Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Колко струват жилищата в София и как се промениха цените през 2018?

2018-11-29   |  economy.bg

През 2018 г. цените на имотите в София задържат достигнатите в края на 2017 година нива и остават без съществени изменения в 3-те поредни изминали тримесечия.

Това показват данните компанията за имоти „Бългериан Пропертис”.

Средната цена на жилищата в София през 3-тото тримесечие на годината е 1 090 евро/кв.м. при 1 086 евро/кв.м за 2-ро тримесечие и 1 092 евро/кв.м в началото на годината. Вече цяла година психологическата граница от 1 090 евро/кв.м не може да бъде премината. Очаквано, пазарът се стабилизира и се развива много по-плавно от предходните години на наваксване, коментират от агенцията.

На графиката със средните цени може да се види, че те са доста под нивата от преди 10 години, когато бяха достигнали 1 260 евро/кв.м.

Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро при нива около 90 000 евро в предходните тримесечия. Тази тенденция отразява нарастването на дела на закупените двустайни жилища и тенденцията за търсене на по-малки площи за сметка на нарасналите цени на кв.м.

На втората графика се вижда годишният растеж на цените по тримесечия. Годишното увеличение на цените през 3-тото тримесечие е 3%, а за деветмесечието годишният растеж на цените в София е 5% спрямо същия период на миналата година.

От агенцията посочват, че прогнозите им за забавяне на темпа на нарастване до около 10% и постепенно уравновесяване на пазара за момента се оправдават, като дори ръстът на цените през 2018 г. е под техните очаквания.

Достъпност

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м. към средната заплата в столицата) е на ниво 1.42 за третото тримесечие, което е леко намаление спрямо достигнатите нива 1.45-1.47 в предните тримесечия. Това означава, че към момента имотите в София са една идея по-достъпни в сравнение с 2017 г. и началото на тази година.

Това се дължи както на забавянето на ръста в цените, така и на нарасналите доходи, чиито ръст обаче също се забавя и през 3-тото тримесечие дори бележи спад. От агенцията отбелязват, че това съотношение е далеч от пиковата стойност на коефициента преди 10 години (3.5) и показва, че най-общо казано имотите в София са поне два пъти по-достъпни спрямо 2008 г.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Наблюденията на „Бългериан Пропертис” сочат, че най-много закупени жилища през 3-тото тримесечие на 2018 г. има в кв. Витоша, най-вече заради особено силния интерес към ексклузивния ни комплекс Модера Резидънс.

Останалите популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Студентски град и Манастирски ливади. Към тях е добавен и кв. Връбница 2 с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство в комплекс Sofia North Park, близо до Северния парк и метростанция.

Средните цени в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие са:

• Витоша – 960 евро/кв.м

• Студентски град – 1 070 евро/кв.м

• Кръстова вада – 1 270 евро/кв.м

• Манастирски ливади – 1 010 евро/кв.м

• Младост 4 – 1 080 евро/кв.м

• Връбница 2 – 960 евро/кв.м.

Най-скъпо продавани са жилищата в Центъра и в кв. Лозенец – между 1650 евро/кв.м и 2000 евро/кв.м.

Традиционно, интерес има и към Младост, но предлагането там е доста ограничено. Люлин привлича интерес с ниски цени за жилища ново строителство.

Като интересна зона се обособяват кварталите Павлово, Бъкстон, Овча купел и Карпузица. Този южен район се преобразява с напредъка на метрото, разширяването и строителството на нови булеварди, проекта за подобряване на линията на трамвай номер 5, наличните университети, медицински центрове и транспортни връзки. Това дава много силен тласък на развитието на района и новото строителство, което постепенно променя неговия облик.

Вижте нашите топ имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване