Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на недвижимости излезе от кризата

2016-01-05   |  Строителство имоти, бр.1, 04.01.16

Пазарът на недвижими имоти в България излезе от шестгодишния период на криза. Наблюдава се сериозен ръст на сделките в най-големите градове в страната, отчита се недостиг на предлагането на жилища под наем и на качествени индустриални площи.

Заради осезаемия спад на лихвите по депозитите пък се очаква част от спестените пари да се насочат с инвестиционна цел към пазара на имоти. Това показват анализите на водещите агенции за 2015 г., представени по време на дискусия в София.

Участниците коментираха проблема с нелоялната конкуренция и възможните решения, сред които регулация на бизнеса, възобновяване на официалните статистики от НСИ и въвеждането на ексклузивни договори между купувачи и продавачи на имоти.

„За първи път от повече от десетилетие станахме свидетели на активизация на имотния пазар основно в резултат на местно търсене и вътрешни фактори. Това показва, че пазарът се е върнал към фундаментите си и е в една много по-стабилна позиция, която дава перспективи за устойчивото му развитие", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на „Bulgarian Properties".

Тя допълни, че очакванията й са този подем да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София и големите градове между 4 и 7%.

По отношение на мястото на българските имоти спрямо европейския пазар анализите показват, че българският пазар е един от най-ниско ценовите. В цяла Европа се забелязва ръст на имотния пазар, като за първите 9 месеца на 2015-а ЕС отчита най-голямо увеличение в бизнес имотите от 2008 г. насам. Лихвените проценти по кредитите в Европа са 1-3%, докато у нас те са над 4-5 на сто.

Разгледайте най-новите ни оферти за продажба и наем

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване