СТАТИИ

Очаква ни едно особено лято за морските курорти

http://fakti.bg/

От 6 до 8 май в Лондон се състоя най-популярното на Острова изложение за имоти в чужбина A Place in the Sun Live. Какво се случи там и какви са нагласите на британците към покупката на апартаменти и къщи в България, разказва за imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията Bulgarian Properties, която за втора поредна година участва в изложението.

- Госпожо Стойкова, какво точно търсеха тази година британците като имоти в България?

- Бих казала, че имаше една съществена разлика в купувачите на изложението през тази година и тя беше, че активни са именно типичните купувачи на втори дом в чужбина, а не инвеститори, които търсят доходност от наем и т.н. Интересуваха се за имоти най-вече до или в морски курорти, за собствено ползване. Интерес има и към ски курортите - най-вече сред по-младите купувачи. Непроменен остава фактът, че България не е в списъка с държави за покупка на имот от британците - те просто не подозират какви имоти има тук, какви са цените, често дори не са и чували за България. Така че, не можем да говорим за целенасочено търсене от тяхна страна в България. По-скоро тепърва ще обмислят предложения.

- Казвате, че цените започват от 5000 EUR. За какъв тип имоти става въпрос на това ценово ниво?

- Такива са цените на селските къщи в някои региони и това наистина изумява британците.

- Търсенето на недвижими имоти от страна на британци в България винаги се свърза с техния интерес към селските имоти. Каква е ситуацията в момента?

- Както казах вече, те са забравили за България. Основното говорене е за Испания и Франция, където цените са доста по-различни. Ако успеем да привлечем по-сериозен интерес, смятам, че ще има покупки и на селски имоти, и на имоти в морските и ски курортите.

- Има ли британци от предишната вълна, които биха желали да си продадат селските имоти в България? Знае ли се въобще колко британци притежават селски имоти в България?

- Почти нямаше посещения на изложението от продавачи - идваха хора, които имат имот в България, но си го ползват и са доволни. Не мога да кажа, че към момента има някаква голяма вълна на препродажби - този процес отдавна се нормализира. Точен брой на британските собствениците на имоти в България не се знае, но от наш опит бих могла да кажа, че са повече от руските собственици.

- Какъв е профилът на тазгодишният британец, търсещ имот в България?

Мога да кажа какъв е профилът на британеца, търсещ имот в чужбина. България трябва да се промотира като продукт, за да има активно търсещи имоти конкретно тук. В чужбина купуват млади семейства с деца за ваканция или хора в предпенсионна възраст за втори дом и възможно преместване на топло и слънчево място.

- Казвате, че има двойно повече потенциални клиенти. Колко повече реално потенциални британски клиенти има, които желаят да купят имоти в България?

- Клиентите, които ни посетиха и на които разказахме за България на това изложение, бяха два пъти повече от миналата година в Лондон. Трудно е да се прогнозира колко от тях ще купят и колко време ще трае този процес, тъй като сме в самото начало, но смело мога да кажа, че тази година купувачите бяха по-позитивни и по-малко скептични относно България. Цените в Испания нараснаха миналата и тази година и е нормално това да доведе до интерес към други дестинации с изгодни цени, каквато България определено е.

- Британците или руснаците ще движат това лято ваканционния имотен пазар по българското Черноморие?

- Това лято ще е особено за морските имоти и аз мисля, че доминиращи за първи път може би от началото на този пазар ще бъдат българите. Руснаците все още изчакват, британците чакат резултатите от референдума, започва да има интерес от съседни държави, така че лятото в морските ни курорти ще е доста разнообразно откъм националности, но трудно ще определим доминираща група чужденци.


Гледайте видеото на BULGARIAN PROPERTIES от изложението A Place in the Sun Live:

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Честит рожден ден! Купихме първия си имот с вас през 2005 г. и втория през 2009 година. Ако ...
Благодарим Ви за нашия приятен престой в Пловдив няколко дни в търсене на имот! Специални ...
Уважаеми г-не/г-жо, Благодаря Ви за бързата реакция на запитването ми. С удоволствие ще правя ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
Видинският куклен театър играе на фестивал в Иран

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

Актьорите от Държавния куклен театър във Видин заминават за иранския град Техеран, където ще участват в международен театрален фестивал. Там те ще представят на 21 и 22 февруари кукления спектакъл за възрастни „Малкият театър на края на света“, създаден съвместно с колегите им от Театър дьо ла Масю във френския град Ница.

Постановката е дело на френския режисьор Езекел Гарсия Ромеу... прочети повече

Знаете ли, че?
Най-хубавите ни вина сега са в 13-те изби на Сакар

29/Януари/2019
https://trip.dir.bg

Климатът във винарския район Сакар е средиземноморски. Още по-тънките спецове по благородните напитки го сравняват с времето по крайбрежието на Рона, където се ражда може би най-хубавото грозде в света. Сакарското не му отстъпва, понеже слънцето го грее над 2000 часа годишно, което е рекорд за страна... прочети повече