Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Над половината купувачи са българи

2016-12-13   |  http://fakti.bg

Ефектът от възстановяването на жилищните пазари в големите градове и цялостното възвръщане на доверието към имотите прелива и към другите пазарни сегменти, включително и при ваканционните имоти. Това е и една от причините, поради които над 50% от купувачите на ваканционни имоти по зимните ни курорти вече за българи.

„Сега е подходящ момент за покупка на изгоден имот в курортите и клиентите го усещат. Много от тях, чието основно търсене е в София или друг голям град, виждайки изгодните цени в курортите, се изкушават да купуват ваканционни имоти. Това го видяхме лятото по морето, в SPA курортите като Велинград, а сега започваме да наблюдаваме подобна тенденция и в ски курортите. Определено атрактивните цени на ваканционните имоти изкушават българските купувачи да закупят втори дом”, коментира за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция Bulgarian Properties.

Останалите 50% от клиентите на имоти в зимните ваканционни курорти са от все повече държави от цял свят. Все по-трудно е да се дефинира националността на този тип купувачи, тъй като картината е доста пъстра и динамична. Основната група чуждестранни купувачи са от Великобритания. През последната година се наблюдава тенденция на все повече клиенти от бившия социалистически блок като Румъния, Сърбия, Чехия, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, наред с купувачи от страни от ЕС, а също и САЩ и Канада. „Вероятно тези тенденции са в пряка връзка с картината на чуждестранните туристи в курортите като цяло, тъй като интересът към покупка на ваканционен имот е предхождан от туристическо посещение в дадения курорт”, казва Стойкова.

С 40% повече са реализираните сделки с ваканционни имоти в зимните ни курорти през тази година в сравнение с 2015-а. С началото на активния зимен сезон интересът ще се засилва. „Като цяло очакванията ни са за един върхов сезон за последните 10 години по отношение на обем продажби и атрактивност на имотите в ски курортите” прогнозират от Bulgarian Properties.

Каква е ситуацията в различните курорти?

Средно срещу 20 000 EUR са се търгували през третото тримесечие апартаментите в Банско, което прави 320 EUR/кв.м. „От пролетта до есента регистрирахме лек спад в покупните цени и бюджетите, които купувачите отделят за покупка - от около 25 000 EUR миналата година на около 22 000 EUR през тази. Причината беше налично предлагане на имоти на много атрактивни цени. Постепенно това предлагане се изчерпа и виждаме, че за периода от октомври месец до момента средната цена на закупените апартаменти в Банско нараства до 32 000 EUR при средна цена от 443 EUR/кв.м., което е скок от над 120 EUR/кв.м. спрямо третото тримесечие и такава средна цена над 400 EUR/кв.м. не сме имали от 2012 г.”, казва Стойкова. Акцентът на клиентите се измества от от едностайни към двустайни и тристайни апартаменти.

Най-скъпият ски курорт продължава да е Боровец. За третото тримесечие на текущата година сделки са се сключвали на нива от 570 EUR/кв.м., а средната цена, на която са се сключвали сделки е 36 800 EUR. 100% от покупките на имотите там в момента са от българи. „Преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт, а предлагането е ограничено в сравнение с другите курорти”, коментират от Bulgarian Properties.

Не във всички зимни курорти се наблюдава ръст в тресенето на имоти. Така например, в Пампорово се отчита спад и в търсенето, и в броя реализирани сделки. „Там имаше оживление през 2015 г, което отслабна през 2016 г. Едно от обясненията е ограниченото предлагане на имоти в най-харесваните от българите комплекси, които са само няколко - Манастира, Гранд Манастира, Стената, Замъка, Гранд Камелия. И тук, както и в Боровец, пазарът е доминиран от българи и покупките от чужденци са по-скоро изключения”, коментират анализатори. В Пампорово все още има изгодни оферти на цени между 10 000 и 20 000 EUR, като на квадратен метър цената е без конкуренция - от 200 EUR/кв.м. за обзаведени апартаменти.

Вижте нашите имоти в ски курорти


  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване