МЕДИИТЕ ЗА НАС

Кои бяха най-активните купувачи на пазара на имоти през 2013?

www.economy.bg, 27.12.2013

Вижте мненията на мениджъри на някои от големите компании за недвижими имоти в България

През 2013 най-активни на пазара на имоти бяха земеделските фондове и сравнително младите семейства, посочват мениджърите във водещите агенции за недвижими имоти в страната. По техните думи има тенденция купувачите да разчитат повече на собствени средства и спестявания, отколкото на ипотечни кредити. Вижте какво още споделиха експертите пред екипа на Economy.bg.

Руските купувачи запазват своята активност
Полина Стойкова MRICS, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES
През 2013 г. данните за имотния пазар бяха преобладаващо положителни и показаха, че са налице сигнали за започнало възстановяване от кризата. Обемите продажби на имоти нараснаха, спря спадът на цените, обемът на новоотпуснатите жилищни кредити нарасна, което ни дава повод все по-уверено да твърдим, че дъното е достигнато и че е започнал процес на бавно, но сигурно излизане на имотния пазар от кризата. Към активните руски купувачи на имоти по морето през изминалата година трайно се присъединиха и българските купувачи на жилища в София и другите големите градове. Това бяха основните 2 големи групи купувачи през 2013 г., които ще продължат да доминират и през следващата година.

Активност на земеделските фондове
Добромир Ганев, Форос - „Национална компания недвижими имоти”
Най-активни на пазара на недвижими имоти през 2013 година бяха купувачите на земеделски земи и по-специално земеделските фондове. Голям обем от реализираните покупко-продажби, които за деветмесечието отбелязват положителен прираст, се дължи именно на сделки в този сегмент. Втората голяма група обхваща купувачите на жилищни имоти, които през 2013 бяха особено активни, а търсенето им бе насочено към покупка на двустайни и тристайни жилища с цел постоянно обитаване, най-често със собствени средства и по-рядко с ипотечни кредити. Категорично тази година беше период на утвърждаване на започналата стабилизация в сегмента на жилищните имоти, изразена чрез успокояване на динамиката на цените, повишаване на търсенето и по-голям обем реални покупко-продажби. Третата група активни клиенти бяха наемателите на офиси, основно в София.

Изборът на купувачите вече не зависи единствено от цената
Деница Георгиева, HR и PR на „Явлена”
Активните купувачи през 2013 бяха основно в сегментите на жилищните имоти и на земеделската земя. От няколко години насам земеделската земя генерира изключително висок процент от сделките с имоти на годишна база за цялата страна, като за миналата година този процент е близо 70%! От останалите 30% сделки, повечето са в жилищния сегмент. През 2013, както и през последните 5 години, купувачите в този сегмент са движени основно от необходимостта от задоволяване на жилищни нужди. Разликата е, че през през последната година и половина, определящият фактор при покупката на жилище не е цената (както беше през периода 2008 - 2012 г.). В момента пазарът се връща към „нормалното“ си поведение, където купувачът избира имота си на база локация, РЗП на жилището, близост до работно място, детски градини, инфраструктура на района и т.н.

Купувачите предпочитат да платят в брой
Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС
През 2013 година активни бяха сравнително младите купувачи – между 25 и 35 години, които търсеха имот, в който да живеят. Имаше и друга активна група – основно на възраст около 45-50 години, които купуваха главно за инвестиция. Покупките се случваха основно с пари в брой – около 70% от хората плащаха кеш. Сдобилите се с имот през 2013 година работят основно в IT сектора, в сферата на услугите или в хранително-вкусовата промишленост. Допълнителен катализатор на сделките бяха и падналите лихви по депозитите.

Силно представяне на аутсорсинг и ИТ сектора
Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton
На офис пазара през 2013 г., особено във втората половина на годината, наблюдавахме много силно представяне на аутсорсинг и ИТ сектора в София. По отношение на търговските площи в страната – там активни бяха строителните предприемачи.

Най-активни са семействата, които закупуват първо жилище
Нина Арнаудова, Регионален директор на RE/MAX България
Най-активни купувачи в сектора на жилищните имоти през 2013г. бяха във възрастовия диапазон 30-45 години, семейства, които закупуват първо жилище. Хората, закупили имот през изтеклата година, са със средно или висше образование, добри доходи и постоянна работа, като сред тях има и такива, които са се върнали от чужбина. По-голяма част от купувачите са разчитали на своите спестявания или на спестяванията на своите родители за покупката на жилище. Освен българи, сред купувачите на имоти се нареждат и рускоговорещи граждани, които са проявявали по-голям интерес към жилищните имоти в големите градове и курортите. Най-търсени и купувани бяха имотите в ценовия диапазон от 20 до 50 хиляди евро, двустайни и тристайни апартаменти.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искала да благодаря на вашата брокерка в курорта Слънчев бряг - Елена Ахмеджанова! Тя е много ...
Ние искрено препоръчваме BULGARIAN PROPERTIES. Ние разбрахме, че те работят професионално, както ...
Продадох наследствен селски имот чрез фирмата, сделката приключи преди около месец. Впечатлен съм от ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
Кои са зоните с най-голям потенциал за развитие в София?

25/Октомври/2018
www.investor.bg

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. В години на бум е добре общината да се съсредоточи върху доразвиването на вече съществуващите зони и да обръща поглед към нови зони в годините на затишие. ... прочети повече