Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

в-к Капитал: Моята инвестиционна селска къща

2018-02-02   |  Капитал, бр.5, 02.02.2018, с.62+63

BULGARIAN PROPERTIES е единствената компания, която от самото си създаване преди 15 години до днес поддържа богат избор от селски имоти в цялата страна. Ние революционизирахме този пазар, като за пръв път предложихме селските къщи на международния пазар, с което привлякохме огромен интерес сред чужденците към покупката на къщи в България.

В качеството си на топ специалисти и в областта на селските имоти бяхме поканени от реномирания икономически седмичник Капитал да дадем своите коментари за този сегмент от пазара. Вижте какво споделихме ние и други утвърдени компании в новия брой на Капитал.
----


Преди повече от десетина години на пазара на селски къщи се заформи малък бум. Той беше предизвикан от чужденци - предимно британски пенсионери, които решиха да изкарат старините си на евтино и спокойно място в България. Те купуваха стари или изоставени къщи в планински райони, които ремонтираха. Паралелно с това се формира и друг пазар на селски имоти - тези в периферията на големи градове или в не много отдалечени райони от тях. Впоследствие дойде кризата и интересът към Класическите отдалечени селски къщи замря. През миналата година обаче се заговори отново за завръщане на интереса.

От Асоциацията на българските села отчетоха, че ръстът на предприемачите и на чуждестранните граждани, решили да живеят в български села, е с 15% по-голям. Предпочитани са регионите около Пловдив, София, Бургас и Велико Търново. Най-слаб интерес към покупки има в Северозападна България. Най-общо се очертават няколко варианта 3а инвестиция в селска къща.

Купи, ремонтирай, продай

Единият е покупка на стара къща с инвестиционна цел, който включва ремонт и последваща продажба. Тук обаче трябва да се предвидят няколко неща извън стандартния ремонт, а именно, че при селските къщи се налагат и някои допълнителни активности -изграждане на санитарни възли, септични ями, много често къщите искат цялостен ремонт, което може да оскъпи Значително цялостната инвестиция. Освен това са малко агенциите, които изобщо работят с къщи и парцели в селските райони. Причините са най-вече в сложното уреждане на собствеността между множество наследници, както и липсата на документи за собственост, данъчна оценка на имота и друга необходима за продажбата на имот информация.

Често проблем се оказва и инфраструктурата, а ликвидността на такъв актив е по-ниска, особено ако има охлаждане на имотния пазар. Ако покупката се финансира с банков заем, не е сигурно, че състоянието на дадена къща ще е такова, че тя да се използва за залог. Освен това през годините атрактивните имоти бяха изкупени и Вече трудно се намират такива. Напоследък се отчита интерес към изоставени стари ферми. Комбинацията от горните фактори прави цените на селските имоти много непостоянни и е трудно да се определи средна стойност за квадратен метър. Все пак, ако това ниво е минато - идва следващото.

Хитът - имот близо до града

По-сериозен остава интересът към селските къщи, които са близо до големите градове и икономически центрове. От данните 3а пазара на селски имоти, с които разполагат някои агенции 3а недвижими имоти, се очертава тенденцията сделки да се осъществяват предимно в близост до големи градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Брокерите на Bulgarian Properties за Пловдив и Стара Загора, както и Цветан Цолов от ИСБ отбелязват “засилване на интереса към покупка на готови къщи или парцели за строителство на къщи”. Това вероятно се дължи на факта, че купувачите са основно българи, които търсят селска къща или вила за собствено ползване пред почивните дни и предпочитат да влязат в готов за обитаване имот или, ако имат възможност, да си построят къща според собствените нужди и желания.

От Bulgarian Properties споделят, че има известно търсене от граждани на Великобритания и страните от Близкия изток, заради атрактивните цени, красивата природа и добрия климат в България. Най-търсени, но и най-трудни за намиране са реновирани имоти на 20 - 30 км от София с добър достъп, ток и вода на цена до 50 хиляди евро, показва анализът на Bulgarian Properties. Според Цветан Цолов, експерт в покупко-продажбата на селски къщи и парцели от „Инвестиционно строителна борса" (ИСБ), диапазонът на търсенето е до 60 - 70 км от столицата, като цените 3а обитаем имот не падат под 20 000 евро. За 2016 и 2017 г. статистиката за реализирани сделки, достъпна на сайта mirela.bg, показва, че къщите в селата около София се продават най-често 3а около 250 евро/кв.м, като могат да достигнат над 800 евро/кв.м в село Панчарево.

От Bulgarian Properties споделят, че стандартна селска къща от 60-80 кв.м и двор от около 1 декар в рамките на 30-40 км от Пловдив може да се намери на цена от 30 000 - 40 000 евро. От уебсайта на агенция Mirela се вижда, че сделки има често и около Варна и Бургас. В селата около морската столица има целогодишен интерес, като най-ниската цена на закупен имот през 2017 г. е 9500 евро, а най-високата - малко над 170 000 евро. Агенцията е реализирала по-малко сделки в област Бургас, като там цените варират от 207 до 714 евро/кв.м през миналата година.

Кемпер пее на поляна

В същото време алтернатива на готови имоти в разстояние на 20 - 50 км от София е закупуването на „ливада“, както се изразяват самите купувачи. Това е по-скоро парцел, върху който няма нищо построено. Така собственикът може да прави каквото и когато прецени според възможностите си. Практиката показва, че един от вариантите е поставянето на кемпер, който св ползва и за ваканционните пътувания. През останалото време, когато е „паркиран“ на ливадата, се ползва като вила. Друга възможност е фургон и приспособяването му в лятна къща за събота и неделя или по-кратък ваканционен престой. Актуални дестинации в този контекст са селата Вакарел, Говедарци и околностите им.


Вижте нашите оферти за къщи в близост до гр. София

Вижте нашите оферти за къщи недалеч от гр. Пловдив

Къщи в района на гр. Стара Загора

Къщи недалеч от к.к. Боровец

Къщи в района на гр. Ямбол



  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване