МЕДИИТЕ ЗА НАС

От април до юни в София сделките с имоти растат с 26 на сто

Преса, бр.193

Имотният пазар в София отчете силно второ тримесечие и даде сериозна заявка, че излиза от кризата. От 1 април до 30 юни в столицата са сключени 6486 сделки с всякакви видове недвижимости. Това е 26% ръст спрямо същия период на 2014 г., показват данните на Агенцията по вписванията.

Още в края на миналата година брокери съобщиха за засилено търсене на жилищни имоти. Трендът продължава и доказателството се намира в официалните данни за новите ипотечни кредити. През второто тримесечие в столичната служба по вписания са регистрирани 3009 нови ипотеки (договорни и законни). Броят им е с 39% повече в сравнение с периода април-юни 2014 г.

Данните на БНБ също показват, че населението започна смело да купува апартаменти и къщи на кредит. През първите пет месеца на 2015 г. клиенти са изтеглили нови заеми в общ размер 752 млн. лв. при 448 млн. лв. година по-рано (+68%).

В последните месеци най-активните банки в областта на жилищното кредитиране свалиха лихвите до рекордно ниски нива и това е основната причина да отчетат големи ръстове на раздадените кредити. По информация на централната банка средната лихва по жилищните заеми в левове падна до 5,95% през май т.г. спрямо 6,65% година по-рано. При кредитите в евро тенденцията също е към поевтиняване - за година средният лихвен процент се понижи от 7,10 на 6,29%.

Общо сделките с имоти в цяла България се увеличават с 6,6% до 58 149 през второто тримесечие на т.г. С много добър темп се развива и пазарът в Пловдив - в местната служба са вписани 4124 покупко-продажби за три месеца, което е увеличение с 27% на годишна база. В последните години градът под тепетата живна заради индустриалните зони в съседство и хилядите работни места, които бяха открити там.

Оживлението на пазара води и до поскъпване на имотите. През второто тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м при 771 евро/кв.м за първото тримесечие и 735 евро/кв.м за второто тримесечие на 2014 г. Увеличението е с 6% на годишна база и с 1% спрямо първото тримесечие, стана ясно от данни на „Бългериан Пропъртис“. Средната цена на апартамент в столицата остава съпоставима с тази през миналата година - около 75 хил. евро.

Вижте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Ползвам услугите на BULGARIAN PROPERTIES от девет години, и по-точно на Станимира Петкова и Силвия ...
Специални благодарности на моя приятел Сергей Пеловски, който ми предостави първокласно обслужване. ...
Искам да споделя, че компанията се управлява много професионално. Получихме информация относно ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Продават се: 555 апартамента на цени от 620 евро/кв. м

11/Март/2019
profit.bg

Имотите в Пловдив, който е Европейска столица на културата за 2019 г., поскъпнаха с 14% през миналата година, с което се наредиха на челно място по ръст сред големите градове в страната.

Близостта до София, както и доста по-ниските цени на жилищата в Пловдив, донесоха една нова тенденция през последните месеци – все повече столичани закупуват второ жилище там.

Ето за... прочети повече

Последни регионални новини
180 млн. лв. инвестиции в Търново само за 2 години

08/Март/2019
24 часа, 08.03.2019, с. 8

Велико Търново е един от градовете, които през последните няколко години имат бърз икономически растеж, каза по време на дискусия "Икономически перспективи пред България в контекста на глобалните процеси" кметът Даниел Панов.

Данните са от доклади на дипломатическите мисии у нас и проучвания, правени в тази насока и станали ясни при посещението на представители на Световната банка ... прочети повече

Знаете ли, че?
€3.6 млн. за най-скъпата къща у нас

05/Март/2019
telegraph.bg

3,6 милиона евро струва най-скъпата къща в България в момента, която е пусната за продан в началото на 2019 г.

Луксозният имот на два етажа в столичния квартал „Бояна“ е развълнувал американското издание „Ню Йорк таймс“. В последния си брой те публикували статия за жилищния пазар в Бъл... прочети повече