МЕДИИТЕ ЗА НАС

От април до юни в София сделките с имоти растат с 26 на сто

Преса, бр.193

Имотният пазар в София отчете силно второ тримесечие и даде сериозна заявка, че излиза от кризата. От 1 април до 30 юни в столицата са сключени 6486 сделки с всякакви видове недвижимости. Това е 26% ръст спрямо същия период на 2014 г., показват данните на Агенцията по вписванията.

Още в края на миналата година брокери съобщиха за засилено търсене на жилищни имоти. Трендът продължава и доказателството се намира в официалните данни за новите ипотечни кредити. През второто тримесечие в столичната служба по вписания са регистрирани 3009 нови ипотеки (договорни и законни). Броят им е с 39% повече в сравнение с периода април-юни 2014 г.

Данните на БНБ също показват, че населението започна смело да купува апартаменти и къщи на кредит. През първите пет месеца на 2015 г. клиенти са изтеглили нови заеми в общ размер 752 млн. лв. при 448 млн. лв. година по-рано (+68%).

В последните месеци най-активните банки в областта на жилищното кредитиране свалиха лихвите до рекордно ниски нива и това е основната причина да отчетат големи ръстове на раздадените кредити. По информация на централната банка средната лихва по жилищните заеми в левове падна до 5,95% през май т.г. спрямо 6,65% година по-рано. При кредитите в евро тенденцията също е към поевтиняване - за година средният лихвен процент се понижи от 7,10 на 6,29%.

Общо сделките с имоти в цяла България се увеличават с 6,6% до 58 149 през второто тримесечие на т.г. С много добър темп се развива и пазарът в Пловдив - в местната служба са вписани 4124 покупко-продажби за три месеца, което е увеличение с 27% на годишна база. В последните години градът под тепетата живна заради индустриалните зони в съседство и хилядите работни места, които бяха открити там.

Оживлението на пазара води и до поскъпване на имотите. През второто тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м при 771 евро/кв.м за първото тримесечие и 735 евро/кв.м за второто тримесечие на 2014 г. Увеличението е с 6% на годишна база и с 1% спрямо първото тримесечие, стана ясно от данни на „Бългериан Пропъртис“. Средната цена на апартамент в столицата остава съпоставима с тази през миналата година - около 75 хил. евро.

Вижте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря на Бисер Любенов и Сергей Пеловски за финализиране сделката с имота ми в с.Брегаре! ...
Харесва ми как работи вашата компания и при необходимост ще я препоръчвам на всеки! ...
Пожелаваме успешно завършване на Vitosha View, също така и на бъдещи проекти. Пожелаваме повече ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Къща от портфолиото на BULGARIAN PROPERTIES сред най-скъпите в Слънчев бряг

31/Май/2019
fakti.bg, Милена Богданова

Къща от портфолиото ни с луксозни имоти в Слънчев бряг влезе в класацията на ФАКТИ.БГ за най-скъпи елитни резиденции в най-популярния морски курорт в страната.
Вижте оригиналната статия тук

В най-известния курортен комплекс у нас – Слънчев бряг, акцентът при търговията с недвижими имоти, са ваканционните апартаменти. Инвестиционният интерес на строителите винаги е бил насоче... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдив е лидер при индустриалните терени

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 21

През 2018 г. в Пловдив са издадени 579 разрешителни за строеж на други сгради (които не са жилищни или административни), в които влизат индустриалните и логистични сгради като складове и производствени помещения. Общата им площ достига 549,77 хил. кв.м, сочат данните на Националния статистически институт.

Градът остава лидер в този сегмент макар одобреното строителство на такива сг... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече