Най-търсени са двустайните апартаменти в София

2018-04-03   |  Труд, 03.04.18, с. 19

Най-много от закупените жилища през последното тримесечие на миналата година са двустайни. В София 60% от сделките са били с двустайни апартаменти, като наличностите на двустайни жилища в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо, пише в анализ на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

30% от закупените жилища са тристайни, 4-стайните и многостайните са с най-малък дял от 10%. Средната площ на закупените жилища в София е 86,5 кв.м. - с около 2,5 кв.м. по-голяма от площта през 3-тото тримесечие на миналата година. Отбеляза се ръст в дела закупените жилища на 1-ви етаж - той съставлява 27% от сделките и това се дължи най-вече на такъв тип наличности в сградите с напреднало строителство.

Най-много се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж - 70% от сделките. Апартаментите на високи етажи - от 7-ми до 10-ти, са едва около 3% от всички закупени.Най-често се купуват жилища по БДС (на шпакловка и замазка) - 63%. Едва 15% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство.

Голямата част от жилищата са били в добро състояние - апартаментите, които имат нужда от основен ремонт са под 2%. Повече от половината - 60% от закупените жилища, се отопляват на ТЕЦ. Средният престой на имотите на пазара на продадените имоти е бил 138 дни, което е малко над 4 месеца и половина, а направените отстъпки от офертните цени са в размер средно на около 1 % от цената.

Вижте нашите топ оферти в София тук


  прочети повече статии

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране. Завършване през ноември 2020 г.
Вижте още
Tech Park Residence - жилища висок клас до парк, офис сгради и бул. Цариградско шосе
Градски жилища от ново поколение в бързо развиващия се район на София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.
Вижте още

Изпратете запитване