Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на луксозни имоти се раздвижи

2013-07-23   |  Econ.bg, 22.07.2013

Броят на сделките с луксозни имоти в София се увеличи през второто тримесечие на годината. Другата постоянно присъстваща голяма група купувачи са тези, които търсят апартаменти на цени от 30 000 и 50 000 евро. Това сочи анализ на BULGARIAN PROPERTIES.

Закупуването на по-качествени имоти се отрази и върху средните цени. През второто тримесечие на 2013 г. почти липсват цени на сделки под 600 евро на кв. м. В резултат на това през второто тримесечие средната цена на жилищата достигна 747 евро на кв. м при 715 евро/кв. м през същия период на 2012 г. Подобно е изменението и спрямо предходното тримесечие (+3,9%), когато средната цена на продадените апартаменти е 719 евро на кв. м.

Oт началото на 2012 г. няма спад и през второто тримесечие на 2013 г. в София вече е достигнато пазарно равновесие.

През април и май в столицата е отчетено нарастване на търсенето, а след началото на протестите активността на пазара намаля за около 2 седмици, като освен купувачите от пазара се изтеглиха и част от продавачите. Това отдръпване, както и през зимата, беше краткотрайно. И този път пазарът се стабилизира бързо за разлика от други периоди на кризи през последните 5 години, когато се наблюдаваха спадове на броя на сделките за доста по-дълги периоди.

През последните години на купувачите влияеха два основни фактора при избора – най-изгодната цена и точните параметри на имота, като компромиси се правеха с параметрите, но не и с цената. Напоследък се забелязва обратната тенденция – купувачите са по-склонни да направят компромис с цената, да заплатят малко повече на квадрат, но да закупят точния според техните изисквания имот. Много от тях вече са наясно колко трудно се намира качествено жилище.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване