Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българинът избира жилището под лупа

2012-05-02   |  Монитор, 28.04.12, със съкращения

В условията на криза българинът става все по-недоверчив към имотите, предлагани за продажба, и прави много повече огледи, преди да се реши да сключи сделка. Това казват брокери от София и страната.

За разлика от годините преди кризата, когато доста хора изтеглиха ипотечни кредити само и само да вземат някакво каквото и да е жилище по време на имотния бум, то сега положението на пазара е доста по-различно. На първо място предлагането е в пъти по-високо от търсенето. В повечето случаи обаче обявените за продажба имоти не са много качествени.

Сега малкото останали кандидат-купувачи на пазара не бързат да си хвърлят парите за каквото намерят. Според брокери някои от тях оглеждат по 30-40, че и повече жилища и чак тогава вземат окончателното решение. В много от случаите обаче то не е за покупка, а за отлагането й, като надеждата е цените да продължат да падат, както това става в последните вече 4 години. Купувачите са склонни да купят само ако имотът е много качествен за цената си и се намира в добър квартал.

„Сега в кризата хората търсят главно по-евтини апартаменти и в повечето случаи определяща е цената”, каза Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. „Най-често се сключват сделки в рамките максимум до 50 000 евро. Имаме покупки и за по 15 000 евро. Подобни ниски цени не е имало от 7-8 години”, добави тя.

„Въпреки ограничените си финансови възможности всички кандидат-купувачи предявяват големи претенции, като например жилището да е ново, да е на комуникативно място и в квартал с нормална инфраструктура и с по-добра репутация на пазара. Имаме оферти и под 500 евро за квадрат, но те са в квартали на столицата като „Сухата река”, „Левски”, които се избягват от търсещите да си купят апартамент и подобни имоти стоят на пазара дълго време в очакване на клиент. Явно продавачите трябва да свалят още офертите си, за да намерят по-бързо купувач”, каза още брокерката.

По думите на Стойкова кризата засили сегментацията на пазара, което преди кризата го нямаше. „До средата на 2008 г. цените на всички жилища растяха почти еднакво, независимо от квартала, уточни тя. „Сега в по-непрестижните квартали поевтиняването е по-голямо, отколкото в останалите”, уточни тя.

Според нея кризата е свалила силно и цените на апартаментите в най-престижните квартали. Стойкова посочи за пример сделка за ремонтирано жилище в кв. „Докторски паметник”, продадено за малко над 1000 евро за квадрат.

„През последните 2-3 години има и поляризация на търсенето”, каза още Полина Стойкова. „Сделки се сключват за най-евтини и най-скъпи имоти. Средният сегмент почти е изчезнал. Отделно се забелязва и една неравномерна цикличност в търсенето на жилища с по-високи цени в престижни квартали”, добави брокерката.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване