МЕДИИТЕ ЗА НАС

Най-предпочитаните видове жилища и квартали в София

www.profit.bg, 29.07.2015

Тристайните апартаменти имат тотален превес през изминалите месеци, що се отнася до покупката на имот у нас. „Те съставляват почти 50% от продадените жилищни имоти по данни на BULGARIAN PROPERTIES", заяви за Profit.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Двустайните апартаменти са едва 25% от реализираните продажби, 15% са многостайните апартаменти, а 10% са къщи. Делът на закупените тристайни апартаменти нараства за сметка на двустайните.

Това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие, когато двустайните и тристайните бяха с почти равен дял, констатира още Стойкова.

Средната площ на закупените жилища нараства на 100 кв. м при 74 кв. м в началото на годината. 50% от закупените жилища са с ТЕЦ.

Най-предпочитаните квартали за София

По данни на BULGARIAN PROPERTIES Лозенец е един от най-предпочитаните квартали в София през второто тримесечие, като също така той държи и най-високи цени – сделки се сключват на около 1100 евро/кв. м.

Центърът също постепенно си възвръща интереса на купувачите. Други популярни квартали са Студентски град и Витоша, където има предлагане на качествено ново строителство на добри цени.

Традиционно голямо търсене има и в Младост, както и южните квартали по протежението на бул. България. Това са открояващите се квартали, но като цяло сделки се сключват относително равномерно във всички останали квартали на столицата.

Тухла или панел?

Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените жилища през последните няколко месеца. Панелните жилища са около 15% от закупените имоти.

Метрото продължава да е фактор

Метрото е и ще става все по-силен фактор при търсенето на имоти, тъй като то вече се доказа като удобен и ефективен транспорт и все повече хора го предпочитат. Така че и в бъдеще имотите, които са близо до спирки на метрото, вкл. и на бъдещи такива по новите линии, които сега се изграждат, ще се радват на по-голямо търсене и съответно ще държат по-стабилни цени.

Как влияят понижаващите се лихви у нас на жилищния пазар?

Лихвите по кредитите и достъпът до жилищно кредитиране като цяло е може би най-силният двигател, който влияе на имотния пазар, споделя Стойкова.

Така че определено смятам, че сегашните много добри лихвени нива и условия по кредитите ще доведат до увеличено търсене и повече сделки с имоти. Това вече е факт от година насам - виждаме тенденция на постоянен спад в лихвените нива, който води до непрекъснато увеличение на броя на реализираните покупки на имоти, завърши тя.

Разгледайте нашите оферти на тристайни апартаменти в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Наскоро купих къща в Банско за да прекарвам симната си почивка на това великолепно място. Въпреки че ...
Разглеждам офертите на сайта на Bulgarian Properties през последните 8 години и когато дойде ...
Анди Пийч намери за нас прекрасен апартамент. Процедурата беше лесна, а обслужването отлично. ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Пазарът на имоти 2019: За кого ще са плюс по-високите лихви

17/Януари/2019
dnevnik.bg

Ако през 2018 г. нуждаещите се от жилищен имот искаха да купят, а банките - да кредитират, то 2019-та се очертава като година на стабилност. Очакваното засилване на строгостта на банките при финансирането и повишението на лихвените нива покрай подготовката на България да влезе в чакалнята на еврозоната, ще балансират пазара, купувачите ще имат по-голям избор, а това ще успокои цените. Това сочат п... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече