МЕДИИТЕ ЗА НАС

Купуваме все повече имоти, главно в големите градове

www.profit.bg, 10.11.2015

Общо в 12 града в страната бройката на сключените сделки с недвижими имоти надхвърля 1000, става ясно от справка на Profit.bg.

Данни на Агенцията по вписванията показват, че най-голям ръст сред тях има в София, където официално са финализирани 5547 сделки, или с близо 10 на сто повече спрямо третото тримесечие на година по-рано.

Близо 5% ръст пък се отчита в Пловдив и Бургас, както и в Казанлък, докато повишението в Сливен и Русе е респективно 3.57 и 1.58 на сто. Най-голям спад пък се отчита в Несебър, където сделките са 1639, или с над 16% по-малко спрямо предходния период.

Понижение от близо 10 на сто има и в Плевен, а в Пазарджик и Ямбол то е от 6 и 5 на сто. Близо 4% по-малко сделки има и във Варна, докато общо за страната е отчетен ръст от 2.78 на сто.

Какво отчитат от големите агенции в страната

По данни на BULGARIAN PROPERTIES през третото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София e 794 евро/кв. м при 780 евро/кв. м за второто тримесечие и 750 евро/кв. м за третото тримесечие на 2014 година.

Съответно, нарастването на цените на имотите в София е в размер на 6% на годишна база и 1.8% спрямо предходното тримесечие. Данните на агенцията още сочат, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода юли – септември е 66 500 евро.

Изпълнителният директор на ЕРА България Теодора Димитрова отбеляза, че ниските нива на лихвите по депозитите и устойчивият ръст на цените са основните причини за повишено търсене на жилищни имоти през 2015 г.

Кризата в банковата система в България през 2014 г. се отразява положително на пазара на недвижими имоти. Почти нулевата доходност от депозитите и утвърдилият се ръст в цените на жилищата в големите градове връща доверието в пазара.

За последните 9 месеца средната цена за тристаен апартамент в София е 63 900 евро, като за същия период на 2014 г. тя е 62 000 евро. Най-висок ръст в столицата бележат продажбите в южните райони и квартал Младост, допълва тя.

По данни на друга агенция за недвижими имоти Имотека цените в централните райони варират между 1000 и 1200 евро на кв. м, в зависимост от състоянието на жилищата - дали са за ремонт, ремонтирани, тип строителство, етажност, състояние на сградите.

За луксозните апартаменти отново критерии за определяне на цената са типът строителство, състоянието на сградата и общите части, комуникации. При тези жилища цените са между 1000 и 1300 евро на кв. м.

Апартаментите на зелено в централната част на града са около 800-1200 евро, а за близките до центъра квартали – 700-900 евро. От агенцията прогнозират, че ръстът в цените в края на годината ще е с около 10% в София спрямо последния месец на предходната 2014 г.

Вижте нашите имоти за продажба в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много препоръчвам Сергей Пеловски заради това, че свърши страхотна услуга за нас, като продаде нашия ...
Продадох наследствен селски имот чрез фирмата, сделката приключи преди около месец. Впечатлен съм от ...
През тази година нашето семейство закупи къща в България. Ползвахме услугите на офиса на BULGARIAN ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Собственият дом е по-достъпен

05/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

По-високата покупателна способност на доходите, ръстът на БВП и намалената безработица се отразяват на пазара на имоти. Заплатите в София постоянно се увеличават през последните 10 години, сочат официалните данни.

През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за пръв път се преминава границата от 1000 лв. - 1005 лв.. През 2017 г. сумата е възлизала средно на 14... прочети повече

Последни регионални новини
Стара Загора получи приза "Сигурен град"

11/Април/2019
http://bnr.bg

Стара Загора получи приз "Сигурен град" от дванадесетото издание на конкурса "Кой е най-добрият град за живеене в България", информират от пресцентъра на общината.

Градът получава отличието, защото е с най- малък брой пътнотранспортни произшествия през изминалата година, както и е сред първите по наложени санкции на пешеходци, пресичащи неправилно.

Отличието е било вр... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече