СТАТИИ

Морето се събужда, планината спи

Труд, 07.05.13

Вече никой не отрича, че 2013 г. започна добре за имотния пазар - регистрираните от Агенцията по вписвания сделки са с 23% повече от същия период на миналата година, кредитирането се раздвижи, а и цените не търпят резки спадове, характерни за периода 2009-2011 г. Но оптимизмът е доста умерен, а и някои сегменти от пазара, изглежда, че не помръдват. На това обръща внимание в своя тримесечен анализ агенцията за недвижими имоти „Бългериан пропертис", специализирана в продажбата на ваканционни имоти.

За разликата между Банско и Слънчев бряг
Раздвижването на имотния пазар в началото на миналата година бе забелязано за първи път при ваканционните имоти. И това беше естествено, защото точно при тях кризата дойде най-рано. Но година по-късно пазарите в двата най-големи курорта - Слънчев бряг и Банско, са с доста различна динамика. В района на Слънчев бряг се наблюдава възстановяване на пазара и увеличаване броя на продажбите, а в Банско и останалите ски курорти интересът и през изминалия зимен сезон продължи да бъде слаб. Това доведе до допълнителен спад в цените на имотите там и стопи плахите признаци на възстановяване, които продавачите в планинските курорти забелязаха през есента на миналата година. Основните купувачи на ваканционни имоти и по морето и ски курортите продължават да бъдат руснаци. Но средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за първото тримесечие на 2013 г. е по-високо от това за същия период на миналата година, и то значително.

По данни на „Бългериан пропертис" сега средната цена в Слънчев бряг е 512 евро на квадратен метър спрямо 440 евро за същия период на 2012 г. и 505 евро за последното тримесечие м.г. Или излиза, че дъното на пазара в Слънчев бряг е било в началото на 2012 г., като след това средните цени на база сключени сделки леко се увеличават и достигат нивата си от втората половина на 2011 г.

Положението в Банско изобщо не е такова. В момента там средната цена на апартаментите е 382 евро на квадратен метър, което представлява почти минимума на офертните цени, т.е. купуват се възможно най-евтините имоти. В Боровец през първото тримесечие до сделки се стига на средна цена около 600 евро, а в Пампорово - 450 евро. Или най-общо казано, зимният сезон 2012/2013 приключи с 50 до 100 евро по-ниски цени за кв.м. спрямо предходната зима.Обясненията защо се случва това са различни. Някои търсят причината в липсата на интерес у основната движеща сила на този пазар - руснаците, към ски курортите. Други го отдават на претоварената инфраструктура на Банско, макар че по същия показател Слънчев бряг също не е най-привлекателното място на света.

Изпълнителният директор на „Бългериан пропертис" Полина Стойкова обръща внимание на факта, че зависимостта на българския пазар на ваканционни имоти от руските купувачи започва да става притеснителен. По подобен начин този пазар бе станал прекалено зависим от британските купувачи в навечерието на кризата. В момента, в който те се отдръпнаха, пазарът се срина почти мигновено, напомни тя. Друга част от имотния пазар също не е в равновесие с общата тенденция. През последната година обемът на новопостроени жилища отчете голям спад, който е на път да доведе сектора почти до точката на замръзване.

Според данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции през 2012 г. у нас е започнало строителството на 212 316 нови жилищни сгради (включително и къщи), докато през предишната 2011 г. са били почнати 310 582 сгради. Завършените през годината жилищни сгради също намаляват - от 555 715 през 2011 г. на 362 711 през 2012 г. Този крах продължава вече пета година и без съмнение е предизвикан от неохотата, с която банките отпускат кредити за ново строителство. Със собствени усилия и финанси строителните предприемачи могат да строят само малки сгради. А всичко това по правилата на логиката ще доведе в най-скоро време до липса на пазара на качествени жилища ново строителство. Нищо че брокерите го предричаха още преди две-три години.

Цените на жилищата - още по-надолу
При сделките с жилища в София и другите големи градове тримесечният анализ на „Бългериан пропертис" за началото на 2013 г. открива единствено продължение на тенденциите от предишната година. В столицата например средната цена на продаваните апартаменти през първите три месеца на годината е била 719 евро на квадратен метър при 735 евро през същия период на предишната година, или спадът е само 2,2 на сто на годишна база. Средната сума за купуване на апартаменти е 62 300 евро при 63 500 евро през същото тримесечие на 2012 г. Тенденцията за търсене на апартаменти до 50 000 евро, отбелязана още преди две години, продължава, но според агенцията се увеличават и запитванията за малко по-скъпи жилища - от порядъка на 70 хил. до 100 000 евро.

Пловдив е един от градовете отличници за първото тримесечие на 2013 г. с ръст в продажбите, регистриран от Агенцията по вписванията, от 28% на годишна база. Средната цена на продадените апартаменти в града под тепетата по данни на имотната агенция е 558 евро на квадратен метър, докато през 2012 г. е била 525 евро.

При селските имоти най-вече в района на Стара Загора, Пловдив и Велико Търново се наблюдава запазване на нивата на сделките от последното тримесечие на 2012 г., отчитат от агенцията.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много експедитивни и работливи хора сте! Благодаря ви много за положените усилия и коректността! ...
Чудесни професионалисти, вършат си работата изключително коректно. Отделят много внимание към ...
Много съм благодарен на екипа на BULGARIAN PROPERTIES за бързо и пълно предоставяне на ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Най-продаваният комплекс в София!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Заповядайте в новия ни офис в гр. Бургас!

12/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Следвайки стратегия за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната, с най-голямо удоволствие бихме искали да ви съобщим, че открихме нов офис в гр. Бургас.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес:

ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2 - точно над клона на БАКБ
Вижте офиса на картата
Тел: 056 828 449... прочети повече

Последни регионални новини
Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - Еврпейска столица на културата

04/Април/2019
Bnr.bg

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Центра... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече