МЕДИИТЕ ЗА НАС

Колко може да се спечели от имот в България

Труд, 21.07.2014

Някъде около 2004-2005 година предприемачите в нови ваканционни селища у нас твърдяха пред потенциалните купувачи, че възвръщаемостта на парите, вложени в апартамент в Банско, Слънчев бряг, Боровец и другаде, е не по-малко от 15%.

Това до голяма степен породи първоначалния интерес сред британски и ирландски купувачи. И да не са вярвали съвсем на рекламите, дори доходност от 10% бе толкова привлекателна, че точно тази група купувачи се очерта като основна в онези години. Те бяха и първите, които след началото на кризата почнаха да се освобождават панически от тези “инвестиции”.

10 години по-късно едва ли има строител, който би посмял да говори изобщо за доходност при този вид имоти. Днес се разчита на съвсем друг тип купувачи - не такива, които влагат пари в сделката, за да могат да препродадат по-късно имота. А на хора, които купуват имота за собствени нужди.

И все пак, имотите продължават да са актив и като всеки актив те имат и инвестиционна стойност. Тя е различна при жилищата в градовете, офис сградите, търговските помещения, селските къщи или ваканционните апартаменти. И въпреки кризата тази стойност в никакъв случай не е равна на нула.

Жилище или депозит

Основното правило при определяне на доходността от едно жилище е за колко години то ще се изплати, ако се отдава под наем, и каква печалба ще донесе това.

Класация на Global Property Guide, направена през 2007 г., постави страната ни на трето място в Европа по доход от наеми. Според данните тогава жилище в София, отдадено под наем в продължение на 10 години, е връщало на собственика си по 10,56% годишно. В противоположния край на класацията са били жилищата в Монако и най-луксозните квартали на Лондон. Те са, разбира се, несравнимо по-скъпи от софийските, но спрямо наемите тогава са могли да донесат на собственика си не повече от 2% доходност годишно.

Според анализ на българската агенция за недвижимости “Форос” от началото на тази година средната годишна доходност от жилища, отдадени под наем в момента е 6,12%. Тя намалява леко в сравнение с миналата година - с 0,22 процентни пункта.

И далеч не е еднаква във всички населени места. С най-висока доходност се откроява Добрич - 8,77%. Шумен и Стара Загора също са сред градовете с по-висока доходност на жилищните имоти - съответно 6,63% и 6,46% . В София и Варна средната доходност достига съответно 5,89% и 5,63%, но за разлика от горните градове тук тя нараства леко в сравнение с миналата година, а не спада.

Числата за тази доходност са съизмерими със сегашните лихви по депозитите. Разбира се, със забележката, че депозитът все пак е ликвиден актив, т.е. ако на човек му трябват парите, може да ги изтегли веднага. В условията на стагниращ имотен пазар за продажба на жилището ще трябва доста дълго време.

В курортите - само за почивка

Не така стоят обаче нещата в курортните комплекси. Там обещаните схеми не проработиха и цените на апартаментите се сринаха изведнъж с 40% през 2006-2007 г., а някъде намалението на цените стигна и 70%, така че препродажбата им с печалба е изключена.
Те трудно биха могли да донесат доходност и от отдаване под наем. Едно, че постоянни наематели за жилище в курорт трудно се намират. Второ - дори специализирана фирма да успее да намери такива поне през курортния сезон, таксите за управление на този тип собственост изяждат доходността. Според Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, която е специализирана в сделки с ваканционни имоти, в момента не може да се говори за доходност при тях, надвишаваща 1-2%. Затова те не предизвикват инвестиционен интерес, още повече че в момента много курорти в Испания и по Средиземноморието гарантират поне 5% годишна доходност.

Предстояща активност
Макар че са специфична инвестиция, бизнес сградите, предназначени за офиси под наем, както и търговските центрове също носят доходност. Тя също се определя чрез доходите от отдаването на площите под наем, но заради липсата на много сделки и ново строителство напоследък трудно може да се определи.

При скорошната сделка по продажбата на един от блоковете в “Бизнес парк София” купувачът - “Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, обяви, че очакваната доходност от сделката е 9%. Стойността на сделката беше 2,5 млн. евро.
За нива около 9-9,5% говорят и консултантските компании, специализирани в бизнес имотите, като например “Фортон” и “Колиърс”.

Преди няколко месеца “Ърнст енд Янг” разпространи доклад за 15 източно и средноевропейски държави, между които и България. В него се прогнозираше засилване на сделките с офис и търговски имоти в региона. Според шефката на “Фортон” Михаела Лашова в момента много фондове за имоти набират капитал и по-рисково настроените от тях се оглеждат и за България. Специфичното при нас е именно доходността. В Чехия и Полша, където вълната от нови сделки се случи миналата и по-миналата година, доходността вече е двойно по-ниска, отколкото в България, и това дава основание да се прогнозира засилена активност у нас през тази и следващата година.

Според Лашова по-голяма ще е активността в областта на офис сградите, отколкото в молове. Причината е, че през последните няколко години офис сградите от висок клас намаляха и успоредно с това тяхната заетост се увеличи. Макар че това все още не е довело до забележимо повишение на наемите, очаква се скоро и това да се случи, а оттам доходността ще се увеличи.

Вижте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодарим на Станислав Цветков за неговата помощ, грижа, енергичност и веселия нрав. Вашата помощ ...
Bulgarian Properties току-що продадоха нашия апартамент в Банско. Продажбата мина бързо и ...
С помощта на регионалния мениджър за Варна г-н Евгени Златев, както и със съдействие на брокера г-н ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Последни Новини
Имотната агенция на годината откри офис и в Бургас

14/Юни/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES откри нов офис в Бургас, информираха от имотната агенция на годината за Profit.bg.

Това е част от стратегията на компанията за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес: ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2.

Регионални мениджъри за Бур... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
Възвръща ли се интересът на британците към имотите в България?

08/Май/2019
www.investor.bg

България може да е най-бедната страна членка на ЕС, но предлага многобройни възможности за закупуване на имот. До 10 хил. британски граждани наричат балканската страна свой дом. Много от тях са се сдобили с имот по време на бума в началото на 90-те години на миналия век, когато имоти можеха да бъдат... прочети повече