СТАТИИ

Новото жилищно строителство се концентрира по Черноморието

www.investor.bg, 08.11.2013

Черноморието се очертава като най-активният регион за жилищното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В трите области по Черноморското крайбрежие – Бургас, Варна и Добрич, през третото тримесечие са въведени в експлоатация общо 214 нови жилищни сгради с близо 1 500 жилища в тях. Лидер е Варна – 100 сгради с 641 жилища, следвана от Бургас – 79 сгради, но с по-малки по площ жилища (общо 737). В област Добрич са построени общо 35 нови сгради със 118 жилища в тях.

За сравнение, в останалите области в страната са били въведени в експлоатация малко над 300 нови жилищни сгради за периода юли-септември, т. е. в трите области се концентрира почти половината от новото жилищно строителство в цялата страна.

Броят на въведените в експлоатация жилища в трите области дори значително надвишава броят на въведените в експлоатация жилища в България през третото тримесечие (под 1 000 нови жилища за останалите области).

Руските купувачи – двигател на новото строителство по Черноморието

Засиленото строителство по крайбрежието е свързано със засиленото търсене на ваканционни имоти най-вече от купувачите от Русия и бившите съветски републики. По данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties руските купувачи са съставлявали около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през миналото тримесечие.

Интересът на руснаците е концентриран върху комплексите и градовете най-вече по Южното Черноморие и района на Варна. Освен апартаменти във ваканционни комплекси, те се интересуват и от селски къщи около Бургас, Пловдив, Ямбол и Стара Загора, отчитат от компанията.

Напоследък обаче руснаците все повече търсят имоти в градовете по Черноморието, включително и в по-малките градчета, които да ползват целогодишно. Много от тях се заселват в България и стартират и бизнес.

София – извън радара на строителите

Пловдив се очертава като областта с изключително оживено ново жилищно строителство. През третото тримесечие в региона са били въведени в експлоатация 47 нови жилищни сгради със 123 жилища в тях.

След Пловдив се нарежда София – област, където са били въведени в експлоатация 46 нови жилищни сгради с 50 жилища. За столицата новите жилищни сгради са 14, а жилищата в тях – 127.

В страната като цяло НСИ отчита, че въведените в експлоатация през третото тримесечие новопостроени жилищни сгради продължават да намаляват, както и жилищата в тях. Строят се предимно къщи (66% от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради) и по-малки по площ и брой жилища жилищни кооперации.

Около половината от новопостроените жилища са с 2 стаи, следвани от тези с три стаи, отчитат още от института. Спрямо третото тримесечие на миналата година обаче се отчита увеличение на новите жилища с пет, шест и повече стаи, докато тези с една, три и четири стаи намаляват.

Отчита се и лек ръст на полезната площ на едно жилище – средно 83,2 кв. м през третото тримесечие спрямо 80,6 кв. м за същия период на миналата година.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Страхотни професионалисти. Осигуриха ми първокласно обслужване. Отделиха ми много време, като взеха ...
Имах удоволствието да работя с фирмата по покупката на ваканционно жилище в с. Кошарица. ...
Искам да изразя най-искрени благодарности на BULGARIAN PROPERTIES за продажбата на моя ски ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Последни Новини
Преди 98 години Варна официално е обявена за морски курорт

13/Юни/2019
actualno.com

На 10 юни 1921 година със специално Постановление № 21 на варненската управа, което през 1925 година е утвърдено и с Царски указ, морската ни столица официално е провъзгласена за „специален и свободен курортен град”.

Именно с това решение, варненската община получава правото да събира курортна такса и да сключва заеми за развитието на летовището.

Точно преди 98 годи... прочети повече

Последни регионални новини
91% от столичаните са доволни от това, че живеят в София

30/Май/2019
www.investor.bg, 28.05.2019

Обобщените резултати от проучване на „Визия за София“ показват, че 91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки 57% смятат, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене.

Гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможно... прочети повече

Знаете ли, че?
Цените на имотите на Пловдив тръгват надолу?

21/Май/2019
www.bnr.bg, 20.05.2019

Лек спад в цените и търсенето на недвижими имоти в Пловдив за първото тримесечие на годината. Брокери отчетоха, че има застой както в цените, така и в броя търсения на имоти.

Стефан Моллов от една от големите агенции за имоти обясни, че средната цена за апартамент в Пловдив е 757 евро... прочети повече