Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Рояци по-евтини къщи са в строеж на запад от София

2022-10-18   |  Боряна Генчева, Капитал

Новият хит е община Божурище с доскоро неизвестните села Гурмазово, Хераково и Пожарево. А цените на къщите там гравитират около 200 хил. евро

▪ Поскъпването и застрояването в южните райони на София пренасочи част от интереса в западна посока
▪ В Гурмазово, Хераково и Пожарево от две години никнат цели нови квартали от къщи
▪ Плюсовете са големи терени, красиви гледки, близост до града и метрото, но инфраструктурата е "направи си сам"


В кварталите в полите на Витоша новите къщи в затворени комплекси вече струват по 500 - 600 хил. евро. Дори редовите къщи с дворчета от по 50 - 60 кв.м вървят от 300 - 400 хил. евро нагоре. Следствието е, че за мнозина купувачи южната част на София е неоправдано скъпа и вече презастроена и те започват да се оглеждат в алтернативни посоки.

Новият хит е община Божурище с доскоро неизвестните села Гурмазово, Хераково и Пожарево. А цените на къщите там гравитират около 200 хил. евро.

Преместване на погледа

"Интересът към южните райони беше силен последните 4-5 години и цените най-силно нараснаха там - по дъгата от Горна баня, през Бояна, Драгалевци и Симеоново, чак до Лозен и Герман през Бистрица, Панчарево. Това подтиква хората, които искат да живеят в къща, но не могат да си позволят тези цени, да потърсят алтернативни възможности. И ги откриха в западната част на София. И ако преди имаше само плахи опити, в последните две години там усилено се строи - най-вече в община Божурище", казва Виктор Вучелийски, съдружник в Bulgarian Properties. Проектите са интересни, защото са сравнително близо до столицата, имат много хубаво изложение, лесен е достъпът, а и цените са в пъти по-приемливи от тези на имотите в южната част", обяснява той.

В селата на общината никнат множество малки комплекси, в които къщите са по 200 хил. евро. При това по-евтините парцели дават възможност на предприемачите да си позволяват по-големи дворове, вместо да строят нагъсто, за да компенсират скъпия терен. "Районът и в момента е силно подценен. Преди средата на 2019 г. земята в регулация струваше по 25 - 30 евро на кв.м, а сега е 50 - 60 евро", казва Любен Дойчев, брокер в "Билдинг бокс".

Тенденцията е ясно изразена, но засега по-скоро е малък клон от голямото дърво - и основното предлагане и големите комплекси от затворени комплекси с къщи остават концентрирани в южната част на града.

Защо община Божурище

"Тенденцията за развитие и застрояване на населените места в община Божурище започва през 2014 г. и продължава досега. Строят се затворени жилищни комплекси от еднотипни еднофамилни къщи с височина до 10 м. По своето естество те обособяват нови жилищни квартали", казва Габриела Дончева-Терзийска, зам.-кмет по устройство на територията в общината.

Става дума за клъстери от по 6 - 12 до 30 жилищни сгради - малки комплекси, особено в сравнение с мастодонтите от по 100 - 250 къщи на юг и югоизток от София. Освен това се строят и множество единични нови къщи.

"На година общинска администрация в Божурище издава около 170 - 200 разрешения за строеж на жилищни сгради. Многофамилните сред тях са едва 10% от всички. Като най-развити местности в село Гурмазово се обособяват местностите Соларски път, Мъртвак, Дуняш. Бързо се развиват и селата Пролеша, Хераково и Пожарево, обяснява зам.-кметът.

Интересът към района се дължи основно на близостта до София. Божурище е на 15 км и 15 мин. с кола от центъра на града, както е посочено и на страниците на множеството комплекси в строеж. Метростанция "Сливница" е на 8 км, а на 6 км има магазин "Метро". "До центъра на София се стига дори по-бързо и лесно, отколкото от "Манастирски ливади" и южните квартали", казва архитектът на един от проектите. Известно е обаче, че на жп прелеза в посока Перник стават сериозни задръствания.

Територията е предимно равнинна, с гледки към няколко планини. Все още има свободни земи за строеж. От едната страна е землището на Банкя, където качеството на въздуха е известно, от другата - индустриалната зона в Божурище, която тегли икономиката на района нагоре. Наблизо има язовир, конна база, тенис кортове и игрища, детски градини и училища.

Има целогодишен градски транспорт, а община Божурище осигурява маршрутни таксита между отделните села, които по обща оценка се движат редовно. Отзивите за общинското ръководство също са добри. "Общината много се старае и е направила целия път - от бул. "Европа" до центъра на Божурище и от там до центъра на Гурмазово", казва Георги Димитров, изпълнителен директор на "Инфинити капитал". Преди около две години дружеството излезе на BEAM - платформата на БФБ, ориентирана към малки и средни предприятия, за да набере капитал за строителството на няколко жилищни проекта, два от които в Гурмазово. Тогава и селото стана по-популярно в публичното пространство.

Вижте нашите оферти за къщи около София

Обявете свой имот за продажба с нас


  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване