Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В нови сгради купуват първо двустайните

2019-03-19   |  Катерина Ковачева, Труд, 19.03.2019

Наличните двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. През 2018 г. двустайните имат най-голям дял от закупените жилища като в София те формират около 65% от общия обем на сделките. 25% от закупените жилища са тристайни, а едностайните са 8%, разказаха брокери на имоти.

Средният размер на апартаментите в София е 80 кв. метра. Според сметките на брокерите двустайните апартаменти са със средна площ около 70 кв.м, а тристайните - 105 кв.м. 95% от закупените жилища в София са в тухлени сгради, повечето от които са ново строителство. Само 7% са сделки с напълно обзаведени жилища, а 40% от закупените апартаменти се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара е 102 дни, или 3,5 месеца, показват данните за сключените сделки в края на 2018 г. Това е сериозно намаление спрямо престоя от 122 дни за продажбите, осъществени в началото на 2018 г. Наред с по-бързите сделки, отстъпките от цената, които правят купувачите, също намаляват. В края на 2018 г. направените отстъпки от офертните цени са незначителни - средно 0,2%.

През последната година имотните експерти отчитат засилен интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Обръща се голямо внимание на качествената среда на живот, особено когато се купуват жилища за собствено ползване.

Инвестиционният интерес към такива комплекси също е голям, тъй като те обещават по-добри наемни нива и по-голяма устойчивост на инвестицията.

Вижте още данни за пазара: Жилищният пазар в София – анализ на BULGARIAN PROPERTIES за 2018 г.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване