СТАТИИ

П. Стойкова: Умерен ръст в цените на имотите следващите години

www.profit.bg, 14.05.2014

Основният въпрос днес е наистина ли нещата при имотите се оправят и сега ли е моментът за покупка, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, по време на панел „Имоти“ от форума „Шумът на парите“.

Цените на имотите спряха да падат, но това не означава, че ще последва силен ръст. Напротив- нашите очаквания са за стабилност през следващата една-две години и плавен ръст след това. Неслучайно видяхме тенденция на засилване на покупките на имоти през изминалата и тази година, смята Полина Стойкова.

Имотният сектор в целия свят и в Европа е в процес на възстановяване и много малко са пазарите, които падат. Трябва да поставим мярка в оптимизма обаче, смята тя. Не можем да сме прекомерни оптимисти предвид на плахия икономически ръст и високата безработица. Достъпността на жилищата спрямо дохода е най-добра за последните 10 години. Наши проучвания сочат, че ипотечното кредитиране оказва най-силен пряк ефект върху цените на имотите. Тоест едно желание на хората да се върнат на пазара и да теглят кредити, може би би оказало най-голям ефект върху покупките на имоти. За съжаление в момента все още не се наблюдава ясна тенденция в тази насока, смята оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Другия фактор е чуждестранният интерес. През последните две години има руски купувачи във ваканционния сегмент, които обаче все още не могат да компенсират отлива на капитали. Да, добър е момента за покупка, да, цените на имотите се повишават плавно, но има фактори, които ще въздържат силата на ръста в цените на имотите, смята Полина Стойкова. Голяма част от хората с трудности по плащането на кредита не разбират, че доброволната продажба е по-добрият вариант, в сравнение с предлагането на имота от частен съдия- изпълнител. Налице е неразбиране на продавачи и купувачи защо трябва да плащат комисиона на брокера по недвижими имоти, показват още наблюденията на Полина Стойкова. Трябва да се поеме един по-ясен ангажимент от участниците в сектора относно това какви са ангажиментите на агенциите за недвижими имоти. Трябва да се работи доста и в посока на обучението и създаване на традиции.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Здравейте, Благодаря за бързата информация относно имот вила/къща в с. Орешец, обл. ...
Уважаема Татяна, ние сме много благодарни за помощта и комуникацията с нас! Желаем ви успех, щастие ...
Здравейте, искам да поздравя Мартин Каишев за отличната работа, да му пожелая здраве, щастие и ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Най-продаваният комплекс в София!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
В Бургас започва Порт Прим Арт Фест

08/Октомври/2018
Силвия Чолева, Бнр.бг

Порт Прим Арт Фест в Бургас е може би най-младият фестивал за култура. Той съществува от миналата година, когато негов патрон беше актрисата Цветана Манева. Второто издание е избрало отново обичана и популярна актриса – Татяна Лолова. В него ще участват творци от различни области на културата и изкуството – театър, кино, литература, визуални изкуства, музика. Както миналата година, така и тази, то... прочети повече

Знаете ли, че?
Все повече банки свалят лихвите по ипотечните заеми под 3%

28/Ноември/2018
Сега, бр.279, 28.11.18, с.6

Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били толкова ниски, показва статистиката на БНБ. Към октомври средната лихва по заемите в левове е паднала до 3.26%. За сравнение през лятото тя бе 3.38%, а преди година - 3.87%. Ипотеките в евро също продължават да поевтиняват, макар да остават ма... прочети повече