Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова за Радио София: Пазарът на имоти в столицата се стабилизира

2013-11-15   |  БНР, Радио София, 11.11.2013

Полина Стойкова MRICS, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, беше гост в предаването Ритъмът на столицата по Радио София за коментир на пазара на имоти в София. Въпросите задава Мариана Гомилева, водещ на предаването:


Г-жо Стойкова, преди известно време имаше доста осезаема криза на имотния пазар, в момента какво е състоянието?
Положителното на пазара на имота тази година е, че цените спряха да падат, обемите на сделките започнаха постепенно да нарастват. За столицата имаме 10% нарастване на продажбите, което дава добри сигнали за започване на излизане на пазара от кризата и навлизане в нов етап, в една следкризисна реалност.

В какви рамки средно се движат цените на имотите на пазара в момента?
Сделки се сключват най-вече на нива между 720-750 Евро/кв.м. в София, като цените варират доста в зависимост от квартала.

В кои квартали е най-скъпо да си купим жилище?

Най-скъпи остават Лозенец, Изток, Ив. Вазов, престижните южни квартали - Симеоново, Бояна, Драгалевци. Характерно е, че има отрезвяване на продавачите и предлагане на нормални пазарни нива, които купувачите дълго време очакваха.

Какъв тип имоти се търси?
Основно се търсят апартаменти, най-вече двустайни и тристайни, за жилищни нужди от купувачи на първо жилище или такива, които искат да сменят настоящия си имот с нещо по-добро.

Преди време беше по-изгодно да се купи имот с кредит, отколкото да се живее под наем. Все още ли е така?
Много зависи какъв е апартаментът, на каква цена е, на какво финансиране се разчита. Например, ако се изтегли кредит от 30 000 евро за период от 25 години, вноската по ипотечния кредит излиза около 400 лева на месец, което е един среден наем в столицата. Затова, напоследък доста хора се ориентират към този вариант.


Какво е най-важното което трябва да гледаме, когато търсим имот? Има ли имотни измами?

Определено, трябва да се внимава. През последните години доста се направи с оглед да бъдат по-защитени клиентите - купувачите и продавачите на имоти. Бих казала, че покупката на имот е доста добре регулирана процедура. Трябва да бъдем внимателни по отношение на документите на имота, дали има тежести, с каква цел се продава, и разбира, се най-важното да намерим имота с точните характеристики, които са ни необходими.

В самите документи кои са най-честите проблеми?
Трябва да се гледа дали има тежести. Това е стандартна процедура, която всяка една агенция, всеки един адвокат и нотариусите съответно следят за изправността на сделката и информират страните.

Софиянци вече си имаме една вече почни възобновена търговска улица в центъра на града - Витошка. Има ли промяна в цените на наеми на търговски площи там и изобщо в града?
Наистина, Витошка стана едно прекрасно място, което е пълно с хора и вече можем да усетим градския ритъм в сърцето на столицата. За покачване на наемни цени там още е трудно да се говори, тъй като през последните няколко години, докато се реновираше Витошка, наемите спаднаха доста. В останалите части на София през последните две-три години наемните нива не са се променяли особено, поради голямо предлагане и съответно по-свито търсене от страна на фирмите, които все още усещат ефекта от кризата и няма на базата на какво да дойде увеличението на наемните цени.

Има ли засилен интерес от страна на чужденците към имотите в София? Преди време беше доста осезаем интерес от тяхната страна?

Да, наистина, доста чужденци – британци, ирландци, поляци купиха имоти в София основно за инвестиция и отдаване под наем. Към този момент обаче няма интерес от страна на чужденци, тъй като руснаците се интересуват от имоти по морето, а англичаните ги няма и затова в София основните купувачи са българите.

Как е положението на пазара на зелено? Има ли надеждата, че ще се окуражим и ще започнем да рискуваме?
Да, има такава вероятност, защото хората бързо забравят за рисковете, но и също така покупката "на зелено" колкото и да е рисково начинание, все пак е инструмент да закупиш жилище в ранен етап на строителство, в който цената е по-ниска, в който можеш да купиш предпочитан апартамент или да обединиш пространство докато още се строи, затова то няма да отживее. В момента купувачите го считат все още за рисково, но вече виждаме, че има проекти ново строителство, които тепърва излизат на пазара и които може би не са съвсем "на зелено", но на етап груб строеж биха могли да намират пазар.

Кое е първото нещо, на което трябва да обърнем внимание, когато си търсим да закупим жилище?
Най-вече трябва да си дадем точно сметка какво точно ни е необходимо и много рационално да подходим към избора, да си определим критерии и най-вече да знаем реално с какви пари разполагаме. Моят съвет е, ако разчитате на банково кредитиране, да вземете предварително одобрение за ипотечен кредит, което е абсолютно безплатно и дава възможност на купувача да знае с какъв бюджет разполага.

Каква е вашата обобщена, кратка прогноза за движението на пазара през цялата следваща година?
Най-вероятно през следваща година цените ще запазят стабилност, няма да видим бързо нарастване, тъй като пазара не дава основания за това. Очаква се спокойствие, продължаване на увеличаване обема на сделки, което ще внесе по-добра динамика и купувачи и продавачи ще могат по-често да се срещат.

Чуйте пълното интервю от сайта на БНР

Продайте имота си в София с нас!

Купете имот в София с BULGARIAN PROPERTIES


  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване