Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на ваканционни жилища - ентусиазмът свърши

2008-07-08   |  Дневник, 08.07.08, с.8

Пазарът на ваканционни жилища по Черноморието достигна своя естествен етап на успокоение, задържане на цените и спад в търсенето. Това е общото мнение, което споделят компаниите за недвижими имоти, специализирани в продажбите на апартаменти по морето. Сделките стават бавно, а клиентите са станали по-взискателни към имотите, които избират.

След рязкото оттегляне на британските купувачи на пазара остана една основна група с интерес към апартаменти по морето - руснаците, каза Никола Стоянов, съдружник в една от големите агенции за продажба на имоти "Бългериан Пропертис". Но дори и руснаците не са толкова много, добави той.

По данни на външното министерство за първата половина на миналата година руснаците, които са кандидатствали за виза заради купени в България апартаменти, са били близо 2500, а сега са над 6 хил. Общият брой на издадените визи за шестте месеца на 2007 г. е близо 53 хил., а тази година - 64.5 хил.

От няколко месеца ясно се налага тенденцията да не се продават апартаменти в строеж. По информация на агенциите на пазара вече има прекалено голямо разнообразие и никой от клиентите не иска да купува жилище, в което не може да се настани веднага.

"Бъдещето на проектите в строеж не е розово", каза Никола Стоянов. Към тази картина се добавя и проявилият се отскоро вторичен пазар, при който част от британските собственици на жилища вече ги продават.

В резултат на намалелите продажби цените на някои апартаменти по морето са се върнали до нивата отпреди няколко години, казват от агенциите. Комплексите в източната част на Слънчев бряг се продават срещу 500-600 евро на кв.м. Само преди година-две имотите там се продаваха на двойна цена.

На фона на забавеното търсене предлагането не спира да расте. Все още се строят апартаментни комплекси, на "10-а линия от плажа" според местните шегобийци. Продължават и опитите за продажба на по-малки хотели, но пазарът е в застой заради липсата на потенциални купувачи.

Регистрираното през изминалите няколко години струпване на инвестиции в недвижими имоти в района на Слънчев бряг сега се преориентира на север, казват още от агенциите. В момента само край Каварна са съсредоточени 7% от проектите за строителство на ваканционни комплекси по морето. Въпреки че офертите за продажба по Северното Черноморие са значително по-малко, отколкото край Слънчев бряг, средната цена остава по-висока, отколкото на юг. Имотите се продават за около 950-970 евро на кв.м, а минималните нива не падат под 700-750 евро.

Разгледайте нашите оферти по Черноморието

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване