СТАТИИ

Новото жилищно строителство се концентрира по Черноморието

www.investor.bg, 08.11.2013

Черноморието се очертава като най-активният регион за жилищното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В трите области по Черноморското крайбрежие – Бургас, Варна и Добрич, през третото тримесечие са въведени в експлоатация общо 214 нови жилищни сгради с близо 1 500 жилища в тях. Лидер е Варна – 100 сгради с 641 жилища, следвана от Бургас – 79 сгради, но с по-малки по площ жилища (общо 737). В област Добрич са построени общо 35 нови сгради със 118 жилища в тях.

За сравнение, в останалите области в страната са били въведени в експлоатация малко над 300 нови жилищни сгради за периода юли-септември, т. е. в трите области се концентрира почти половината от новото жилищно строителство в цялата страна.

Броят на въведените в експлоатация жилища в трите области дори значително надвишава броят на въведените в експлоатация жилища в България през третото тримесечие (под 1 000 нови жилища за останалите области).

Руските купувачи – двигател на новото строителство по Черноморието

Засиленото строителство по крайбрежието е свързано със засиленото търсене на ваканционни имоти най-вече от купувачите от Русия и бившите съветски републики. По данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties руските купувачи са съставлявали около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през миналото тримесечие.

Интересът на руснаците е концентриран върху комплексите и градовете най-вече по Южното Черноморие и района на Варна. Освен апартаменти във ваканционни комплекси, те се интересуват и от селски къщи около Бургас, Пловдив, Ямбол и Стара Загора, отчитат от компанията.

Напоследък обаче руснаците все повече търсят имоти в градовете по Черноморието, включително и в по-малките градчета, които да ползват целогодишно. Много от тях се заселват в България и стартират и бизнес.

София – извън радара на строителите

Пловдив се очертава като областта с изключително оживено ново жилищно строителство. През третото тримесечие в региона са били въведени в експлоатация 47 нови жилищни сгради със 123 жилища в тях.

След Пловдив се нарежда София – област, където са били въведени в експлоатация 46 нови жилищни сгради с 50 жилища. За столицата новите жилищни сгради са 14, а жилищата в тях – 127.

В страната като цяло НСИ отчита, че въведените в експлоатация през третото тримесечие новопостроени жилищни сгради продължават да намаляват, както и жилищата в тях. Строят се предимно къщи (66% от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради) и по-малки по площ и брой жилища жилищни кооперации.

Около половината от новопостроените жилища са с 2 стаи, следвани от тези с три стаи, отчитат още от института. Спрямо третото тримесечие на миналата година обаче се отчита увеличение на новите жилища с пет, шест и повече стаи, докато тези с една, три и четири стаи намаляват.

Отчита се и лек ръст на полезната площ на едно жилище – средно 83,2 кв. м през третото тримесечие спрямо 80,6 кв. м за същия период на миналата година.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много съм доволен от нивото на обслужване и от огледите. Сътрудниците на компанията вършат работата ...
Искам да благодаря на целия екип на BULGARIAN PROPERTIES за професионализма им и в частност на ...
Искам да изкажа удовлетворението си от работата с Никола Чолаков. Срещнахме изключително любезно ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Последни Новини
Имотите в Слънчев бряг през 2018 г. - нова вълна сделки

13/Декември/2018
Елена Макреева, регионален мениджър морски курорти

BULGARIAN PROPERTIES Ви предоставя имотни услуги на "едно гише", а нашите пазарни анализи са ценна част от нея. Днес ще Ви отведем до Слънчев бряг, където регионалният ни мениджър Елена Макреева ще Ви разкаже повече за пазара и отличните възможности, които Ви очакват там.

Купувате или продавате имот, можете да разчитате на нас!

---

Много интересно, разн... прочети повече

Последни регионални новини
ПЛОВДИВ ДЖАЗ ФЕСТ' 2018

22/Октомври/2018
http://www.visitplovdiv.com

Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31-ви октомври до 3 ноември като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти.

По традиция концертите ще се случат в Дома на културата „Борис Христов“. За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодар... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече