МЕДИИТЕ ЗА НАС

Навлизащи в България компании усилено търсят офиси

capital.bg

Повишено търсене на пазара на офиси в столицата и засилен интерес към по-големи площи. Това са основните тенденции за първото полугодие на 2016 г. според анализа на агенция Bulgarian Properties. По техни данни обикновено новооткриващите компании търсят по-малки площи до около 200 - 300 кв.м, но все повече фирми търсят и наемат по-големи квадратури от по 700 - 800 кв.м. "Пазарът оперира на по-високи обороти и това се усеща все по-осезаемо", коментира изпълнителният директор Полина Стойкова.

Кои са наемателите

По данни на агенцията основните наематели продължават да бъдат от секторите аутсорсинг, финансово посредническа дейност, информационни технологии и като цяло индустрии с по-висока добавена стойност. Често тези компании не обслужват българските пазари и клиентите им са извън страната. Консултантите наблюдават засилен интерес и от компании, които отварят първите си представителства в страната. "Това са както фирми, опериращи в съседни страни, така и такива с централни офиси в Израел, Великобритания, Русия и др.", уточнява Стойкова. Според нея не липсва интерес и към наемане на допълнителни площи от разрастващи се компании, които вече оперират на българския пазар. "Невинаги обаче разширение е възможно да се случи във вече обитаваните офис сгради. При липса на допълнителни площи там се търсят варианти за релокации в други сгради, които да отговарят по-добре на нуждите на наемателите", коментира експертът.

Недостатъчно предлагане

В условията на активен пазар и повишено търсене на площи нивата на заетост в офис сградите са още по-високи в сравнение с предходните периоди. Като цяло качествените офиси с хубави локации и добро и функционално разпределение на площите са с висока заетост от над 90-95%. Логично това води до това инвеститорите в бизнес комплекси, които имат тази възможност, вече да планират започване на строителство на нови офис площи и разширение, а някои дори вече са започнали и строителството на такива.

Стабилни наемни нива

Според анализа наемните нива на офисите в сгради клас А в столицата са в диапазона 10-13 евро на кв.м, като се забелязва по-малка склонност на наемодателите да правят отстъпки, което се дължи на малкия процент свободни офис площи. Почти винаги се търси дългосрочност на договорите.

Позитивна прогноза

Експертите очакват завишеното търсене на офис площи да продължи в следващите 12-18 месеца. "Именно то и бързата реализация и отдаване под наем на новите проекти, излезли на пазара през последната година, кара и някои инвеститори да планират и започват строителство на нови сгради в близост до утвърдени вече офис локации, като по този начин ще се увеличи предлагането в отговор на по-високото търсене от страна на наематели", коментира Стойкова.

Вижте нашите оферти за офис площи в София  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бихме искали да благодарим на вашия екип за отличната помощ при покупката ни на имот в България. ...
Здравейте! Щастлив съм да работя с г-н агент Цветан Петракиев! Поздрави, Андрей ...
Бих искала да благодаря на г-н Димитър Вълканов за неговата точност, коректност и умело ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
91% от столичаните са доволни от това, че живеят в София

30/Май/2019
www.investor.bg, 28.05.2019

Обобщените резултати от проучване на „Визия за София“ показват, че 91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки 57% смятат, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене.

Гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможно... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече