МЕДИИТЕ ЗА НАС

Около 30 000 евро дават чужденци за имот у нас

Монитор, 09.02.16

България е по-предпочитана за покупка на втори дом от Германия и Швейцария. Това сочи световна класация на themovechannel.com за най-желаните дестинации за инвестиции във ваканционни имоти.

На Балканите сме втори като пред нас е само Турция, която е четвърта в света в рейтинга на портала. Нашата страна е 14-а, а през миналата година успяваше да се издигне и до топ 5, уточнява investor.bg. Спрямо миналата година по същото време България задържа същата позиция. Лидер в класацията остават САЩ с 18,3% от запитванията. Втора е Франция, след като измести Испания в края на 2015 г.

От европейските страни в класацията пред България са само още Португалия, Италия и Австрия. В света зад нас остават известни туристически дестинации с утвърден пазар на ваканционни имоти като Австралия, Фиджи, Гърция, Канада, Малта, Кипър, Кабо Верде, Бахамите, Барбадос.

Според Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES чужденците купуват втори дом у нас
най-вече в морските и ски курортите, а също така и в някои селски райони като например Велико Търново, около Пловдив и Стара Загора, до Варна и Добрич, около Видин.

„В момента на пазара ни активни са хора от различни националности и вече няма изразена доминация на купувачи от една или друга страна”, обяснява тя. По думите й руснаците са се отдръпнали и вече не са особено активни, но към България расте интересът на представители на най-различни страни, не само от Европа.

„От планинските курорти №1 за чужденците си остава Банско”, каза още Стойкова. „По Черноморието интересът е разнопосочен. По-голям е той за Слънчев бряг, от една страна, заради по-ниските цени, а от друга, защото курортът е по-известен зад граница.

В България чужденците предпочитат да купуват апартаменти, защото са по-евтини, продават се обзаведени и са по-лесни за поддръжка. Приблизително 8 от 10 сделки са с този тип имоти. В курортите покупките от граждани от други страни са на средна цена от 30 000 евро”, уточни брокерът.

Наред с интереса на чужденците към родните имоти все повече българи инвестират пари в жилище за почивка зад граница. Най-предпочитана си остава Гърция. От Коледа до сега много нашенци са използвали ваканцията, за да сключат сделки за апартаменти и къщи на брега на Бяло море.

Според Костадина Димитрова от посредническа агенция, работеща в района на Кавала, там българите са купували апартаменти по около 50 000 евро. Сключена е била сделка и за къща за 330 000 евро. По думите й от началото на годината има голям интерес и към хотелите и къмпингите, обявени за продажба по беломорското крайбрежие.

Разгледайте имоти в морски курорти

Вижте имоти в ски курорти

Имоти за продажба и под наем в Гърция

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много съм щастлива, че избрах BULGARIAN PROPERTIES при търсенето на апартамент за мен. Получих ...
Поздравления за прекрасния проект Vitosha View! Нямаме търпение да се нанесем и да станем част от ...
Бих искала да благодаря на директора на офис Южно Черноморие Динко Славов и на неговия екип. Г-н ...
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Най-продаваният комплекс в София!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдивска област е на седмо място в страната по размер на средна месечна работна заплата

16/Май/2019
focus-radio.net, 15.05.2019

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2019 година, Пловдивска област заема седмо място сред всички 28 области в страната.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Точев, главен експерт в Териториалното статистическо бюро-Юг. С най-висока средна месечна работна заплата е област София – 1 656 лв., а с най-ниска е област Благоевград – 779 лв. прочети повече

Знаете ли, че?
Очаква се икономиката тази година да е малко по-добра от миналата

08/Май/2019
www.mediapool.bg, 07.05.2019

Европейската комисия очаква икономическият растеж у нас леко да се възстанови тази година и да достигне 3.3% на фона на отчетените 3.1% през 2018 г. Това става ясно от пролетната икономическа прогноза на комисията. За сравнение, прогнозата на българското правителство за 2019 г., която първоначално бе... прочети повече