Най-предпочитаните видове жилища и квартали в София

2015-07-29   |  www.profit.bg, 29.07.2015

Тристайните апартаменти имат тотален превес през изминалите месеци, що се отнася до покупката на имот у нас. „Те съставляват почти 50% от продадените жилищни имоти по данни на BULGARIAN PROPERTIES", заяви за Profit.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Двустайните апартаменти са едва 25% от реализираните продажби, 15% са многостайните апартаменти, а 10% са къщи. Делът на закупените тристайни апартаменти нараства за сметка на двустайните.

Това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие, когато двустайните и тристайните бяха с почти равен дял, констатира още Стойкова.

Средната площ на закупените жилища нараства на 100 кв. м при 74 кв. м в началото на годината. 50% от закупените жилища са с ТЕЦ.

Най-предпочитаните квартали за София

По данни на BULGARIAN PROPERTIES Лозенец е един от най-предпочитаните квартали в София през второто тримесечие, като също така той държи и най-високи цени – сделки се сключват на около 1100 евро/кв. м.

Центърът също постепенно си възвръща интереса на купувачите. Други популярни квартали са Студентски град и Витоша, където има предлагане на качествено ново строителство на добри цени.

Традиционно голямо търсене има и в Младост, както и южните квартали по протежението на бул. България. Това са открояващите се квартали, но като цяло сделки се сключват относително равномерно във всички останали квартали на столицата.

Тухла или панел?

Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените жилища през последните няколко месеца. Панелните жилища са около 15% от закупените имоти.

Метрото продължава да е фактор

Метрото е и ще става все по-силен фактор при търсенето на имоти, тъй като то вече се доказа като удобен и ефективен транспорт и все повече хора го предпочитат. Така че и в бъдеще имотите, които са близо до спирки на метрото, вкл. и на бъдещи такива по новите линии, които сега се изграждат, ще се радват на по-голямо търсене и съответно ще държат по-стабилни цени.

Как влияят понижаващите се лихви у нас на жилищния пазар?

Лихвите по кредитите и достъпът до жилищно кредитиране като цяло е може би най-силният двигател, който влияе на имотния пазар, споделя Стойкова.

Така че определено смятам, че сегашните много добри лихвени нива и условия по кредитите ще доведат до увеличено търсене и повече сделки с имоти. Това вече е факт от година насам - виждаме тенденция на постоянен спад в лихвените нива, който води до непрекъснато увеличение на броя на реализираните покупки на имоти, завърши тя.

Разгледайте нашите оферти на тристайни апартаменти в София

  прочети повече статии

Споделете
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: