СТАТИИ

Очаква ни едно особено лято за морските курорти

http://fakti.bg/

От 6 до 8 май в Лондон се състоя най-популярното на Острова изложение за имоти в чужбина A Place in the Sun Live. Какво се случи там и какви са нагласите на британците към покупката на апартаменти и къщи в България, разказва за imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията Bulgarian Properties, която за втора поредна година участва в изложението.

- Госпожо Стойкова, какво точно търсеха тази година британците като имоти в България?

- Бих казала, че имаше една съществена разлика в купувачите на изложението през тази година и тя беше, че активни са именно типичните купувачи на втори дом в чужбина, а не инвеститори, които търсят доходност от наем и т.н. Интересуваха се за имоти най-вече до или в морски курорти, за собствено ползване. Интерес има и към ски курортите - най-вече сред по-младите купувачи. Непроменен остава фактът, че България не е в списъка с държави за покупка на имот от британците - те просто не подозират какви имоти има тук, какви са цените, често дори не са и чували за България. Така че, не можем да говорим за целенасочено търсене от тяхна страна в България. По-скоро тепърва ще обмислят предложения.

- Казвате, че цените започват от 5000 EUR. За какъв тип имоти става въпрос на това ценово ниво?

- Такива са цените на селските къщи в някои региони и това наистина изумява британците.

- Търсенето на недвижими имоти от страна на британци в България винаги се свърза с техния интерес към селските имоти. Каква е ситуацията в момента?

- Както казах вече, те са забравили за България. Основното говорене е за Испания и Франция, където цените са доста по-различни. Ако успеем да привлечем по-сериозен интерес, смятам, че ще има покупки и на селски имоти, и на имоти в морските и ски курортите.

- Има ли британци от предишната вълна, които биха желали да си продадат селските имоти в България? Знае ли се въобще колко британци притежават селски имоти в България?

- Почти нямаше посещения на изложението от продавачи - идваха хора, които имат имот в България, но си го ползват и са доволни. Не мога да кажа, че към момента има някаква голяма вълна на препродажби - този процес отдавна се нормализира. Точен брой на британските собствениците на имоти в България не се знае, но от наш опит бих могла да кажа, че са повече от руските собственици.

- Какъв е профилът на тазгодишният британец, търсещ имот в България?

Мога да кажа какъв е профилът на британеца, търсещ имот в чужбина. България трябва да се промотира като продукт, за да има активно търсещи имоти конкретно тук. В чужбина купуват млади семейства с деца за ваканция или хора в предпенсионна възраст за втори дом и възможно преместване на топло и слънчево място.

- Казвате, че има двойно повече потенциални клиенти. Колко повече реално потенциални британски клиенти има, които желаят да купят имоти в България?

- Клиентите, които ни посетиха и на които разказахме за България на това изложение, бяха два пъти повече от миналата година в Лондон. Трудно е да се прогнозира колко от тях ще купят и колко време ще трае този процес, тъй като сме в самото начало, но смело мога да кажа, че тази година купувачите бяха по-позитивни и по-малко скептични относно България. Цените в Испания нараснаха миналата и тази година и е нормално това да доведе до интерес към други дестинации с изгодни цени, каквато България определено е.

- Британците или руснаците ще движат това лято ваканционния имотен пазар по българското Черноморие?

- Това лято ще е особено за морските имоти и аз мисля, че доминиращи за първи път може би от началото на този пазар ще бъдат българите. Руснаците все още изчакват, британците чакат резултатите от референдума, започва да има интерес от съседни държави, така че лятото в морските ни курорти ще е доста разнообразно откъм националности, но трудно ще определим доминираща група чужденци.


Гледайте видеото на BULGARIAN PROPERTIES от изложението A Place in the Sun Live:

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря на BULGARIAN PROPERTIES за добрата и широка реклама на имотите ми! Благодаря Ви за ...
Поздравления! 10 години на международния пазар - това е сериозно. ...
Наскоро отдадохме под наем два апартамента в гр. София. Благодарение на експедитивността, ...
Най-продаваният комплекс в София!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
XI-ти Годишни награди на BULGARIAN PROPERTIES

20/Декември/2018

На празнична церемония в гр. София по време на тържеството за 15-тата ни годишнина BULGARIAN PROPERTIES връчи XI-тите си Годишни награди за постигнати най-добри резултати.

Представяме ви победителите за 2018 г.!

БРОКЕР НА ГОДИНАТА

• Голямата награда "Брокер на годината" за 2018 г. за втора поредна година получи Магдалена Тошева от Централен офис, София... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече