СТАТИИ

Офертите – не на квадрат, а на кубик

Монитор, 25.08.12, с. 15

След време и България може да се нареди сред страните с имотен рейтинг за всеки жилищен блок и улицата, където се намира, подобно на звездите на хотелите. Това прогнозира шефът на Национално сдружение „Недвижими имоти” Иван Велков.

Според него това ще помогне много както на продавачите и купувачите на имоти, така и на администрацията. „Ще останат в миналото странните стандарти на ценообразуването, които изместиха нормалното общуване между продавач и купувач”, казва Велков. „Свикнахме да използваме за сравнение много повърхностни критерии, а забравяме, че у нас на една и съща улица може да има имоти в много различно състояние”, добавя той.

Председателят на НСНИ предложи и друга идея, която тотално да промени стандартите в родния имотен пазар. Той иска в офертите за продажба на жилища да не се посочва площта, а обемът. „Това ще е по-справедливо и така ще се намалят спекулациите с изчисляването на полезната площ на апартамента, както се прави сега”, смята Велков. „У нас много се спекулира с реалната площ в обявите. Обемният показател кубичен метър по-точно ще илюстрира качеството на жилището”, добави шефът на имотното сдружение.

„Рейтинги на имотите може да се правят не само за районите и улиците, но и на самия имот”, смята Страхил Иванов, шеф на „Явлена”. „За това нещо у нас тепърва трябва да се разработи методика, но тя ще бъде изключително сложна и е интересно кой ще успее да я измисли. Когато се дава оценка, тя в повечето случаи е субективна. Обективни критерии са площта, наличието на различни екстри в имота, а изгледът и панорамата са субективни. А може и след време някой да построи голяма сграда и да затвори изгледа пред прозореца на имота.

Идеята е интересна но тя изисква много работа и не вярвам да се реализира в скоро време”, допълни брокерът.

“Би могло да се направи рейтинг на имотите, но той следва да се базира на някакви показатели, като най-вече населено място и квартал, защото това оказва най-силно влияние върху цените”, каза Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. “За къщите например други показатели са дворът, застроената площ, обзавеждането, състоянието на постройката - дали е ремонтирана, дали има баня и тоалетна. Влияние оказват и отдалечеността от голям град, но и близостта до морето или обратното - икономически по-изостаналите райони”, добавя тя.

Според Стойкова една от пречките за изработване на имотен рейтинг е липсата на достатъчно и точна информация назад във времето, защото не сме като други страни с дълга история на свободен пазар на имоти. „Това от своя страна намалява точността на прогнозите, а и кризата в последните години също усложни нещата, защото имаме шок в данните”, уточни тя.

Плюс за чуждите инвеститори
“Идеята е добра и един имотен рейтинг ще помага много на чуждестранните инвеститори, защото те са свикнали да работят по този начин в собствените си страни”, каза Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „На родните играчи на пазара ще им е нужно повече време да се ориентират в рейтинга”, прогнозира той.

Според брокера при нашите условия ще трябва поне 5 години за реализацията на идеята, а главната трудност е в липсата на информация за минали периоди от време. Атанасов смята, че за да се направи рейтинг на имотите, първото условие е те да бъдат разделени по ясна номенклатура. „Иначе няма да има по какво да се сравняват”, поясни той. „По-лесно ще е изясняването на показателите за рейтинга на терените и на панелните и ЕПК жилищата. По-сложно ще е с уточняването на критериите при селските имоти и самостоятелните къщи”, смята брокерът.

Разгледайте нашите топ оферти за продажба и под наем на недвижими имоти
  прочети повече статии

Коментари от клиенти
В допълнение към гореспомената благодарност бих искала да се обърна към Татяна Олейник, консултант ...
Със съпругата ми сме много благодарни на Ивета Тодорова за професионалното отношение и безупречната ...
Аз наскоро купих имот чрез Варненския офис на BULGARIAN PROPERTIES. Много искам да споделя, че ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
НСИ: Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

02/Януари/2019
Монитор, 01.01.18, с.5

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голямо е повишението при новопостроените жилища, които отбелязват годишен ръст от 7,2%, докато при съществуващите жилища е отчетено повишение от 5,8%, показват данните на националната статистика.

През второ... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Кои са зоните с най-голям потенциал за развитие в София?

25/Октомври/2018
www.investor.bg

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. В години на бум е добре общината да се съсредоточи върху доразвиването на вече съществуващите зони и да обръща поглед към нови зони в годините на затишие. ... прочети повече