СТАТИИ

Офертите – не на квадрат, а на кубик

Монитор, 25.08.12, с. 15

След време и България може да се нареди сред страните с имотен рейтинг за всеки жилищен блок и улицата, където се намира, подобно на звездите на хотелите. Това прогнозира шефът на Национално сдружение „Недвижими имоти” Иван Велков.

Според него това ще помогне много както на продавачите и купувачите на имоти, така и на администрацията. „Ще останат в миналото странните стандарти на ценообразуването, които изместиха нормалното общуване между продавач и купувач”, казва Велков. „Свикнахме да използваме за сравнение много повърхностни критерии, а забравяме, че у нас на една и съща улица може да има имоти в много различно състояние”, добавя той.

Председателят на НСНИ предложи и друга идея, която тотално да промени стандартите в родния имотен пазар. Той иска в офертите за продажба на жилища да не се посочва площта, а обемът. „Това ще е по-справедливо и така ще се намалят спекулациите с изчисляването на полезната площ на апартамента, както се прави сега”, смята Велков. „У нас много се спекулира с реалната площ в обявите. Обемният показател кубичен метър по-точно ще илюстрира качеството на жилището”, добави шефът на имотното сдружение.

„Рейтинги на имотите може да се правят не само за районите и улиците, но и на самия имот”, смята Страхил Иванов, шеф на „Явлена”. „За това нещо у нас тепърва трябва да се разработи методика, но тя ще бъде изключително сложна и е интересно кой ще успее да я измисли. Когато се дава оценка, тя в повечето случаи е субективна. Обективни критерии са площта, наличието на различни екстри в имота, а изгледът и панорамата са субективни. А може и след време някой да построи голяма сграда и да затвори изгледа пред прозореца на имота.

Идеята е интересна но тя изисква много работа и не вярвам да се реализира в скоро време”, допълни брокерът.

“Би могло да се направи рейтинг на имотите, но той следва да се базира на някакви показатели, като най-вече населено място и квартал, защото това оказва най-силно влияние върху цените”, каза Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. “За къщите например други показатели са дворът, застроената площ, обзавеждането, състоянието на постройката - дали е ремонтирана, дали има баня и тоалетна. Влияние оказват и отдалечеността от голям град, но и близостта до морето или обратното - икономически по-изостаналите райони”, добавя тя.

Според Стойкова една от пречките за изработване на имотен рейтинг е липсата на достатъчно и точна информация назад във времето, защото не сме като други страни с дълга история на свободен пазар на имоти. „Това от своя страна намалява точността на прогнозите, а и кризата в последните години също усложни нещата, защото имаме шок в данните”, уточни тя.

Плюс за чуждите инвеститори
“Идеята е добра и един имотен рейтинг ще помага много на чуждестранните инвеститори, защото те са свикнали да работят по този начин в собствените си страни”, каза Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „На родните играчи на пазара ще им е нужно повече време да се ориентират в рейтинга”, прогнозира той.

Според брокера при нашите условия ще трябва поне 5 години за реализацията на идеята, а главната трудност е в липсата на информация за минали периоди от време. Атанасов смята, че за да се направи рейтинг на имотите, първото условие е те да бъдат разделени по ясна номенклатура. „Иначе няма да има по какво да се сравняват”, поясни той. „По-лесно ще е изясняването на показателите за рейтинга на терените и на панелните и ЕПК жилищата. По-сложно ще е с уточняването на критериите при селските имоти и самостоятелните къщи”, смята брокерът.

Разгледайте нашите топ оферти за продажба и под наем на недвижими имоти
  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Аз съм много доволен от обслужването, което получих от компания BULGARIAN PROPERTIES. Аз купих къща ...
Наскоро купихме къща и регистрирахме компания с BULGARIAN PROPERTIES. Бихме искали да благодарим на ...
Бих искала да благодаря на Диана Янева и адвокат Мартин Полименов за активното съдействие за ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Победителите в Годишните награди пред камерата на Bloomberg TV (видео)

22/Март/2019
bloombergtv.bg, "В развитие"

Bloomberg TV засне коментарите на победителите в Годишните награди на Imoti.net буквално минути след тяхното награждаване в официална церемония, която се състоя на 20.03.2019 г. в София. Вижте какво споделика те за своите награди и за състоянието на имотния пазар като цяло.

---

Предлагането на жилищни имоти в София определено не може да насмогне на търсенето. Доста зн... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече