Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Офертите – не на квадрат, а на кубик

2012-08-27   |  Монитор, 25.08.12, с. 15

След време и България може да се нареди сред страните с имотен рейтинг за всеки жилищен блок и улицата, където се намира, подобно на звездите на хотелите. Това прогнозира шефът на Национално сдружение „Недвижими имоти” Иван Велков.

Според него това ще помогне много както на продавачите и купувачите на имоти, така и на администрацията. „Ще останат в миналото странните стандарти на ценообразуването, които изместиха нормалното общуване между продавач и купувач”, казва Велков. „Свикнахме да използваме за сравнение много повърхностни критерии, а забравяме, че у нас на една и съща улица може да има имоти в много различно състояние”, добавя той.

Председателят на НСНИ предложи и друга идея, която тотално да промени стандартите в родния имотен пазар. Той иска в офертите за продажба на жилища да не се посочва площта, а обемът. „Това ще е по-справедливо и така ще се намалят спекулациите с изчисляването на полезната площ на апартамента, както се прави сега”, смята Велков. „У нас много се спекулира с реалната площ в обявите. Обемният показател кубичен метър по-точно ще илюстрира качеството на жилището”, добави шефът на имотното сдружение.

„Рейтинги на имотите може да се правят не само за районите и улиците, но и на самия имот”, смята Страхил Иванов, шеф на „Явлена”. „За това нещо у нас тепърва трябва да се разработи методика, но тя ще бъде изключително сложна и е интересно кой ще успее да я измисли. Когато се дава оценка, тя в повечето случаи е субективна. Обективни критерии са площта, наличието на различни екстри в имота, а изгледът и панорамата са субективни. А може и след време някой да построи голяма сграда и да затвори изгледа пред прозореца на имота.

Идеята е интересна но тя изисква много работа и не вярвам да се реализира в скоро време”, допълни брокерът.

“Би могло да се направи рейтинг на имотите, но той следва да се базира на някакви показатели, като най-вече населено място и квартал, защото това оказва най-силно влияние върху цените”, каза Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. “За къщите например други показатели са дворът, застроената площ, обзавеждането, състоянието на постройката - дали е ремонтирана, дали има баня и тоалетна. Влияние оказват и отдалечеността от голям град, но и близостта до морето или обратното - икономически по-изостаналите райони”, добавя тя.

Според Стойкова една от пречките за изработване на имотен рейтинг е липсата на достатъчно и точна информация назад във времето, защото не сме като други страни с дълга история на свободен пазар на имоти. „Това от своя страна намалява точността на прогнозите, а и кризата в последните години също усложни нещата, защото имаме шок в данните”, уточни тя.

Плюс за чуждите инвеститори
“Идеята е добра и един имотен рейтинг ще помага много на чуждестранните инвеститори, защото те са свикнали да работят по този начин в собствените си страни”, каза Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „На родните играчи на пазара ще им е нужно повече време да се ориентират в рейтинга”, прогнозира той.

Според брокера при нашите условия ще трябва поне 5 години за реализацията на идеята, а главната трудност е в липсата на информация за минали периоди от време. Атанасов смята, че за да се направи рейтинг на имотите, първото условие е те да бъдат разделени по ясна номенклатура. „Иначе няма да има по какво да се сравняват”, поясни той. „По-лесно ще е изясняването на показателите за рейтинга на терените и на панелните и ЕПК жилищата. По-сложно ще е с уточняването на критериите при селските имоти и самостоятелните къщи”, смята брокерът.

Разгледайте нашите топ оферти за продажба и под наем на недвижими имоти
  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване