Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Квадратният метър жилищна площ в София е поскъпнал с близо 40% за три години

2023-04-28   |  Десислава Попова, Investor.bg

За последните три години квадратният метър жилищна площ в София е поскъпнал с близо 40%. Това сочат данните на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Най-големите увеличения на цените са регистрирани от края на 2021 г. и през 2022 г., като през цялата 2022 г. растежът се ускорява и достига 23% в края на годината.

Според данните на агенцията средната обща цена на закупените апартаменти през първото тримесечие на 2023 г. е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро средна цена през 2022 г. Според брокерите това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година.

Средната цена на закупените през първото тримесечие на годината жилища в София по данни на Bulgarian Properties е 1545 евро/кв.м при 1345 евро/кв.м. през първото тримесечие на 2022 г. и 1550 евро/кв.м. в края на 2022 г. Това представлява ръст от почти 15% на годишна база и задържане на нивата на тримесечна база.

След приспадане на инфлацията реалният растеж остава само 1,3% на годишна база, което е най-ниско ниво от 2020 г. насам.

От агенцията посочват, че на базата на тези данни може да се заключи, че цените в София са достигнали пик и се движат почти изцяло от инфлацията. Нейното забавяне допринася за очакваното забавяне и на растежа на цените на жилищата.

"Цените на имотите продължават да нарастват, но вече имаме данни за забавяне на растежа. Очакванията ни са то да бъде по-отчетливо през втората половина на годината, тъй като тогава беше регистрирано и по-значителното нарастване през миналата годинa", коментира актуалните тенденции на пазара Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

"През тази година расте и предлагането, което дава по-добър баланс на пазара", допълва тя.

Вижте пълната статия тук

Разгледайте архива с нашите пазарни анализи

Вижте нашите оферти в София



  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване