Контакти
0

Не се очаква драстичен спад на цените на имотите в Гърция заради кризата

2015-07-08   |  БТА, 07.07.2015

Брокери на недвижими имоти не очакват драстичен спад на цените на имотите в Гърция заради кризата. Не се прогнозира и увеличаване на предлаганите за продажба жилища, но е възможно да нарастне делът на продавачите, които ще стават по-гъвкави и склонни към по-голям коментар на цените. Това коментира за БТА Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, които предлагат имоти и зад граница.

Според нея, дори и при евентуално излизане на Гърция от Еврозоната, се очаква имотите да продължат да се продават в евро.

По думите на Полина Стойкова в момента има изчакване в Гърция поради проблемите в банковата система и никой не се втурва да продава имотите си, защото не е сигурен дали след това ще има достъп до средствата си. Интересът от българската страна обаче налице, коментира експертът и допълни, че огледи за покупка на имоти са активни, а цените на гръцките имоти започват от 30 - 40 000 евро. Става дума за апартаменти с една спалня край морето, но не на първа линия. Компанията предлага в момента над 2 000 гръцки имота с цени от 40 000 евро до имоти над 1 млн. евро, като предлага пълен спектър от имоти в Северна Гърция за хора с различни бюджети и предпочитания.

Гръцкият имотен пазар не реагира толкова силно при кризи, както в България, отбеляза експертът и напомни за големия спад в цените на имоти у нас в периода 2009 - 2010 г. Когато започна кризата в Гърция, цените "падаха" с около 8 до 10 на сто на година при стабилно търсене и предлагане, отбеляза Полина Стойкова. Тя изтъкна, че отличните природни дадености, дългият летен сезон, както липсата на презастрояване в Гърция и в частност в Северна Гърция, където е основния интерес на българските купувачи, са сред факторите, обуславящи спецификата на местния пазар на недвижими имоти.

Кризата не отказва българина да наема жилища в Северна Гърция

Активен е сезонът на наемния пазар в Гърция, като повечето от къщите по морето вече са заети, отбеляза експертът. Търсят се както апартаменти, така и къщи. Българинът предпочита да наеме къща за между 100 и 150 евро на нощ, която да има две или три спални, за да може да се поделят разходите и цената на нощ да достигне между 50 и 80 евро на нощ. Минималният престой под наем на българите в Гърция е една седмица, но има и хора, които наемат къщи за целия сезон. Наблюденията на експерта показват, че първо проверяваме възможностите за наем на имот например в Северна Гърция, а след това преглеждаме и предложенията на хотелите. Сегашната криза не влияе на интереса на българите към наемане на къщи, въпреки че има известно колебание, което най-вече е свързано с това доколко ще има достъп до горива, коментира експертът.

Вижте нашите оферти от Гърция

Ръководсто за покупка в Гърция - изпратете запитване

  прочети повече статии

Сподели
Tech Park Residence - жилища висок клас до парк, офис сгради и бул. Цариградско шосе
Градски жилища от ново поколение в бързо развиващия се район на София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране. Завършване през ноември 2020 г.
Вижте още

Изпратете запитване