СТАТИИ

П. Стойкова: Умерен ръст в цените на имотите следващите години

www.profit.bg, 14.05.2014

Основният въпрос днес е наистина ли нещата при имотите се оправят и сега ли е моментът за покупка, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, по време на панел „Имоти“ от форума „Шумът на парите“.

Цените на имотите спряха да падат, но това не означава, че ще последва силен ръст. Напротив- нашите очаквания са за стабилност през следващата една-две години и плавен ръст след това. Неслучайно видяхме тенденция на засилване на покупките на имоти през изминалата и тази година, смята Полина Стойкова.

Имотният сектор в целия свят и в Европа е в процес на възстановяване и много малко са пазарите, които падат. Трябва да поставим мярка в оптимизма обаче, смята тя. Не можем да сме прекомерни оптимисти предвид на плахия икономически ръст и високата безработица. Достъпността на жилищата спрямо дохода е най-добра за последните 10 години. Наши проучвания сочат, че ипотечното кредитиране оказва най-силен пряк ефект върху цените на имотите. Тоест едно желание на хората да се върнат на пазара и да теглят кредити, може би би оказало най-голям ефект върху покупките на имоти. За съжаление в момента все още не се наблюдава ясна тенденция в тази насока, смята оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Другия фактор е чуждестранният интерес. През последните две години има руски купувачи във ваканционния сегмент, които обаче все още не могат да компенсират отлива на капитали. Да, добър е момента за покупка, да, цените на имотите се повишават плавно, но има фактори, които ще въздържат силата на ръста в цените на имотите, смята Полина Стойкова. Голяма част от хората с трудности по плащането на кредита не разбират, че доброволната продажба е по-добрият вариант, в сравнение с предлагането на имота от частен съдия- изпълнител. Налице е неразбиране на продавачи и купувачи защо трябва да плащат комисиона на брокера по недвижими имоти, показват още наблюденията на Полина Стойкова. Трябва да се поеме един по-ясен ангажимент от участниците в сектора относно това какви са ангажиментите на агенциите за недвижими имоти. Трябва да се работи доста и в посока на обучението и създаване на традиции.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Току-що си купих апартамент в Банско от BULGARIAN PROPERTIES. Специални благодарности на г-н Сергей ...
Отлично обслужване от начало до край от страна на Анди Пийч. Изключително професионално отношение и ...
Анди Пийч намери за нас прекрасен апартамент. Процедурата беше лесна, а обслужването отлично. ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Последни Новини
Брокерите на месец юни на BULGARIAN PROPERTIES

05/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

На старта на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец юни!

Повечето от тях са ви добре познати, тъй като са редовни победители в месечната ни класация. Това доказва техните изключителни умения и компетенции, както и способността им да продават успешно имотите на собствениците, които им се доверяват.

Ще запомним изминалия месец май с безброй радостни моменти в... прочети повече

Последни регионални новини
Стара Загора получи приза "Сигурен град"

11/Април/2019
http://bnr.bg

Стара Загора получи приз "Сигурен град" от дванадесетото издание на конкурса "Кой е най-добрият град за живеене в България", информират от пресцентъра на общината.

Градът получава отличието, защото е с най- малък брой пътнотранспортни произшествия през изминалата година, както и е сред първите по наложени санкции на пешеходци, пресичащи неправилно.

Отличието е било вр... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече