Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Купувайте имоти, но се пазарете за отстъпка

2008-11-22   |  Пари, 21.11.2008 г., Радостина Маркова


За драстичен спад в цените на имотите засега не може да се говори, но се очаква жилищата с ниско и средно качество да поевтинеят с 10-15%. Това прогнозира управляващият съдружник в агенция Бългериан Пропертис Никола Стоянов, който в сряда седна на горещия стол на сайта на в. Пари ipo.bg.
В продължение на час той отговаря на читателски въпроси за финансовата криза и нейния ефект върху пазара на имоти у нас. Част от въпросите и отговорите публикуваме в рубриката Консулт, а пълната версия на разговора четете на адрес www.ipo.bg.

Въпрос на Стоянов:
До колко километра от София ще са атрактивни за покупка къщите?

- Имаме все повече запитвания от клиенти, които желаят да променят постоянното си място на живеене, но да са близо до София. Основното им изискване е да живеят на разстояние до 30 мин с автомобил от центъра на София, което в зависимост от тежкия софийски трафик означава, че разстоянието би могло да бъде между 10 и 20 км от Околовръстното шосе. Трафикът към всички изходни магистрали на София е особено тежък, като единствено в посока магистрала Тракия към Пловдив се наблюдава относително по-бързо и по-лесно излизане от центъра на града, при това не в пиковите часове. По тази причина за мен най-голям потенциал за развитие на жилищни зони извън София имат именно населените места около магистрала Тракия в радиус до 20 км от София.

Въпрос на Костадин:
Като представител на бранша как гледате на противоречивите мнения -
ще има ръст или ще има спад?

- Ситуацията на пазара в момента е неясна и предстои в съвсем кратко време да разберем дали цените ще се задържат на сегашните си нива, или ще има спад.
Определено не очаквам повишение на цените следващата година, а по-скоро съм склонен да предвидя спад на имотите със средно и ниско качество в рамките на 10-15%. За драстичен спад на цените е много рано да се говори. Такъв сценарий е възможен само при изключително задълбочаване на кризата, което ще повлияе цялостно на икономиката на България. В този ред на мисли, ако сте решили да купувате имот сега, задължително опитайте да преговаряте с продавача за отстъпка. Ако той е склонен да направи такава в рамките на 10-15% или повече, моят съвет е да купувате. Препоръчвам инвестиране само в качествени имоти, дори когато това означава, че трябва да платите със 100 до 200 EUR на кв. м по-скъпо. Ако има драстичен спад в цените, той по-скоро ще бъде при некачествените имоти.

Въпрос на Иван Янчев:
Мислите ли, че при сегашното състояние на пазара жилищните наеми в големите градове ще продължат да растат?

- Възможни са и скок, и продължаващ спад на жилищните наеми, защото търсенето през последните 2 месеца се увеличи значително в големите градове. Причините се коренят в предприетата от купувачите тактика да изчакат няколко месеца, преди да купят имот, за да стане ясно дали цените ще се задържат или ще паднат. Нуждата от жилища в големите градове продължава да расте.
В момента много хора нямат смелостта да вземат решение за покупка и предпочитат да наемат и след няколко месеца да купят имот при по-добри ценови условия. Затова през последния месец в нашата агенция наблюдаваме ръст от 50% на сделките за отдаване на жилища под наем. В същото време ми прави впечатление, че растат наемите на качествените жилища. Високата цена не спира хората за момента. Това увеличено търсене ще доведе до минимални корекции (10% ръст на цените следващите 3 месеца), тъй като свободните жилища ще се изчерпят.
В същото време, ако световната финансова криза засили ефекта си у нас следващите месеци, това ще доведе до редица негативни последици в икономиката, както и до увеличаване на безработицата. Има вероятност доходите да намалеят, което ще окаже натиск върху наемите на имотите със среден и нисък стандарт. Наемите на елитните и качествените имоти ще се запазят дори и при задълбочаване на кризата за 1-2 години напред.

Разгледайте нашите горещи предложения



  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване