МЕДИИТЕ ЗА НАС

Навлизащи в България компании усилено търсят офиси

capital.bg

Повишено търсене на пазара на офиси в столицата и засилен интерес към по-големи площи. Това са основните тенденции за първото полугодие на 2016 г. според анализа на агенция Bulgarian Properties. По техни данни обикновено новооткриващите компании търсят по-малки площи до около 200 - 300 кв.м, но все повече фирми търсят и наемат по-големи квадратури от по 700 - 800 кв.м. "Пазарът оперира на по-високи обороти и това се усеща все по-осезаемо", коментира изпълнителният директор Полина Стойкова.

Кои са наемателите

По данни на агенцията основните наематели продължават да бъдат от секторите аутсорсинг, финансово посредническа дейност, информационни технологии и като цяло индустрии с по-висока добавена стойност. Често тези компании не обслужват българските пазари и клиентите им са извън страната. Консултантите наблюдават засилен интерес и от компании, които отварят първите си представителства в страната. "Това са както фирми, опериращи в съседни страни, така и такива с централни офиси в Израел, Великобритания, Русия и др.", уточнява Стойкова. Според нея не липсва интерес и към наемане на допълнителни площи от разрастващи се компании, които вече оперират на българския пазар. "Невинаги обаче разширение е възможно да се случи във вече обитаваните офис сгради. При липса на допълнителни площи там се търсят варианти за релокации в други сгради, които да отговарят по-добре на нуждите на наемателите", коментира експертът.

Недостатъчно предлагане

В условията на активен пазар и повишено търсене на площи нивата на заетост в офис сградите са още по-високи в сравнение с предходните периоди. Като цяло качествените офиси с хубави локации и добро и функционално разпределение на площите са с висока заетост от над 90-95%. Логично това води до това инвеститорите в бизнес комплекси, които имат тази възможност, вече да планират започване на строителство на нови офис площи и разширение, а някои дори вече са започнали и строителството на такива.

Стабилни наемни нива

Според анализа наемните нива на офисите в сгради клас А в столицата са в диапазона 10-13 евро на кв.м, като се забелязва по-малка склонност на наемодателите да правят отстъпки, което се дължи на малкия процент свободни офис площи. Почти винаги се търси дългосрочност на договорите.

Позитивна прогноза

Експертите очакват завишеното търсене на офис площи да продължи в следващите 12-18 месеца. "Именно то и бързата реализация и отдаване под наем на новите проекти, излезли на пазара през последната година, кара и някои инвеститори да планират и започват строителство на нови сгради в близост до утвърдени вече офис локации, като по този начин ще се увеличи предлагането в отговор на по-високото търсене от страна на наематели", коментира Стойкова.

Вижте нашите оферти за офис площи в София  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много благодаря на Ралица Братованова за успешно проведеното отдаване под наем на апартамента ми! ...
Невероятни хора и отлично обслужване. Те ми помогнаха да продам апартамент в София за нула време, и ...
Харесва ми как работи вашата компания и при необходимост ще я препоръчвам на всеки! ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Квартал "Витоша" е най-предпочитан

05/Март/2019
Труд, 05.03.2019, с. 21

Най-много закупени жилища в края на 2018 г. има в софийския квартал Витоша. Останалите популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Студентски град, Манастирски ливади и Връбница 2.

За апартамент в кварталите Витоша и Връбница 2 ще трябва да платите 960 евро/ кв.м, в Студентски град - 1070 евро, в Младост 4-1080 евро, в Манастирски ливади - 1010 евро, а в Кръстова вада - ... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече