Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на ваканционни имоти в България се стабилизира (ВИДЕО)

2017-07-06   |  investor.bg

Подемът на жилищните пазари в големите градове в България се прехвърля и към ваканционните имоти. Кризата от отлива на руските и британските купувачи е вече преодоляна, цените се стабилизират, както и обемите от продажби, отчита консултантската компания Bulgarian Properties.

"За разлика от значителното нарастване на цените на жилищните имоти в големите градове, при ваканционните имоти говорим по-скоро за пазар със стабилни цени и положителни перспективи, който е в процес на намиране на нови пазари", коментира изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова.

Един от новите пазари, който се утвърждава и като водещ, е местният. Българите вече съставляват 50% от купувачите в най-големите морски и ски курорти, а в някои от курортите те са основни купувачи. Това са морските курорти на юг от Бургас, планинските Боровец и Пампорово и балнео курортите начело с Велинград, допълва Стойкова.

Чуждестранното търсене също е стабилно, като се засилва интересът сред купувачите от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Украйна, Чехия, Молдова, както и от различни европейски страни. Руският интерес също се оживява и очакванията са руските купувачи да са по-активни през тази година в сравнение с изминалите.

Морските курорти

От началото на годината обемите на продажби и цените на морските имоти се запазват сходни с тези от миналата година.

Средната цена, на която се реализират сделки в Слънчев бряг и през първото, и през второто тримесечие на 2017 г., е 530 евро/кв.м. при 505 евро/кв.м. за 2016 г. Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през тази година също е без съществено изменение – 32 200 евро през 2017 при 29 200 евро година по-рано. Цените на имотите във висок клас тип хотелски комплекси са на нива от 750-800 евро/кв.м.

Средната цена на закупените апартаменти в Созопол е 600 евро на кв.м., като цените започват от около 500 евро на кв.м. и достигат нива до 1 600 - 1 800 евро на кв.м за топ комплексите по Южното Черноморие.

Българите вече съставляват 50% от купувачите в Слънчев бряг, а в курортите на юг от Бургас те са почти 100% от купувачите към момента, т.е. пазарът по Южното Черноморие е почти изцяло български.

Планинските курорти

Подобно на морските курорти и при планинските няма съществени изменения и като цяло се запазват тенденциите от миналата година по отношение на цени, обеми продажби и микс на купувачите.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първото тримесечие е 370 евро/кв.м. а през второто - 360 евро/кв.м. при 366 евро/кв.м. за цялата 2016. Средната обща покупна цена е 25 200 евро при 24 700 евро през миналата година.

Във високия клас хотелски комплекси цените в Банско стартират от около 450 евро/кв.м., като тенденцията е за леко нарастване на цените на този клас имоти от началото на годината.

Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт. Средната цена за второто тримесечие на база реални сделки е 600 евро/кв.м. при 595 евро/кв.м. през миналата година.

В Пампорово средната цена за второто тримесечие е 340 евро/кв.м. – също без особено изменение от миналата година.

Добри възможности

В заключение може да се каже, че ваканционните пазари в момента дават много добри възможности с изгодни цени. Вече все по-ясно се отличават различните класове ваканционни имоти. Едните са имоти, които притежават характеристиките на жилища, а другите са в комплекси с редица екстри, рецепция и поддръжка, които са проектирани да работят като хотели и които вече имат натрупан опит в тази дейност и могат да покажат резултати.

Разликата между двата класа имоти е в цените, в таксите за поддръжка и може би в потенциала им да бъдат отдавани под наем и да генерират доходност.

Вижте повече във видеото:



Вижте нашите оферти в морските курорти

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване