СТАТИИ

Отчитат стабилна активност на пазара на имоти през второто тримесечие

www.investor.bg, 22.07.2013

Активността на пазара на имоти в големите градове се е запазила през второто тримесечие спрямо предходното, сочат данни на консултантската компания Bulgarian Properties.

Интересът е съсредоточен в София и Пловдив, а във Варна и Бургас, наред с традиционното търсене от страна на местни купувачи, градски имоти активно се закупуват и от руски купувачи, посочват от агенцията.

Морските имоти продължават да доминират и да заемат най-голям дял в продажбите на ваканционни имоти. Броят на реализираните продажби през второто тримесечие се запазва на нивата от втората половина на 2012 г., когато ваканционният пазар по морето преживя истинско възраждане на интереса и старт на нов цикъл в своето развитие, посочва се още в анализа.

Продажбите в ски курортите и по-специално в Банско остават в значително по-малки обеми от тези по морето, но все пак и там се отчита стабилизация и нарастване на търсенето, което през тази година се запазва и през летния сезон.

"През първите 6 месеца на годината се смениха много настроения и емоции в обществено-политическия живот на страната, които водят до променлива пазарна активност. Колебанията в пазарната активност обаче са изключително краткотрайни. Няма тенденция, която да се е задържала за повече от месец, и по всяка вероятност втората половина на 2013 г. ще протече по сходен начин", коментират от агенцията.

София

През април и май от агенцията отчитат ръст на търсенето и на сделките. „След началото на протестите активността на пазара намаля за около 2 седмици, като освен купувачите, от пазара се изтеглиха и част от продавачите. Това отдръпване, както и през зимата, беше краткотрайно. И този път пазарните участници бързо се завърнаха, за разлика от други периоди на кризи през последните 5 години, когато се наблюдаваха спадове в пазарната активност за доста по-дълги периоди“, констатират експертите.

От компанията отчитат и по-силен интерес към по-качествените и скъпи имоти. Другата постоянно присъстваща голяма група купувачи са тези, които търсят апартаменти в ценовите рамки между 30 000 и 50 000 евро.

Закупуването на по-качествени имоти се е отразило и върху средните цени на реализираните продажби от нашата компания. Средната цена на продадените през второто тримесечие апартаменти по данни на компанията е 747 евро на кв.м. при 715 евро/кв.м. за второто тримесечие на 2012 г., което е ръст от 4,5% на годишна база. Спрямо предходното тримесечие изменението е +3,9%.

Според компанията обаче е рано да се говори за ръст на цените и трайни тенденции, особено на фона на настоящата политическа обстановка.

Ваканционни имоти и селски къщи

Южното Черноморие продължава да бъде лидер в продажбите на морски имоти на руски купувачи. Слънчев бряг обаче вече не е единствената и основна атракция. През изминалото тримесечие се забелязва нараснал интерес към Бургас и курортите на юг от Бургас – Лозенец, Созопол, Черноморец, а заедно с това и интерес и сделки с по-луксозни и скъпи имоти на цени около и над 1 000 евро/кв.м, отчитат от агенцията.

Експертите отчитат и постепенно съживяване на търсенето на ваканционни имоти по Черноморието от български купувачи.

Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за второто тримесечие по данни на компанията е 550 евро на кв.м. спрямо 475 евро за същия период на 2012 г. и 512 евро за 1-вото тримесечие на 2013 г. Средната цена в Банско за периода е била 400 евро на кв.м., което представлява ръст от 4,7% спрямо първото тримесечие, но спад на годишна база с 18%.

Същевременно продажбите на селски къщи за поредно тримесечие задържат стабилни нива. През изминалото второ тримесечие цените на продадените селски къщи се върнаха до нормалните за последните 3-4 години нива, след като през зимата сделките бяха с възможно най-евтините къщи, посочва се в доклада на агенцията.

Средната цена на продадените селски къщи през второто тримесечие е 19 420 евро, а най-голям интерес има към селата около Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Мишо, Пожелавам ти проектът Vitosha View да се реализира толкова добре, колкото твоя проект ...
Закупихме имот на Южното Черноморие със съдействието на брокер Иван Кунев и сме изключително доволни ...
Възползвахме се от услугите на Bulgarian Properties при продажбата на имот в Подгорие. Процесът ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Жилищата в София стават по-достъпни

08/Март/2019
Катерина Ковачева, вестник Труд

Жилищата в София стават все по-достъпни за купувачите. За покупката на един квадратен метър от апартамент в столицата през последното тримесечие на 2018 г. са необходими 1,42 средни за града заплати, показват изчисления на брокери на имоти. Това е по-малко спрямо нивата от 1,45-1,47 заплати за квадрат в предходните тримесечия на 2018 г. Това означава, че имотите в София са станали по-достъпни в ср... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече