Контакти
0

Около 30 000 евро дават чужденци за имот у нас

2016-02-09   |  Монитор, 09.02.16

България е по-предпочитана за покупка на втори дом от Германия и Швейцария. Това сочи световна класация на themovechannel.com за най-желаните дестинации за инвестиции във ваканционни имоти.

На Балканите сме втори като пред нас е само Турция, която е четвърта в света в рейтинга на портала. Нашата страна е 14-а, а през миналата година успяваше да се издигне и до топ 5, уточнява investor.bg. Спрямо миналата година по същото време България задържа същата позиция. Лидер в класацията остават САЩ с 18,3% от запитванията. Втора е Франция, след като измести Испания в края на 2015 г.

От европейските страни в класацията пред България са само още Португалия, Италия и Австрия. В света зад нас остават известни туристически дестинации с утвърден пазар на ваканционни имоти като Австралия, Фиджи, Гърция, Канада, Малта, Кипър, Кабо Верде, Бахамите, Барбадос.

Според Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES чужденците купуват втори дом у нас
най-вече в морските и ски курортите, а също така и в някои селски райони като например Велико Търново, около Пловдив и Стара Загора, до Варна и Добрич, около Видин.

„В момента на пазара ни активни са хора от различни националности и вече няма изразена доминация на купувачи от една или друга страна”, обяснява тя. По думите й руснаците са се отдръпнали и вече не са особено активни, но към България расте интересът на представители на най-различни страни, не само от Европа.

„От планинските курорти №1 за чужденците си остава Банско”, каза още Стойкова. „По Черноморието интересът е разнопосочен. По-голям е той за Слънчев бряг, от една страна, заради по-ниските цени, а от друга, защото курортът е по-известен зад граница.

В България чужденците предпочитат да купуват апартаменти, защото са по-евтини, продават се обзаведени и са по-лесни за поддръжка. Приблизително 8 от 10 сделки са с този тип имоти. В курортите покупките от граждани от други страни са на средна цена от 30 000 евро”, уточни брокерът.

Наред с интереса на чужденците към родните имоти все повече българи инвестират пари в жилище за почивка зад граница. Най-предпочитана си остава Гърция. От Коледа до сега много нашенци са използвали ваканцията, за да сключат сделки за апартаменти и къщи на брега на Бяло море.

Според Костадина Димитрова от посредническа агенция, работеща в района на Кавала, там българите са купували апартаменти по около 50 000 евро. Сключена е била сделка и за къща за 330 000 евро. По думите й от началото на годината има голям интерес и към хотелите и къмпингите, обявени за продажба по беломорското крайбрежие.

Разгледайте имоти в морски курорти

Вижте имоти в ски курорти

Имоти за продажба и под наем в Гърция

  прочети повече статии

Сподели
Сграда F на комплекс Vitosha View напредва!
Най-новата фаза на елитния комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада напредва, а наличностите се изчерпват!

Изберете своя нов дом в емблематичен комплекс в София сега!
Вижте още
AMur Residence - луксозна сграда с Акт 16 на ул. Мур, до бул. България
ПОСЛЕДНИ НАЛИЧНОСТИ! AMur Residence материализира идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Напълно завършен и въведен в експлоатация през юли 2020 г.
Вижте още

Изпратете запитване