СТАТИИ

П. Стойкова: Умерен ръст в цените на имотите следващите години

www.profit.bg, 14.05.2014

Основният въпрос днес е наистина ли нещата при имотите се оправят и сега ли е моментът за покупка, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, по време на панел „Имоти“ от форума „Шумът на парите“.

Цените на имотите спряха да падат, но това не означава, че ще последва силен ръст. Напротив- нашите очаквания са за стабилност през следващата една-две години и плавен ръст след това. Неслучайно видяхме тенденция на засилване на покупките на имоти през изминалата и тази година, смята Полина Стойкова.

Имотният сектор в целия свят и в Европа е в процес на възстановяване и много малко са пазарите, които падат. Трябва да поставим мярка в оптимизма обаче, смята тя. Не можем да сме прекомерни оптимисти предвид на плахия икономически ръст и високата безработица. Достъпността на жилищата спрямо дохода е най-добра за последните 10 години. Наши проучвания сочат, че ипотечното кредитиране оказва най-силен пряк ефект върху цените на имотите. Тоест едно желание на хората да се върнат на пазара и да теглят кредити, може би би оказало най-голям ефект върху покупките на имоти. За съжаление в момента все още не се наблюдава ясна тенденция в тази насока, смята оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Другия фактор е чуждестранният интерес. През последните две години има руски купувачи във ваканционния сегмент, които обаче все още не могат да компенсират отлива на капитали. Да, добър е момента за покупка, да, цените на имотите се повишават плавно, но има фактори, които ще въздържат силата на ръста в цените на имотите, смята Полина Стойкова. Голяма част от хората с трудности по плащането на кредита не разбират, че доброволната продажба е по-добрият вариант, в сравнение с предлагането на имота от частен съдия- изпълнител. Налице е неразбиране на продавачи и купувачи защо трябва да плащат комисиона на брокера по недвижими имоти, показват още наблюденията на Полина Стойкова. Трябва да се поеме един по-ясен ангажимент от участниците в сектора относно това какви са ангажиментите на агенциите за недвижими имоти. Трябва да се работи доста и в посока на обучението и създаване на традиции.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодарим на целия екип на BULGARIAN PROPERTIES за добре организирания процес на огледи и ...
При покупке недвижимости я пользовался услугами компании "Болгариан пропeртис". Особенно хочу ...
Аз и моята съпруга бихме искали да изкажем специални благодарности на Ива от офиса на BULGARIAN ...
Най-продаваният комплекс в София!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
Полина Стойкова пред Profit.bg: Силен старт на 2019 (видео)

22/Март/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES спечели наградата Имотна агенция на годината, връчвана от Imoti.net. Само няколко часа след признанието разговаряме с Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

„Това е едно заслужено признание, тъй като смятам, че се потрудихме доста в последните 15 г., за да стигнем до това отличие. Радвам се, че бяхме удостоени с тази награда, а тя поставя и доста... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече