МЕДИИТЕ ЗА НАС

Кои бяха най-активните купувачи на пазара на имоти през 2013?

www.economy.bg, 27.12.2013

Вижте мненията на мениджъри на някои от големите компании за недвижими имоти в България

През 2013 най-активни на пазара на имоти бяха земеделските фондове и сравнително младите семейства, посочват мениджърите във водещите агенции за недвижими имоти в страната. По техните думи има тенденция купувачите да разчитат повече на собствени средства и спестявания, отколкото на ипотечни кредити. Вижте какво още споделиха експертите пред екипа на Economy.bg.

Руските купувачи запазват своята активност
Полина Стойкова MRICS, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES
През 2013 г. данните за имотния пазар бяха преобладаващо положителни и показаха, че са налице сигнали за започнало възстановяване от кризата. Обемите продажби на имоти нараснаха, спря спадът на цените, обемът на новоотпуснатите жилищни кредити нарасна, което ни дава повод все по-уверено да твърдим, че дъното е достигнато и че е започнал процес на бавно, но сигурно излизане на имотния пазар от кризата. Към активните руски купувачи на имоти по морето през изминалата година трайно се присъединиха и българските купувачи на жилища в София и другите големите градове. Това бяха основните 2 големи групи купувачи през 2013 г., които ще продължат да доминират и през следващата година.

Активност на земеделските фондове
Добромир Ганев, Форос - „Национална компания недвижими имоти”
Най-активни на пазара на недвижими имоти през 2013 година бяха купувачите на земеделски земи и по-специално земеделските фондове. Голям обем от реализираните покупко-продажби, които за деветмесечието отбелязват положителен прираст, се дължи именно на сделки в този сегмент. Втората голяма група обхваща купувачите на жилищни имоти, които през 2013 бяха особено активни, а търсенето им бе насочено към покупка на двустайни и тристайни жилища с цел постоянно обитаване, най-често със собствени средства и по-рядко с ипотечни кредити. Категорично тази година беше период на утвърждаване на започналата стабилизация в сегмента на жилищните имоти, изразена чрез успокояване на динамиката на цените, повишаване на търсенето и по-голям обем реални покупко-продажби. Третата група активни клиенти бяха наемателите на офиси, основно в София.

Изборът на купувачите вече не зависи единствено от цената
Деница Георгиева, HR и PR на „Явлена”
Активните купувачи през 2013 бяха основно в сегментите на жилищните имоти и на земеделската земя. От няколко години насам земеделската земя генерира изключително висок процент от сделките с имоти на годишна база за цялата страна, като за миналата година този процент е близо 70%! От останалите 30% сделки, повечето са в жилищния сегмент. През 2013, както и през последните 5 години, купувачите в този сегмент са движени основно от необходимостта от задоволяване на жилищни нужди. Разликата е, че през през последната година и половина, определящият фактор при покупката на жилище не е цената (както беше през периода 2008 - 2012 г.). В момента пазарът се връща към „нормалното“ си поведение, където купувачът избира имота си на база локация, РЗП на жилището, близост до работно място, детски градини, инфраструктура на района и т.н.

Купувачите предпочитат да платят в брой
Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС
През 2013 година активни бяха сравнително младите купувачи – между 25 и 35 години, които търсеха имот, в който да живеят. Имаше и друга активна група – основно на възраст около 45-50 години, които купуваха главно за инвестиция. Покупките се случваха основно с пари в брой – около 70% от хората плащаха кеш. Сдобилите се с имот през 2013 година работят основно в IT сектора, в сферата на услугите или в хранително-вкусовата промишленост. Допълнителен катализатор на сделките бяха и падналите лихви по депозитите.

Силно представяне на аутсорсинг и ИТ сектора
Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton
На офис пазара през 2013 г., особено във втората половина на годината, наблюдавахме много силно представяне на аутсорсинг и ИТ сектора в София. По отношение на търговските площи в страната – там активни бяха строителните предприемачи.

Най-активни са семействата, които закупуват първо жилище
Нина Арнаудова, Регионален директор на RE/MAX България
Най-активни купувачи в сектора на жилищните имоти през 2013г. бяха във възрастовия диапазон 30-45 години, семейства, които закупуват първо жилище. Хората, закупили имот през изтеклата година, са със средно или висше образование, добри доходи и постоянна работа, като сред тях има и такива, които са се върнали от чужбина. По-голяма част от купувачите са разчитали на своите спестявания или на спестяванията на своите родители за покупката на жилище. Освен българи, сред купувачите на имоти се нареждат и рускоговорещи граждани, които са проявявали по-голям интерес към жилищните имоти в големите градове и курортите. Най-търсени и купувани бяха имотите в ценовия диапазон от 20 до 50 хиляди евро, двустайни и тристайни апартаменти.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Аз наскоро купих имот чрез Варненския офис на BULGARIAN PROPERTIES. Много искам да споделя, че ...
Уважаеми ръководители на компания BULGARIAN PROPERTIES! Ние сме семейство от Израел, Алекс и Натали ...
Решението за продажбата на апартамента ни във Велинград възникна в нашето семейство поради семейни ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Победителите в Годишните награди пред камерата на Bloomberg TV (видео)

22/Март/2019
bloombergtv.bg, "В развитие"

Bloomberg TV засне коментарите на победителите в Годишните награди на Imoti.net буквално минути след тяхното награждаване в официална церемония, която се състоя на 20.03.2019 г. в София. Вижте какво споделика те за своите награди и за състоянието на имотния пазар като цяло.

---

Предлагането на жилищни имоти в София определено не може да насмогне на търсенето. Доста зн... прочети повече

Последни регионални новини
180 млн. лв. инвестиции в Търново само за 2 години

08/Март/2019
24 часа, 08.03.2019, с. 8

Велико Търново е един от градовете, които през последните няколко години имат бърз икономически растеж, каза по време на дискусия "Икономически перспективи пред България в контекста на глобалните процеси" кметът Даниел Панов.

Данните са от доклади на дипломатическите мисии у нас и проучвания, правени в тази насока и станали ясни при посещението на представители на Световната банка ... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече