Контакти
0

Новото строителство расте с бързи темпове

2015-12-07   |  www.capital.bg, 20.11.2015

Издадените разрешителни за строеж през третото тримесечие на 2015 г. са се увеличили с 11% на годишна база. За същия период започнатото строителство на нови жилищни сгради е нараснало с 24%. Освен че са внушителни, тези числа не са еднократно явление. Нарастващата тенденция започна още през 2014 г., а експертите са категорични – търсенето на нови жилища предизвиква адекватен отговор от страна на предприемачите.

Освен чисто статистически строителството на нови жилищни сгради може да бъде видяно и в доста от столичните квартали. По данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties строителството в София в момента е най-активно в кварталите "Манастирски ливади", "Витоша", Студентски град, "Кръстова вада", както и в някои части на центъра, "Банишора", "Редута".

Възстановяване на пазара

"Годините на кризата изчерпаха наличното предлагане в голяма степен, нуждите и предпочитанията на хората за съвременно качество прави наличните имоти недотам предпочитани и съвсем естествено се появи нишата за ново строителство на разумни цени и с по-добро качество, по-добре обмислени и планирани проекти", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор в агенцията.

Според експертите в бранша потребителите изискват все повече, особено от гледна точка на вътрешните пространства. Голямо внимание се обръща на това помещенията да са с правилни форми, да има централно отопление. Гледа се качеството на строителните материали и довършителните работи. Наличието на достатъчно място за всекидневните дейности, гаражи, тераси са почти задължителни условия.

"Търсят се светли, просторни помещения и се предпочитат тристайните жилища", обяснява Стойкова. Нейните наблюдения са, че все повече се налага западният модел за самостоятелни стаи за децата, но заради ограничения бюджет на купувачите все още не е масов случай. "Прави впечатление, че 80% от търсенето на младите семейства е за тристайни жилища, но в крайна сметка се купуват повече двустайни", добавя тя.

Връщане на доверието

Както и през миналата година, и през 2015 г. предлагането трудно успява да задоволи изцяло търсенето. Причината е, че след спукването на имотния балон много фирми фалираха, обекти бяха замразени, а предприемачите трудно се наемаха да започнат нов проект, без да са сигурни, че ще има кой да купува. До 2013 г. това не беше проблем за пазара – от една страна, търсенето не беше голямо, а според някои експерти предлагането надвишаваше търсенето.

"Проблемът е в това, че строителството е относително бавен процес и предлагането не може толкова бързо да се достави, когато търсенето се увеличи", обяснява Стойкова. Това според нея е и една от основните причини през изминалата година да се усети липса на качествени имоти, които да отговарят на търсенето на купувачите. Така например в атрактивни квартали като "Иван Вазов", "Изток", "Изгрев", "Стрелбище", "Бели брези", "Дианабад", "Гео Милев" строителството е ограничено. В тези райони през последните години нямаше почти никакви започнати нови сгради.

Според Полина Стойкова това разминаване започва да се компенсира с излизането на нови проекти на пазара, както и с връщането на доверието към новото строителство и покупки вече дори и "на зелено". По нейните думи напоследък има раздвижване дори в изброените квартали. "Предприемачите вече имат увереност, че проектите им ще се реализират. Затова освен намирането на незастроени площи, строителите прибягват и към купуването на наследствени къщи, които в последствие се събарят и се построяват кооперации", добавя експертът.

Разгледайте имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Жилище в Пловдив в комплекс Tomov Plaza
Апартаменти ново строителство в кв. Тракия на ТОП цени от 620 евро/кв.м.! Един от най-продаваните ни проекти в Пловдив, чието строителство напредва, очаквано завършване - 12.2021 г.
Вижте още
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Изберете комплекс Vitosha View за ваш нов дом! Отлични цени и качество на строителството, характерно за имоти в най-високия ценови клас. Модерна визия и внимание към всеки детайл. Функционално вътрешно разпределение с оптимално усвояване на пространствата. Минимални общи части. Чисто нова инфраструкрура. Зеленина и гледки към планината и града. Всичко това ще намерите само във Vitosha View!
Вижте още

Изпратете запитване