Полина Стойкова за в-к Строител: Пазарът е изключително активен от началото на 2019 г.

2019-03-05   |  http://vestnikstroitel.bg

„През първите два месеца на 2019 г. станахме свидетели на силен старт на пазара на жилищни и ваканционни имоти. Интересно е, че през февруари се забеляза изключителна активизация в цялата страна, като традиционно водеща роля имаше София.“ Това съобщи за вестник „Строител“ Полина Стойкова MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties.

Според нея прогнозите на експертите от бранша за 2019 г. не са се оправдали напълно – оказва се, че те са били леко подценени. „Настроенията в края на 2018 г. бяха свързани с текущото забавяне на пазара и с ръста на цените, както и с очакванията за по-високи лихви по-кредитите. Но още в началото на 2019 г. пазарът се пренастрои, превключи и тръгна на пълни обороти. Освен това исканията на купувачите и продавачите започнаха все по-често да се срещат“, обясни Стойкова.

По нейни наблюдения новото строителство в масовия сегмент, което е на цени от порядъка 900 – 1000 евро на кв./м, се продава доста активно. През първите два месеца на 2019 г. няма съществени изменения при стойностите. Или прогнозите на експертите от края на 2018 г. по отношение на цените за момента се оправдават.

„През второто полугодие на 2018 г. повишението на стойностите се забави доста и София приключи миналата година с около 4% ръст. Тоест през 2017 г. имаше бум на цените, докато 2018 г. пазарът се успокои и сега продължава на постигнатите стойности през миналата година“, коментира Полина Стойкова. Тя допълни, че през 2019 г. се очаква да стартират много нови жилищни проекти, като реализацията на някои от тях вече е започнала. „Те са в резултат на засилената строителна активност през 2018 г., когато имаше рекордни обеми на издадените разрешения за строеж и изградени обекти. Може би това е единственият показател, по който имотният пазар достигна бума от 2007 – 2008 г.“, поясни изп. директор на Bulgarian Properties.

Според Стойкова пазарът в Пловдив, който е Европейска столица на културата през 2019 г., като цяло се движи добре, но за него е характерно и че е на приливи и отливи. Тя отчете, че през 2018 г. цените в Града под тепетата са нараснали значително, в резултат на което купувачите са се отдръпнали. „Пловдив е лидер по ръст на стойностите на имотите сред големите градове, който през миналата година беше 14%, или най-високото ниво през 2018 г.“, подчерта тя и допълни, че един от двигателите на растежа на цените в Пловдив са очакванията за инвестиции в туризъм. Стойкова счита, че ефектът от еуфорията от Европейската столица на културата скоро ще се изчерпи и нещата ще се нормализират. Проекти, които са на умерени цени 650 – 700 евро на кв./м, отново ще се радват на добър интерес. По думите й друг фактор, който има дългосрочно положително влияние върху жилищния пазар в Пловдив, е нарасналата икономическа активност и притокът на работна ръка към града. Заедно с това се усеща и голям прилив на чуждестранни студенти, които търсят имоти под наем.

„Смятам, че тази година ще видим по-подготвени купувачи да взимат по-бързи решения, защото много от тях наблюдават пазара последните 2-3 години и вече са се информирали за всичко налично. През 2019 г. целият този интерес ще се материализира, т.е. проучванията ще доведат до взимане на решения за покупка. Това ще важи не само за жилищния пазар, но и за ваканционния сегмент. Все повече хора ще обмислят придобиването и на втори дом. Още през януари българите започнаха активно да показват интерес за сделки по морето“, отбеляза още Полина Стойкова.

Вижте нашите топ имоти ново строителство в София

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Варна

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Пловдив

Вижте нашите топ оферти в ски курортите

Вижте топ офертите ни в морските курорти

  прочети повече статии

Сподели
Жилище в Пловдив в комплекс Tomov Plaza
Апартаменти ново строителство в кв. Тракия на ТОП цени от 620 евро/кв.м.! Един от най-продаваните ни проекти в Пловдив, чието строителство напредва, очаквано завършване - 12.2021 г.
Вижте още
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още

Изпратете запитване