Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Къщите около Търново традиционно са търсени

2022-06-24   |  Капитал, Градове, 24.06.2022, с. 55

Димитър Павлов - новият регионален мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Велико Търново и Габрово - беше поканен от Капитал да коментира имотния пазар за специалното издание на Капитал Градове, посветено на района. Вижте какво сподели той относно пазара на селски къщи, който е традиционно приоритетен за нашата компания и на който можем да се похвалим с отлични оферти и дълга история на сделки с доволни клиенти.

----

Определено има интерес към къщите в селата около Велико Търново и той от идва от различни типове купувачи.

"Има местни, които искат да се преместят да живеят на село. Те търсят в близките села в радиус от 15-20 км. Доста чужденци живо се интересуват от селски имоти, като увеличават периметъра до 50-60 км. През последната година все повече клиенти идват от столицата. Техните желания са за имот в Балкана в широки граници - от Елена до Тетевен", казва Димитър Павлов, регионален мениджър за Велико Търново и Габрово на Bulgarian Properties.

Красимира Георгиева, управител на "Явлена" - Велико Търново, потвърждава тези тенденции, но влиза в по-голям детайл. "Пазарът на къщи в близост до Велико Търново с цел постоянно пребиваване традиционно е силен. За постоянно жилище са предпочитани селата с редовен градски транспорт - Леденик, Шемшево, Беляковец, Присово и Самоводене, както и тези в радиус до 20 км - Пчелище, Драгижево, Мерданя и др. Реализациите са на цени от 55 хил. евро до 120 хил. евро, в зависимост от имота. На по-високите нива - над 250 хил. евро, рядко има сделки, казва тя.

По нейна информация къщи в балканските райони се търсят основно от хора от София, Варна и Бургас с възможност за работа онлайн или за ваканционни имоти. Цените се движат от 35 хил. лева до 100 хил. евро, в зависимост от състоянието на имота.

Има единични покупки на селски имоти на цени до 30 000 евро от чужденци от Германия, Испания и Великобритания, както и на къщи за постоянно обитаване или къщи за гости в атрактивни балкански села на цени до 200 000 евро от българи, завръщащи се от дългосрочно пребиваване в чужбина. Търсенето на къщи за гости предимно в селата около Трявна и Елена е завишено.

Най-често се стига до продажба на имоти, получени по наследство, чиято поддръжка е трудоемка.

Друг тип продавачи са чужди граждани, закупили къщи в селата през 2006-2008 г. Голяма част са ги обявили за продажба, но те най-често са неподдържани. "Пандемията промени нагласата на клиентите. Хората искат да купят имот, който да могат да използват веднага, а не да се ангажират със строителство или големи ремонти. В тази връзка търсенето е на готови къщи или такива, които се нуждаят от освежителен ремонт", казва Ивайло Иванов.

Големите инвеститори засега не се интересуват от терени извън града или в близките села по информация от агенциите и няма строителство на комплекси от къщи.

Вижте нашите оферти за къщи в района

Продайте къща с нас!


  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване