МЕДИИТЕ ЗА НАС

Купуваме все повече имоти, главно в големите градове

www.profit.bg, 10.11.2015

Общо в 12 града в страната бройката на сключените сделки с недвижими имоти надхвърля 1000, става ясно от справка на Profit.bg.

Данни на Агенцията по вписванията показват, че най-голям ръст сред тях има в София, където официално са финализирани 5547 сделки, или с близо 10 на сто повече спрямо третото тримесечие на година по-рано.

Близо 5% ръст пък се отчита в Пловдив и Бургас, както и в Казанлък, докато повишението в Сливен и Русе е респективно 3.57 и 1.58 на сто. Най-голям спад пък се отчита в Несебър, където сделките са 1639, или с над 16% по-малко спрямо предходния период.

Понижение от близо 10 на сто има и в Плевен, а в Пазарджик и Ямбол то е от 6 и 5 на сто. Близо 4% по-малко сделки има и във Варна, докато общо за страната е отчетен ръст от 2.78 на сто.

Какво отчитат от големите агенции в страната

По данни на BULGARIAN PROPERTIES през третото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София e 794 евро/кв. м при 780 евро/кв. м за второто тримесечие и 750 евро/кв. м за третото тримесечие на 2014 година.

Съответно, нарастването на цените на имотите в София е в размер на 6% на годишна база и 1.8% спрямо предходното тримесечие. Данните на агенцията още сочат, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода юли – септември е 66 500 евро.

Изпълнителният директор на ЕРА България Теодора Димитрова отбеляза, че ниските нива на лихвите по депозитите и устойчивият ръст на цените са основните причини за повишено търсене на жилищни имоти през 2015 г.

Кризата в банковата система в България през 2014 г. се отразява положително на пазара на недвижими имоти. Почти нулевата доходност от депозитите и утвърдилият се ръст в цените на жилищата в големите градове връща доверието в пазара.

За последните 9 месеца средната цена за тристаен апартамент в София е 63 900 евро, като за същия период на 2014 г. тя е 62 000 евро. Най-висок ръст в столицата бележат продажбите в южните райони и квартал Младост, допълва тя.

По данни на друга агенция за недвижими имоти Имотека цените в централните райони варират между 1000 и 1200 евро на кв. м, в зависимост от състоянието на жилищата - дали са за ремонт, ремонтирани, тип строителство, етажност, състояние на сградите.

За луксозните апартаменти отново критерии за определяне на цената са типът строителство, състоянието на сградата и общите части, комуникации. При тези жилища цените са между 1000 и 1300 евро на кв. м.

Апартаментите на зелено в централната част на града са около 800-1200 евро, а за близките до центъра квартали – 700-900 евро. От агенцията прогнозират, че ръстът в цените в края на годината ще е с около 10% в София спрямо последния месец на предходната 2014 г.

Вижте нашите имоти за продажба в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодарение работата на чудесния екип – Биляна Петкова, Камелия Ждерова и Стойчо Бугов, днес ...
Ha финала сме на сделка за продажба на имот чрез Бългериан Пропертис. Имах късмет и попаднах на адв. ...
Благодаря ви за добре свършената работа. Работих със Сергей Пеловски, който беше ненадминат ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

22/Октомври/2018
http://bnr.bg

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.

Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума. Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата постановка пътуващата трупа е циркова и д... прочети повече

Знаете ли, че?
Снежана Стойчева от Imoti.net: Няма балон на имотния пазар

10/Декември/2018

Мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в предаването „Клуб Investor“ цитира данните от експертния анализ за София на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова, според който жилищата в столицата са два пъти по-достъпни, отколкото преди десет години. В разговор с водещия Ивайло ... прочети повече