МЕДИИТЕ ЗА НАС

Полина Стойкова за Радио София: Пазарът на имоти в столицата се стабилизира

БНР, Радио София, 11.11.2013

Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIESКомплекс Buena Vista, кв. Витоша, цени от 620 евро/кв.м.Апартамент в Лозенец на ул. Кричим
Полина Стойкова MRICS, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, беше гост в предаването Ритъмът на столицата по Радио София за коментир на пазара на имоти в София. Въпросите задава Мариана Гомилева, водещ на предаването:


Г-жо Стойкова, преди известно време имаше доста осезаема криза на имотния пазар, в момента какво е състоянието?
Положителното на пазара на имота тази година е, че цените спряха да падат, обемите на сделките започнаха постепенно да нарастват. За столицата имаме 10% нарастване на продажбите, което дава добри сигнали за започване на излизане на пазара от кризата и навлизане в нов етап, в една следкризисна реалност.

В какви рамки средно се движат цените на имотите на пазара в момента?
Сделки се сключват най-вече на нива между 720-750 Евро/кв.м. в София, като цените варират доста в зависимост от квартала.

В кои квартали е най-скъпо да си купим жилище?

Най-скъпи остават Лозенец, Изток, Ив. Вазов, престижните южни квартали - Симеоново, Бояна, Драгалевци. Характерно е, че има отрезвяване на продавачите и предлагане на нормални пазарни нива, които купувачите дълго време очакваха.

Какъв тип имоти се търси?
Основно се търсят апартаменти, най-вече двустайни и тристайни, за жилищни нужди от купувачи на първо жилище или такива, които искат да сменят настоящия си имот с нещо по-добро.

Преди време беше по-изгодно да се купи имот с кредит, отколкото да се живее под наем. Все още ли е така?
Много зависи какъв е апартаментът, на каква цена е, на какво финансиране се разчита. Например, ако се изтегли кредит от 30 000 евро за период от 25 години, вноската по ипотечния кредит излиза около 400 лева на месец, което е един среден наем в столицата. Затова, напоследък доста хора се ориентират към този вариант.


Какво е най-важното което трябва да гледаме, когато търсим имот? Има ли имотни измами?

Определено, трябва да се внимава. През последните години доста се направи с оглед да бъдат по-защитени клиентите - купувачите и продавачите на имоти. Бих казала, че покупката на имот е доста добре регулирана процедура. Трябва да бъдем внимателни по отношение на документите на имота, дали има тежести, с каква цел се продава, и разбира, се най-важното да намерим имота с точните характеристики, които са ни необходими.

В самите документи кои са най-честите проблеми?
Трябва да се гледа дали има тежести. Това е стандартна процедура, която всяка една агенция, всеки един адвокат и нотариусите съответно следят за изправността на сделката и информират страните.

Софиянци вече си имаме една вече почни възобновена търговска улица в центъра на града - Витошка. Има ли промяна в цените на наеми на търговски площи там и изобщо в града?
Наистина, Витошка стана едно прекрасно място, което е пълно с хора и вече можем да усетим градския ритъм в сърцето на столицата. За покачване на наемни цени там още е трудно да се говори, тъй като през последните няколко години, докато се реновираше Витошка, наемите спаднаха доста. В останалите части на София през последните две-три години наемните нива не са се променяли особено, поради голямо предлагане и съответно по-свито търсене от страна на фирмите, които все още усещат ефекта от кризата и няма на базата на какво да дойде увеличението на наемните цени.

Има ли засилен интерес от страна на чужденците към имотите в София? Преди време беше доста осезаем интерес от тяхната страна?

Да, наистина, доста чужденци – британци, ирландци, поляци купиха имоти в София основно за инвестиция и отдаване под наем. Към този момент обаче няма интерес от страна на чужденци, тъй като руснаците се интересуват от имоти по морето, а англичаните ги няма и затова в София основните купувачи са българите.

Как е положението на пазара на зелено? Има ли надеждата, че ще се окуражим и ще започнем да рискуваме?
Да, има такава вероятност, защото хората бързо забравят за рисковете, но и също така покупката "на зелено" колкото и да е рисково начинание, все пак е инструмент да закупиш жилище в ранен етап на строителство, в който цената е по-ниска, в който можеш да купиш предпочитан апартамент или да обединиш пространство докато още се строи, затова то няма да отживее. В момента купувачите го считат все още за рисково, но вече виждаме, че има проекти ново строителство, които тепърва излизат на пазара и които може би не са съвсем "на зелено", но на етап груб строеж биха могли да намират пазар.

Кое е първото нещо, на което трябва да обърнем внимание, когато си търсим да закупим жилище?
Най-вече трябва да си дадем точно сметка какво точно ни е необходимо и много рационално да подходим към избора, да си определим критерии и най-вече да знаем реално с какви пари разполагаме. Моят съвет е, ако разчитате на банково кредитиране, да вземете предварително одобрение за ипотечен кредит, което е абсолютно безплатно и дава възможност на купувача да знае с какъв бюджет разполага.

Каква е вашата обобщена, кратка прогноза за движението на пазара през цялата следваща година?
Най-вероятно през следваща година цените ще запазят стабилност, няма да видим бързо нарастване, тъй като пазара не дава основания за това. Очаква се спокойствие, продължаване на увеличаване обема на сделки, което ще внесе по-добра динамика и купувачи и продавачи ще могат по-често да се срещат.

Чуйте пълното интервю от сайта на БНР

Продайте имота си в София с нас!

Купете имот в София с BULGARIAN PROPERTIES


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Покупката ми на къща до Каварна мина много добре, както от финансова, така и от организационна ...
Чудесни професионалисти, вършат си работата изключително коректно. Отделят много внимание към ...
Аз получих първокласно обслужване от Силвия Гочева. Търсех апартамент във Варна и Силвия много ми ...
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Обзор на имотния пазар през 2018 г. и прогноза за 2019 г.

28/Декември/2018
Полина Стойкова MRICS, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

В края на годината традиционно правим равносметка и обобщение за състоянието на имотния пазар.

За нас 2018 г. беше изключително успешна, може би една от най-успешните години в историята на компанията. Това е резултат, постигнат както на базата на опита и лидерските ни позиции, които неведнъж сме доказвали през годините, но и благодарение на благоприятните пазарни условия.
прочети повече

Последни регионални новини
Варна - шампион по построени жилища през това лято

08/Ноември/2018
Moreto.net, 07.11.2018 17:35

От новопостроените и влезли е експлоатация жилища в страната за месеците юли, август и септември т.г. най-висок е делът на тези с две стаи - цели 43.3%.

Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт относно въведените в експлоатация новопостроени жилищните сгради и жилища през третото тримесечие на 2018 година.
От новопостроените жилища, влезли в експл... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече