценти по ипотечните кредити ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар и през 2019 г.

Вижте нашите топ имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване