СТАТИИ

Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването

www.investor.bg, 06.11.2012

Най-висока активност през третото тримесечие е наблюдавана на пазарите по морските курорти, където се засилва чуждото търсене.

Пазарът на имоти в България не претърпя драматични промени през първите 9 месеца на годината. И през третото тримесечие на годината се наблюдава затихване на темповете на спад в цените, като започват да се усещат първите сигнали за възстановяването на пазара от кризата, посочва се в доклад на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

В доклада пише, че през третото тримесечие най-висока активност се е наблюдавала на пазарите по морските курорти.

„Първите данни от октомври сочат запазване на тази динамика и по всичко личи, че 2012 г. ще приключи с пазарен оптимизъм за курортите и нараснала популярност на България сред руските купувачи“, коментират специалистите.

За възстановяване на пазара на градски имоти обаче, които са силно подвластни на местното търсене, все още не може да се говори с такъв оптимизъм. Търсенето на жилища в градовете е силно повлияно от възстановяването на икономиката като цяло, от нивото на доходите, безработицата и достъпът до външно финансиране. Негативното развитие при тези фактори засега задържа възстановяването на този пазарен сегмент.

Като цяло на пазара на имоти в България вече се наблюдава стабилизация на цените. За първи път от началото на кризата се отчита и ръст на чуждестранното търсене.
Освен към морските курорти, наблюдава се и засилен интерес към зимните курорти. В тази връзка се очаква силен зимен сезон за продажбите най-вече в Банско, но също така и в Пампорово и Боровец, където цените вече са достатъчно конкурентни, пише в анализа.

Жилищният пазар в София
И през третото тримесечие на годината се задържа тенденцията в столицата да се осъществяват покупко-продажби на предимно „бюджетни“ апартаменти до 50 хил. евро. Средната цена на продадените жилища за периода е 48 400 евро, изчисляват от агенцията.

Данните на компанията показват, че в периода юли-септември обемът на сделките с жилища в София е бил на същото ниво като регистрирания обем през същия период на 2011 г.

"София като че ли изостава по отношение на пазарния оптимизъм, тъй като този пазар е движен основно от български купувачи и настъпилото оживление по морето и при селските имоти все още трудно може да се усети в столицата", посочва се в доклада.
Българските купувачи са притеснени от кризата и несигурността в доходите си. Това притеснение се вижда и от данните на БНБ за новоотпуснатите жилищни кредити – обемът им през 2012 г. продължава да се свива.

Данните на компанията показват, че средната цена на продадените апартаменти през третото тримесечие е била 710 евро на кв.м. при 715 евро на кв. м през предходния тримесечен период.

През първите 9 месеца на годината средната цена на продадените в София апартаменти е 720 евро/кв.м., а средната офертна цена е 895 евро/кв.м. Разликата от 175 евро обаче не се дължи толкова на разминаването в очакванията на купувачите и продавачите, колкото на преобладаващите сделки с по-евтини жилища.

Пазарът на ваканционни жилища и селски къщи
От агенцията отчитат ръст от 30% в продажбите на ваканционни апартаменти край морето. „Тази тенденция се очерта през юли и беше допълнително подсилена и затвърдена през следващите месеци“, посочва се в анализа.

Купувачите обаче продължават да са основно руснаци, които искат да притежават собствен ваканционен имот в по-топла и слънчева държава. Интересът им е съсредоточен в населените места по Южното Черноморие.

Сделките в Слънчев бряг се сключваха на средна цена 490 евро на кв.м. при 475 евро на кв.м. през второто тримесечие на 2012 г. Продажбите на апартаменти с по-престижни локации близо до плажа стават на цени между 750 и 850 евро/кв.м., а най-ниските цени започват от 250 евро на кв.м. за обзаведени апартаменти във и близо до Слънчев бряг.

Зимните курорти все още не могат да усетят в пълна степен оживлението, което кипи по морето, тъй като за руските купувачи морските имоти са много по-предпочитани от ски имотите. Все пак забелязва се тенденция на засилване на интереса и към зимните курорти, които предлагат все по-атрактивни цени, посочват експертите.

Най-евтиният пазар на ваканционни жилища в България и в цяла Европа в момента е Банско с цени, които започват от около 300 евро на кв. м. Пампорово се очертава като сериозна конкуренция на Банско сред руските купувачи, като цените в двата курорта са почти изравнени, сочат данните на агенцията. Средната цена на продадените апартаменти в Пампорово през третото тримесечие е 430 евро/кв.м, докато в Боровец, който традиционно е по-скъп пазар, е регистрирана средна цена от около 630 евро на кв.м.

От компанията отчитат и ръст на обема на продажбите на селски къщи с около 40% в периода юли-септември. Средната цена на продадените селски къщи за третото тримесечие на 2012 г. е 22 хил. евро. Най-многобройни през лятото са били продажбите на къщи в района на Бургас - те са съставлявали около една трета от общия обем на продадените селски къщи през изтеклото тримесечие.

Други райони, които традиционно привличат интереса на купувачите, са Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово, където къщите са доста по-евтини от тези по морето, а в същото време има качествени и ремонтирани имоти за продажба на атрактивни цени.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодарим на Ангел Соколов и Силвия Гочева от Варненския офис. Те намериха за нас къща, която точно ...
Здравейте, Преди няколко месеца закупихме жилище в Люлин 2, Бл. 276 - брокер Емилия Емилова. ...
Много благодарим на Bulgarian Properties за свършената работа! Щастливи сме, че се обърнахме към ...
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Апартаментите носят доходност от 5%

04/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

Ниските лихви по кредитите, постоянно увеличаващото се население на София, по-високите заплати и по-малкият брой нови сгради по време на така наречената криза, дадоха своето отражение на пазара на имоти и повишиха както продажните цени, така и наемните нива.

Покупко-продажбата на имот е едно от най-важните събития в живота на българина. Всеки се стреми да вземе възможно най-правилно... прочети повече

Последни регионални новини
Най-добрият град за живеене

11/Април/2019
http://bnr.bg

На официална церемония по време на дванадесетото издание на проучването „Кой е най-добрият град за живеене в България“ град Русе беше отличен с голямата награда.

Кметът на Общината Пламен Стоилов лично получи отличието от вицепремиера Томислав Дончев.

„Дължа тази добра оценка на мотивирания екип, с който се грижим за развитието на Русе и на добрата комуникация с гражд... прочети повече

Знаете ли, че?
Имотите у нас - най-достъпни от 2015 г. насам

24/Април/2019
profit.bg

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.
<... прочети повече