Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

От какво ще зависят цените на имотите в страната

2012-03-28   |  profit.bg, 27.03.2012

Екипът ни се допита до Bulgarian Properties с въпроса как и дали влизането на страната ни в Шенгенското пространство ще окаже влияние на цените на имотите в страната.

Според Полина Стойкова, оперативен директор в компанията, „влизането на България в Шенген ще благоприятства основно движението на хора и имиграцията от и към нашата страна. Освен това то ще доведе до подобряване на имиджа и привлекателността на България като инвестиционна и туристическа дестинация. Това няма как да не доведе до цялостен положителен ефект за икономиката,“ смята още тя.

„Относно имиграционните процеси, доколкото имиграцията от България е свързана с връщане на капитал под формата на трансфери от работещите в чужбина българи към техните семейства, част от които се насочват към покупката на имоти, това ще благоприятства пазара на имоти.

Същевременно обаче, ако имиграцията се засили, това ще се отрази негативно на имотния пазар в България чрез дългосрочно действащите демографски фактори, сред които е прирастът на населението, споделя Стойкова.

От друга страна, допълва тя, „възможността за граждани от страни, които са част от Шенгенското споразумение, да се заселват в България би подсилила ефекта от чуждестранното търсене на имоти с цел обитаване, което също би било благоприятно за имотния пазар. Тези процеси обаче са налице и преди влизането на България в Шенген и може би няма да се усети голяма промяна за имотния пазар след присъединяването ни“.

„Друг по-интересен аспект от влизането на България в Шенген би бил нарастването на атрактивността на българските визи за граждани на страни извън ЕС, които ще имат възможност с български визи да пътуват из цяла Европа. Доколкото обаче притежаването на имот в България не е само по себе си основание за получаване на българска виза, то трудно може да се оцени въздействието на Шенгенския фактор върху пазара на имоти.

Все пак, притежателите на имоти в България, особено тези в пенсионна възраст, имат възможност да кандидатстват и получат български визи, което би спомогнало за увеличаването на интереса към покупка на имоти в България. Но също така и не е ясно какви точно изисквания ще има към България за процедурите за издаване на визи и освен това, дори и кандидатите за визи да отговарят на изискванията за получаване на визи, отговорният за това държавен орган не е длъжен да издаде виза.

Относно цените на имотите - трудно можем да говорим за нарастване в близките месеци при настоящия забавен икономически растеж и възможност за навлизане в рецесия на европейската икономика. Все пак, вземането на решителни мерки за справяне с кризата в Гърция успокои икономическите агенти и през първите месеци на 2012 г. до момента не се забелязва да има някакви допълнителни сътресения на имотния пазар в България.

Продажбите запазват обеми от същия период на 2011 г. и няма допълнителни спадове спрямо последното тримесечие на 2011 г.“, заключи оперативният директор на компанията.

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване