СТАТИИ

Офертите – не на квадрат, а на кубик

Монитор, 25.08.12, с. 15

След време и България може да се нареди сред страните с имотен рейтинг за всеки жилищен блок и улицата, където се намира, подобно на звездите на хотелите. Това прогнозира шефът на Национално сдружение „Недвижими имоти” Иван Велков.

Според него това ще помогне много както на продавачите и купувачите на имоти, така и на администрацията. „Ще останат в миналото странните стандарти на ценообразуването, които изместиха нормалното общуване между продавач и купувач”, казва Велков. „Свикнахме да използваме за сравнение много повърхностни критерии, а забравяме, че у нас на една и съща улица може да има имоти в много различно състояние”, добавя той.

Председателят на НСНИ предложи и друга идея, която тотално да промени стандартите в родния имотен пазар. Той иска в офертите за продажба на жилища да не се посочва площта, а обемът. „Това ще е по-справедливо и така ще се намалят спекулациите с изчисляването на полезната площ на апартамента, както се прави сега”, смята Велков. „У нас много се спекулира с реалната площ в обявите. Обемният показател кубичен метър по-точно ще илюстрира качеството на жилището”, добави шефът на имотното сдружение.

„Рейтинги на имотите може да се правят не само за районите и улиците, но и на самия имот”, смята Страхил Иванов, шеф на „Явлена”. „За това нещо у нас тепърва трябва да се разработи методика, но тя ще бъде изключително сложна и е интересно кой ще успее да я измисли. Когато се дава оценка, тя в повечето случаи е субективна. Обективни критерии са площта, наличието на различни екстри в имота, а изгледът и панорамата са субективни. А може и след време някой да построи голяма сграда и да затвори изгледа пред прозореца на имота.

Идеята е интересна но тя изисква много работа и не вярвам да се реализира в скоро време”, допълни брокерът.

“Би могло да се направи рейтинг на имотите, но той следва да се базира на някакви показатели, като най-вече населено място и квартал, защото това оказва най-силно влияние върху цените”, каза Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. “За къщите например други показатели са дворът, застроената площ, обзавеждането, състоянието на постройката - дали е ремонтирана, дали има баня и тоалетна. Влияние оказват и отдалечеността от голям град, но и близостта до морето или обратното - икономически по-изостаналите райони”, добавя тя.

Според Стойкова една от пречките за изработване на имотен рейтинг е липсата на достатъчно и точна информация назад във времето, защото не сме като други страни с дълга история на свободен пазар на имоти. „Това от своя страна намалява точността на прогнозите, а и кризата в последните години също усложни нещата, защото имаме шок в данните”, уточни тя.

Плюс за чуждите инвеститори
“Идеята е добра и един имотен рейтинг ще помага много на чуждестранните инвеститори, защото те са свикнали да работят по този начин в собствените си страни”, каза Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „На родните играчи на пазара ще им е нужно повече време да се ориентират в рейтинга”, прогнозира той.

Според брокера при нашите условия ще трябва поне 5 години за реализацията на идеята, а главната трудност е в липсата на информация за минали периоди от време. Атанасов смята, че за да се направи рейтинг на имотите, първото условие е те да бъдат разделени по ясна номенклатура. „Иначе няма да има по какво да се сравняват”, поясни той. „По-лесно ще е изясняването на показателите за рейтинга на терените и на панелните и ЕПК жилищата. По-сложно ще е с уточняването на критериите при селските имоти и самостоятелните къщи”, смята брокерът.

Разгледайте нашите топ оферти за продажба и под наем на недвижими имоти
  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да изразя благодарност към служителите на вашата фирма и лично на Ангел Соколов за ...
Още веднъж искам да благодаря на директора на Бургаския офис г-н Динко Славов. Благодаря Динко, за ...
Аз се обърнах към г-н Кръстьо Бойчев от BULGARIAN PROPERTIES, когато ми се наложи да продам имота си ...
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
В-к 24 часа: 19 г. по-късно британците се завръщат на имотния пазар у нас

03/Юни/2019
Христо Николов, В-к 24 часа

В специалното приложение за имоти на в-к 24 часа "Идеален дом. Иновации и стил" бе публикуван материал на британското издание A Place In The Sun, цитиращ данните и наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES относно чуждестранния интерес към имотите в България.

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

Британските купувачи бяха първите, които се отдръпнаха от българския пазар още ... прочети повече

Последни регионални новини
2019-сантиметрова черга ще тъкат на пролетния панаир на занаятите в Пловдив

16/Май/2019
http://bnr.bg

В Пловдив започва традиционният пролетен панаир на занаятите. За първи път ще се проведе и фестивалът "Споделени нишки", по време на който майстори-тъкачи ще изработят черга с дължина 2019 сантиметра.

Чергата, символизираща домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата, ще се тъче от майсторите няколко дни на централната пешеходна улица. Пловдивчани и гостите на град... прочети повече

Знаете ли, че?
Имотите у нас - най-достъпни от 2015 г. насам

24/Април/2019
profit.bg

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.
<... прочети повече