От април до юни в София сделките с имоти растат с 26 на сто

2015-07-20   |  Преса, бр.193

Имотният пазар в София отчете силно второ тримесечие и даде сериозна заявка, че излиза от кризата. От 1 април до 30 юни в столицата са сключени 6486 сделки с всякакви видове недвижимости. Това е 26% ръст спрямо същия период на 2014 г., показват данните на Агенцията по вписванията.

Още в края на миналата година брокери съобщиха за засилено търсене на жилищни имоти. Трендът продължава и доказателството се намира в официалните данни за новите ипотечни кредити. През второто тримесечие в столичната служба по вписания са регистрирани 3009 нови ипотеки (договорни и законни). Броят им е с 39% повече в сравнение с периода април-юни 2014 г.

Данните на БНБ също показват, че населението започна смело да купува апартаменти и къщи на кредит. През първите пет месеца на 2015 г. клиенти са изтеглили нови заеми в общ размер 752 млн. лв. при 448 млн. лв. година по-рано (+68%).

В последните месеци най-активните банки в областта на жилищното кредитиране свалиха лихвите до рекордно ниски нива и това е основната причина да отчетат големи ръстове на раздадените кредити. По информация на централната банка средната лихва по жилищните заеми в левове падна до 5,95% през май т.г. спрямо 6,65% година по-рано. При кредитите в евро тенденцията също е към поевтиняване - за година средният лихвен процент се понижи от 7,10 на 6,29%.

Общо сделките с имоти в цяла България се увеличават с 6,6% до 58 149 през второто тримесечие на т.г. С много добър темп се развива и пазарът в Пловдив - в местната служба са вписани 4124 покупко-продажби за три месеца, което е увеличение с 27% на годишна база. В последните години градът под тепетата живна заради индустриалните зони в съседство и хилядите работни места, които бяха открити там.

Оживлението на пазара води и до поскъпване на имотите. През второто тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м при 771 евро/кв.м за първото тримесечие и 735 евро/кв.м за второто тримесечие на 2014 г. Увеличението е с 6% на годишна база и с 1% спрямо първото тримесечие, стана ясно от данни на „Бългериан Пропъртис“. Средната цена на апартамент в столицата остава съпоставима с тази през миналата година - около 75 хил. евро.

Вижте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Сподели
ново! Vitosha View - сграда F
Най-новата фаза на елитния комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада вече е с разрешение за строеж и строителството стартира!

Изберете своя нов дом в емблематичен комплекс в София сега!
Вижте още
Tech Park Residence - жилища висок клас до парк, офис сгради и бул. Цариградско шосе
Градски жилища от ново поколение в бързо развиващия се район на София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.
Вижте още

Изпратете запитване