Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Наемът на евтините офиси в София паднал до 3 EUR на кв. м

2009-10-09   |  В. Пари, 09.10.2009

Наемите на офиси от ниския ценови сегмент в София са паднали до 3 EUR на кв. м за необзаведени площи. До 8 EUR на кв. м са поевтинели обзаведените офиси от клас Б в Лозенец, около бул. Черни връх, бул. Цариградско шосе, бул. България и малки улички в центъра. Това показва анализ на Бългериан Пропертис.

Спад

Намаленията са големи и варират от 11 до 45%. Ценовите нива на този тип офиси до началото на 2009 г. варираха между 7 и 10 EUR на кв. м, а средният спад в офертните нива е между 20 и 40%.

Най-голям реален интерес има към по-ниския ценови клас офиси на цени 4-7 EUR на кв. м, като до сключване на договори за наем се стига и след допълнителни намаления в цените.

Лукс

При офисите от клас А и тези с идеално централно местоположение цените варират в широки граници от 8 EUR на кв. м до 26 EUR на кв. м. Масовото предлагане в този сегмент е на нива около 10 EUR на кв. м.

Най-високи са наемите на офиси в сградата на Лендмарк на бул. Цар Освободител - 26 EUR на кв. м, а между 15 и 20 EUR на кв. м са тези в идеалния център - бул. Витоша, и на улиците Позитано, Дондуков, Тодор Александров, бул. България. Офиси във и срещу Бизнес парк София се предлагат на цени 10 EUR на кв. м.

Между 8 и 10 евро на кв. м са качествени офиси около бул. Мария Луиза, широкия център, бул. Цар Борис III, бул. Ботевградско шосе и др.

2009 г.

Миналата година цените на наемите на офиси клас А се движеха между 15 и 20 EUR на кв. м, а към април 2009 г. спаднаха до 11-17 EUR на кв. м, за да достигнат до 10-15 EUR на кв. м през септември, т.е. спадът в офертните цени за 2009 г. е около 25-30%, каза оперативният директор на Бългериан Пропертис.

Оферти

Предлагането в сегмента офиси е най-високо спрямо търсенето. Това обуславя значителното намаление на цените в сравнение с миналата година. Определящи при избора на офис са няколко основни фактора, като водещият е цената. С цел оптимизиране на разходите повечето компании предпочитат да наемат офис с не толкова атрактивна локация, но на по-ниска цена. Затова тенденцията е към изместване от центъра към перифери¬ята на града. В тези райони може да бъдат намерени и нови бизнес сгради, предлагащи прилични условия и изпълнени по европейски изисквания, твърдят от Бългериан Пропертис.

Голямо предлагане, слабо търсене

• Пазарът за продажба на офиси 6 столицата е замрял от началото на 2009 г., предлагането е разнообразно, но търсене почти липсва. Продавачите рядко склоняват да намалят цените. Едва 15% от офертите за офиси са поевтинели, като намаленията са в рамките до 10%. Има, разбира се, и собственици, които са склонни да направят големи отстъпки в цените, но те са много малко, твърдят от Бългериан Пропертис.

• Дори и след намаления обаче офисите за продажба много рядко се предлагат на цени под 1500 EUR на кв. м. Сред офертите на Бългериан пропертис цените варират от 2000 до2700 EUR на кв. мза офиси в сгради клас А или в идеалния център на София. Между 1500 и 2000 EUR на кв. м се предлагат офиси в нови сгради 6 широкия център, по бул. България, както и в кв. Лозенец. Оферти под 1500 EUR на кв. м са рядкост, каза Полина Стойкова.

• Поради все още високите цени голяма част от купувачите предпочитат да закупят жилищен имот, който да ползват за офис, тъй като намалението на цените при тези имоти е доста по-голямо, обобщи Полина Стойкова.

Разгледайте нашите оферти на офис площи

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване