МЕДИИТЕ ЗА НАС

Купувачите на жилища се насочват към новото строителство

Сега, бр.193, 21.08.2017, с.6

Предлагането на жилища ново строителство е нараснало значително за второто тримесечие на 2017 г. Те са предпочитани от купувачите и сделките с тях вече съставляват около 65% от продажбите в София, съобщиха наскоро от брокерската компания "Бългериан пропъртис". Данните идват на фона на засиленото строителство. Освен че се издават повече разрешителни за нови сгради, много от проектите, които бяха замразени на фаза груб строеж при сриването на имотния пазар преди няколко години, вече ударно се довършват. Едновременно с това средните цени на апартаментите в столицата и в някои от големите градове се върнаха на предкризисните си нива.

Новопостроените жилищни сгради, въведени в експлоатация в София през второто тримесечие на 2017 г., са 67 - с 12.7% повече в сравнение със същия период на миналата година, отчете националната статистика. Първенец по ново строителство обаче е Варна - със 102 нови сгради, въведени в експлоатация. В морската столица цените на жилищата вече се доближават до тези в столицата.

Показателни са и данните от Агенцията по вписванията. Според тях през второто тримесечие продажбите на имоти са над 54 хиляди, като има значително увеличение спрямо миналата година, съобщи в края на миналата седмица Би Ти Ви.

Търсенето е ориентирано най-вече към двустайни жилища, както и към тристайни апартаменти. Много често двата вида апартаменти са на една и съща цена, коментира неотдавна председателят на Национално движение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова. Причината двустайните апартаменти да са най-предпочитани от купувачите са по-достъпните цени. Освен това те по-лесно могат да се отдадат под наем. Покупката на недвижим имот с инвестиционна цел се отчита като един от двигателите за ускоряването на имотния пазар. Най-малко търсени са четиристайните и едностайните жилища.

Според експерти купувачите не трябва да избързват при покупката на имот в новопостроена сграда. Чувствителен ръст на издадените нови разрешителни имаше едва през миналата година и тепърва се очаква на пазара да излязат по-голямо количество нови имоти, заяви Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Най-търсените квартали в София продължават да бъдат "Младост" и "Люлин". "Студентски град" и "Витоша" също привличат с удобство, лесния достъп до центъра и изходите от града и добри цени. Като цяло подобрената инфраструктура и особено близостта до метрото привличат купувачите, а с това се увеличават и цените. Затова допринася и фактът, че все още предлагането на качествени жилища в добри райони не успява да догони търсенето.

Тази година ще бъде една от най-силните за имотния пазар от цяло десетилетие насам според "Бългериан пропъртис". По данни на компанията в София средните цени на имотите преминават границите от 1000 евро на кв. м. и достига 1060 евро. Такива са били цените в края на 2007 г. И според Снежана Стойчева пазарът е във възход. Тя обаче предупреждава, че по-ниски цени няма да има. Може би няма да има и толкова високи цени, колкото някои продавачи очакват, коментира още тя.

С 41% нарастват сделките с луксозни имоти в страната за първото полугодие по данни на Unique Estates. Активността на пазара в луксозния сегмент се запазва за трета поредна година. Основните инвеститори са българи, които живеят и работят в чужбина и използват лятната ваканция за вложения у нас, отчитат от компанията.

Трансфери

459.8 млн. евро се пратили у нас българите, живеещи и работещи в чужбина, през първите 6 месеца на 2017 г., сочат данните на БНБ, цитирани от Profit.bg. Към средата на миналата година тези трансфери са били за 453.7 млн. евро. Според експерти емигрантските трансфери имат голяма роля в оформянето на депозитната база у нас. Навярно поради това, въпреки исторически ниските лихви, влоговете за суми над 5 хил. лева продължават да растат като обем и брой, докато тези за суми под този праг отчитат намаление, допълват от сайта. В същото време все повече хора търсят алтернатива за спестяванията си. За това може да се търси връзка с така наречения имотен бум у нас, като част от парите по депозитите биват влагани в недвижимо имущество. За това свидетелстват и данните на една от най-големите банки у нас, които сочат, че запитванията за ипотечни кредити от страна на българи, живеещи в чужбина, нарастват с цели 55% на годишна база към края на полугодието, пише Profit.bg.

Вижте нашите имоти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Поздравления, нека и следващите десет години да са също толкова плодотворни за вас. Радваме се, че ...
Специални благодарности на моя приятел Сергей Пеловски, който ми предостави първокласно обслужване. ...
Благодарение работата на чудесния екип – Биляна Петкова, Камелия Ждерова и Стойчо Бугов, днес ...
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Последни Новини
Жилищата в София стават по-достъпни

08/Март/2019
Катерина Ковачева, вестник Труд

Жилищата в София стават все по-достъпни за купувачите. За покупката на един квадратен метър от апартамент в столицата през последното тримесечие на 2018 г. са необходими 1,42 средни за града заплати, показват изчисления на брокери на имоти. Това е по-малко спрямо нивата от 1,45-1,47 заплати за квадрат в предходните тримесечия на 2018 г. Това означава, че имотите в София са станали по-достъпни в ср... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
250 000 нови софиянци за 10 години

10/Януари/2019
24 часа, 10.01.2019, с. 2+3

С 250 000 души се е увеличило населението на София за 10 г. Това показват данни на служба ГРАО към МРРБ. През 2008 г. в столицата постоянен адрес са имали общо 1 229 324, а към 15 декември 2018 г. софиянци са били 1 478 045.

Официалната статистика показва, че само за една година хората... прочети повече