МЕДИИТЕ ЗА НАС

На пазара на имоти 2014-а се определя като годината на купувачите

www.dnevnik.bg, 28.01.2015

Изминалата година беше най-успешната за имотния пазар от началото на кризата. Пазарът навлезе в нов етап на развитие, спадът на цените на имотите приключи и това накара много купувачи да се завърнат на пазара, се казва в анализ за състоянието на сектора на компанията Bulgarian Propetiеs. Според изпълнителния директор на фирмата Полина Стайкова важен елемент от новата пазарна реалност е и завръщането на доверието към имотния пазар.

Тя допълва, че все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че това е сигурен, реален актив. "Тази тенденция съвпадна с много изгоден момент от развитието на имотния пазар, тъй като цените на имотите сега са на нивата отпреди 10 години и имотите са много по-достъпни. Към това може да се добавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките през тази година", казва още Стойкова.

Пазарът в София мина през два етапа

В анализа на Bulgarian Propetiеs за пазара на имоти в София се казва, че той е минал през два периода с различни пазарни динамики. През първото полугодие активността и цените не са се различавали особено от тези през 2013 година. През второ полугодие на 2014-а обаче обемите на продажби бързо са нараснали, предлагането е започнало да намалява, а както офертните цени, така и тези, на които са се сключвали сделки, са се повишили. Тези процеси са довели до приключване на годината с 3% ръст на цените в София според данните на НСИ.

Според анализа на Bulgarian Propetiеs средната цена на продадените апартаменти в столицата за четвъртото тримесечие на миналата година е 764 евро/кв.м при 750 евро/кв.м за третото тримесечие и около 735 евро/кв.м за първото полугодие. Средната обща покупна цена за апартаментите в София за четвъртото тримесечие е 80 850 евро. За цялата 2014 г. средната цена на закупените апартаменти в столицата е 79 100 евро при 61 500 евро през 2013 г., сочат още данните.

Цените в Банско продължават да падат

През 2014 г. цените в Банско продължиха да спадат, в рамките на до 5%, като очакванията са за повече сделки през вече започналия зимен сезон. Средната цена на продадените апартаменти в Банско за 2014 г. е 360 евро/кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти в курорта е на рекордно ниски нива – 20 100 евро. Това на практика е такава цена, която е достъпна и за местните купувачи, и затова към момента 50% от купувачите в Банско са българи.

Отдръпването на руснаците намали сделките по морето

Равносметката за имотите в морските курорти е, че основните купувачи през последните години – руснаците, са се отдръпнали и като цяло броят на продажбите на имоти е намалял, отчитат от Bulgarian Propetiеs. Това е поставило морските ваканционни пазари в позиция на изчакване и е прекъснало двегодишния период на възстановяване.

Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2014 г. е 582 евро/кв.м и остава без промяна в сравнение с 2013 г. (580 евро/кв.м). Средната цена на закупените апартаменти в курорта за 2014 година е 32 550 евро.

Очакванията са възстановяването да продължи

През 2015 г. тенденциите на възстановяване на пазара на недвижими имоти ще продължат, като търсенето в най-големите градове ще нараства и ще бъде водещо за пазара като цяло, сочи прогнозата на Bulgarian Propetiеs. Очакванията са през тази година имотният пазар да бъде движен основно от български купувачи, и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи. Много българи ще се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите.

Търсенето ще бъде насочено към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти по морето и в ски курортите. В големите градове жилища ще се купуват както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция – тенденция, която се разви през 2014 и ще продължи и през следващите години, обобщават от Bulgarian Propetiеs.

Вижте нашите топ имоти в София

Вижте топ имоти в ски курортите

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бихме искали да изразим нашата благодарност на брокерите на BULGARIAN PROPERTIES от Бургаския офис – ...
Бих искала да благодаря на Силвия Гочева и Ангел Соколов за това, че отделиха цял ден за нас и ни ...
Купихме си студио в комплекс "Съни Дей-5" до Несебър с вашата компания, от която сме много доволни. ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Най-продаваният комплекс в София!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
В-к Капитал: Спокойствие на жилищния пазар след години на ръст

18/Март/2019
capital.bg

Вижте как авторитетният икономическият седмичник обобщи пазара в София и какво споделиха мениджърите на BULGARIAN PROPERTIES и другите реномирани имотни агенции като статистики, тенденции и очаквания за 2019 г.

След поредната силна година пазарът на жилища в София тръгва към застой. Първите симптоми са още от края на миналата година - по-бавни сделки, по малко ипотеки, огромен брой... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече