МЕДИИТЕ ЗА НАС

Новото строителство расте с бързи темпове

www.capital.bg, 20.11.2015

Издадените разрешителни за строеж през третото тримесечие на 2015 г. са се увеличили с 11% на годишна база. За същия период започнатото строителство на нови жилищни сгради е нараснало с 24%. Освен че са внушителни, тези числа не са еднократно явление. Нарастващата тенденция започна още през 2014 г., а експертите са категорични – търсенето на нови жилища предизвиква адекватен отговор от страна на предприемачите.

Освен чисто статистически строителството на нови жилищни сгради може да бъде видяно и в доста от столичните квартали. По данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties строителството в София в момента е най-активно в кварталите "Манастирски ливади", "Витоша", Студентски град, "Кръстова вада", както и в някои части на центъра, "Банишора", "Редута".

Възстановяване на пазара

"Годините на кризата изчерпаха наличното предлагане в голяма степен, нуждите и предпочитанията на хората за съвременно качество прави наличните имоти недотам предпочитани и съвсем естествено се появи нишата за ново строителство на разумни цени и с по-добро качество, по-добре обмислени и планирани проекти", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор в агенцията.

Според експертите в бранша потребителите изискват все повече, особено от гледна точка на вътрешните пространства. Голямо внимание се обръща на това помещенията да са с правилни форми, да има централно отопление. Гледа се качеството на строителните материали и довършителните работи. Наличието на достатъчно място за всекидневните дейности, гаражи, тераси са почти задължителни условия.

"Търсят се светли, просторни помещения и се предпочитат тристайните жилища", обяснява Стойкова. Нейните наблюдения са, че все повече се налага западният модел за самостоятелни стаи за децата, но заради ограничения бюджет на купувачите все още не е масов случай. "Прави впечатление, че 80% от търсенето на младите семейства е за тристайни жилища, но в крайна сметка се купуват повече двустайни", добавя тя.

Връщане на доверието

Както и през миналата година, и през 2015 г. предлагането трудно успява да задоволи изцяло търсенето. Причината е, че след спукването на имотния балон много фирми фалираха, обекти бяха замразени, а предприемачите трудно се наемаха да започнат нов проект, без да са сигурни, че ще има кой да купува. До 2013 г. това не беше проблем за пазара – от една страна, търсенето не беше голямо, а според някои експерти предлагането надвишаваше търсенето.

"Проблемът е в това, че строителството е относително бавен процес и предлагането не може толкова бързо да се достави, когато търсенето се увеличи", обяснява Стойкова. Това според нея е и една от основните причини през изминалата година да се усети липса на качествени имоти, които да отговарят на търсенето на купувачите. Така например в атрактивни квартали като "Иван Вазов", "Изток", "Изгрев", "Стрелбище", "Бели брези", "Дианабад", "Гео Милев" строителството е ограничено. В тези райони през последните години нямаше почти никакви започнати нови сгради.

Според Полина Стойкова това разминаване започва да се компенсира с излизането на нови проекти на пазара, както и с връщането на доверието към новото строителство и покупки вече дори и "на зелено". По нейните думи напоследък има раздвижване дори в изброените квартали. "Предприемачите вече имат увереност, че проектите им ще се реализират. Затова освен намирането на незастроени площи, строителите прибягват и към купуването на наследствени къщи, които в последствие се събарят и се построяват кооперации", добавя експертът.

Разгледайте имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Здравейте. Поздравления за вашата страхотна работа! Научих много за България от вашия сайт. Всяка ...
Аз съм изключително доволен от работата на Ива Атанасова от офиса на Bulgarian Propierties в ...
Благодаря ви много за бързото и компетентно прехвърляне на имота, който аз купих в град Обзор. Юрист ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Най-продаваният комплекс в София!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Последни Новини
Николай Николов е новият Регионален мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Велико Търново

20/Март/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Той пое това предизвикателство в началото на 2019 г. и за изминалите само няколко седмици вече има постигнати видими резултати.

В качеството си на Регионален мениджър Николай допринесе за откриване на новия офис на компанията в центъра на гр. Велико Търново, който вече е отворен и посреща клиенти.

Освен продавачи и купувачи на имоти, екипът ни посрещна и журналист ... прочети повече

Последни регионални новини
На 3 март варненци могат да се включат в българската история по нетрадиционен начин

22/Февруари/2019
https://www.moreto.net

Фото ателие "Сподели историята" ще се състои във Военноморския музей навръх 3 март - Деня на Освобождението.

От 11 часа, в специална дигитална среда посетителите на музея ще могат да застанат редом и да се снимат до исторически личности като цар Борис III, Никола Вапцаров, морския капитан Васил Филев, офицери от щаба на флота. Или пък да се пренесат назад във времето на палубата на ... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече