Новото жилищно строителство се концентрира по Черноморието

2013-11-12

Черноморието се очертава като най-активният регион за жилищното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В трите области по Черноморското крайбрежие – Бургас, Варна и Добрич, през третото тримесечие са въведени в експлоатация общо 214 нови жилищни сгради с близо 1 500 жилища в тях. Лидер е Варна – 100 сгради с 641 жилища, следвана от Бургас – 79 сгради, но с по-малки по площ жилища (общо 737). В област Добрич са построени общо 35 нови сгради със 118 жилища в тях.

За сравнение, в останалите области в страната са били въведени в експлоатация малко над 300 нови жилищни сгради за периода юли-септември, т. е. в трите области се концентрира почти половината от новото жилищно строителство в цялата страна.

Броят на въведените в експлоатация жилища в трите области дори значително надвишава броят на въведените в експлоатация жилища в България през третото тримесечие (под 1 000 нови жилища за останалите области).

Руските купувачи – двигател на новото строителство по Черноморието

Засиленото строителство по крайбрежието е свързано със засиленото търсене на ваканционни имоти най-вече от купувачите от Русия и бившите съветски републики. По данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties руските купувачи са съставлявали около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през миналото тримесечие.

Интересът на руснаците е концентриран върху комплексите и градовете най-вече по Южното Черноморие и района на Варна. Освен апартаменти във ваканционни комплекси, те се интересуват и от селски къщи около Бургас, Пловдив, Ямбол и Стара Загора, отчитат от компанията.

Напоследък обаче руснаците все повече търсят имоти в градовете по Черноморието, включително и в по-малките градчета, които да ползват целогодишно. Много от тях се заселват в България и стартират и бизнес.

София – извън радара на строителите

Пловдив се очертава като областта с изключително оживено ново жилищно строителство. През третото тримесечие в региона са били въведени в експлоатация 47 нови жилищни сгради със 123 жилища в тях.

След Пловдив се нарежда София – област, където са били въведени в експлоатация 46 нови жилищни сгради с 50 жилища. За столицата новите жилищни сгради са 14, а жилищата в тях – 127.

В страната като цяло НСИ отчита, че въведените в експлоатация през третото тримесечие новопостроени жилищни сгради продължават да намаляват, както и жилищата в тях. Строят се предимно къщи (66% от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради) и по-малки по площ и брой жилища жилищни кооперации.

Около половината от новопостроените жилища са с 2 стаи, следвани от тези с три стаи, отчитат още от института. Спрямо третото тримесечие на миналата година обаче се отчита увеличение на новите жилища с пет, шест и повече стаи, докато тези с една, три и четири стаи намаляват.

Отчита се и лек ръст на полезната площ на едно жилище – средно 83,2 кв. м през третото тримесечие спрямо 80,6 кв. м за същия период на миналата година.

  прочети повече статии

Споделете
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114