МЕДИИТЕ ЗА НАС

Пазарът се събужда

Труд, 23.04.13

Информацията на Агенцията по вписванията за осъществените имотни сделки през първото тримесечие показва, че продажбите на имоти са с 23% повече на годишна база.

Откъде идва ръстът
По данни на агенцията най-голям ръст в покупко-продажбите с недвижимости има в Пловдив - 28,6%. На второ и трето място са съответно Варна и Бургас -с 18% и 17,5%. Столицата остава на четвърта позиция с 8,3% ръст на сделките. През януари-март 2013 г. в София са сключени 3600 сделки, докато за същия период на миналата година техният брой е бил 3324. Данните не показват каква е била активността по сегменти, например колко от сключените сделки са за жилища, колко за ниви, за гаражи и т.н. Но ако се погледнат цифрите за някои типично земеделски райони, се вижда, че ръстът на вписаните сделки там по нищо не се отличава от средните за целия имотен пазар двайсетина процента увеличение.

Например в Генерал Тошево, Добрич, Нова Загора, Пазарджик активността през първите три месеца на тази година е с 20-30% по-висока, отколкото през същия период на 2012 г. В същото време 55% от всички имотни сделки - 24 061, са се сключили в областните градове, където се търгуват предимно жилища, магазини и промишлени обекти. Ръстът тук е точно 20% на годишна база и той показва, че е много вероятно градските пазари да са започнали да се „събуждат".

Според изпълнителния директор на „Бългериан Пропъртис" Полина Стойкова има две по-глобални причини за сегашното видимо събуждане на имотния пазар в България. Едното е, че на него са се върнали хората, които кризата накара да изчакат с купуването на първо жилище например. Причината за завръщането им според нея е чисто обективна. „Вече се вижда, че цените са достигнали дъното и ако сте чакали 4-5 години, за да си купите жилище, може би вече не ви се чака. Ако човек е бил на 30 години, когато дойде кризата, значи вече е на 35, в повечето случаи женен и с дете и няма как повече да отлага покупката на първо жилище", смята Стойкова.

Другата група причини тя намира в случващото се на банковия пазар. От една страна, лихвите по депозитите губят привлекателността си като средство за инвестиране на пари. От друга - върху тях вече се плаща данък. Изпълнителният директор на „Адрес Недвижими имоти" Георги Павлов дори смята, че много хора са оставили в сметките си само гарантираната при фалит сума от 196 хил. лв., а с остатъка са активизирали търсенето на качествени имоти. Според маркетинг мениджърът на същата агенция Калоян Богданов обаче през първото тримесечие на тази година са се активизирали предимно хората с по-ниски финансови възможности. За това той съди по факта, че са се купували предимно жилища в периферните райони на градовете и то най-често на стойност под 50 000 евро. Но това също раздвижва пазара. He бива да се забравя и че базата, с която сравняваме първото тримесечие на тази година, е доста ниска. През зимата на предишната година имаше няколко фактора, които наложиха спад на сделките. Например имаше рекордно ниски температури и криза в еврозоната, което доведе до временна стагнация на имотния пазар", коментира Полина Стойкова.

Къде има активност
От „Бългериан Пропъртис", която има силни позиции предимно в продажбите на ваканционни имоти, отчитат, че и през тази година продължава започналият през 2012 г. възход на продажбите в курортите. В Слънчев бряг например цените на жилищата са се повишили през март с малко над 1 % в сравнение с предния месец, а на годишна база има ръст от 18,4%. Възстановяването на този пазар е най-вече благодарение на руските купувачи, които упорито продължават да проявяват интерес преди всичко към зоната между Свети Влас и Равда, която вече е слята в един мегаполис. „За съжаление изминалата зима показа, че ръстът на сделките не се отнася за зимните ни курорти, а извън Слънчев бряг е просто много нисък. От друга страна сделките с чужденци се приключват сравнително по-бавно, така че голяма част от сегашните вписвания се дължат на покупки, които са започнали още през 2012 г.", каза Полина Стойкова.

Друг сегмент от пазара, макар че заема незначителните 10% от него, показва завиден ръст - продажбите на луксозни имоти. Прогнозите на всички агенции за недвижими имоти за тази година са за продължаващо повишение на броя на сделките, предимно на ваканционните и на жилищните имоти. Брокерите се надяват и миналата година да е била последната със спад на цените на ваканционните имоти и през тази те да започнат да се оттласкват от дъното или да останат на сегашните си нива. При апартаментите в комплекси по морето от миналата година например офертите в диапазона 30 000-40 000 евро намаляват за сметка на тези в границите 40 000-50 000 евро. Най-евтините имоти не са изчезнали съвсем, но се продават все по-непривлекателни апартаменти - далече от морето или в райони без инфраструктура. Колкото до градските апартаменти, там дори да има ръст в цените, той ще е незначителен и няма да се отнася до всички райони и до всички видове апартаменти, твърдят брокери. Новина ще има обаче, ако изобщо няма спад.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много съм доволен от вашия брокер Андрю Пийч. Получих качествено обслужване от негова страна. Ще го ...
Подписах договор за покупка на студио в Балчик миналия месец (октомври 2010) и бих искал да ...
Много сме благодарни за услугите на Бългериан Пропертис! Тъй като живеем в Щатите в момента, ...
Най-продаваният комплекс в София!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
Открихме офис Велико Търново!

11/Март/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Каним ви да посетите новия ни офис в гр. Велико Търново!

Той се намира в центъра на Старопрестолния град, до паметника на Васил Левски и парк Марно поле.

Посетете ни на адрес: гр. Велико Търново, бул. "Васил Левски" 17А, ет. 1
Вижте офиса на картата
Телефон: 062 520 289
Мобилен: 0882 817 481

Нашият регионален мениджър Николай Никол... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
250 000 нови софиянци за 10 години

10/Януари/2019
24 часа, 10.01.2019, с. 2+3

С 250 000 души се е увеличило населението на София за 10 г. Това показват данни на служба ГРАО към МРРБ. През 2008 г. в столицата постоянен адрес са имали общо 1 229 324, а към 15 декември 2018 г. софиянци са били 1 478 045.

Официалната статистика показва, че само за една година хората... прочети повече