МЕДИИТЕ ЗА НАС

Пазарът на жилища набира скорост

bnr.bg, Радио България

Първото тримесечие на 2016 се характеризира с доста активен пазар на жилища, особено в най-големия български град София. Там станахме свидетели на отчетлив ръст на продажбите на имоти, който се дължи на силната активизация от страна на местните купувачи – млади семейства и хора, които търсят вложение за парите си и правят инвестиции с цел отдаване под наем, заяви за Радио България оперативният директор на компанията за недвижими имоти „Бългериан Пропертис”, Полина Стойкова. Може да се каже, че в момента пазарът е в много добра форма и дългоочакваното възстановяване на сектора вече е факт, каза Полина Стойкова и допълни:

През първото тримесечие на 2016 отчетохме 8% ръст на цените в София на годишна база. Прогнозата ни за страната е за ръст между 4% и 7%, а за София от около 8% през 2016-а. Разбира се, това поскъпване не трябва да плаши никого, защото цените тръгват от ниска база. До миналата година те бяха на нивата от 2005 г. Така че е нормално да наблюдаваме един умерен ръст на цените. При ваканционните имоти ситуацията е малко по-различна, но все пак трябва да отбележим, че приключи един интересен и силен сезон за имотите в ски курортите. Макар и времето да не беше толкова благодатно, успяхме да реализираме много сделки в големите ски курорти. По българското Черноморие наблюдаваме частично и плавно възстановяване на интереса на руските купувачи. Аз лично не очаквам да има силно изменение в цените в близките 1-2 години, тъй като има много голямо предлагане, а търсенето спадна рязко след оттеглянето на руските инвеститори. Сега трябва да мине един период, в който да се абсорбира наличното предлагане и да се уравновеси пазарът. Така че сега е много добър момент за покупка на имот по родното Черноморие. Там има много добри предложения и цените започват от 10,000 евро за студио.

Успява ли строителният бранш да задоволи нарасналото търсене?

Строителството е относително бавен процес. Отнема време докато един проект бъде планиран и излезе на пазара. Дълги години след кризата строителната активност само спадаше. Миналата година, обаче видяхме отчетлив ръст от над 50% на новото строителство в София. Така че строителите се опитват да отговорят на това нараснало търсене и виждаме, че сгради, които излизат още на етап на зелено срещат интерес. Ние можем да се похвалим с голяма реализация на проекти още на етап на зелено.

Защо все повече хора се осмеляват да купуват на зелено, т.е още преди да е започнало същинското строителство на имота?

Причините са няколко. От една страна, липсата на достатъчно предлагане кара хората да взимат решение в по-ранен етап. Към момента търсенето е насочено предимно към ново строителство и ако в определени райони предлагането на готови жилища не е толкова голямо хората започват да обмислят и покупка на зелено. От друга страна, дори и по време на кризата в бранша останаха много стабилни строителни предприемачи и инвеститори. С други думи вече имаме едни утвърдени играчи на пазара и хората не купуват на зелено без да проверят репутацията на строителя и инвеститора.

По думите на Полина Стойкова, в момента се наблюдава голямо търсене на нови имоти и в други големи градове като Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. Българските купувачи се обърнаха към имотния пазар поради факта, че лихвите по депозитите в банките вече не са интересни и клонят към нула. Това е съвсем нормален процес и имотите заеха мястото, което им принадлежи – сред основните активи на хората, продължава Полина Стойкова и допълва:

Всички големи градове усетиха това увеличено търсене. Мога да кажа, че е много отчетлив интересът от страна на българи, живеещи в чужбина. От края на миналата година и началото на тази един сериозен процент от покупката на имоти се извършва от българи, които живеят навън и желаят да имат свое жилище в България, което да отдават под наем или в което да отсядат по време на престоя си в страната.

Според Стойкова, паралелно със спада на лихвите по ипотечните кредити се активизират и покупките на имоти. „Такива ниски нива по ипотечните кредити никога не сме имали до момента. В сравнение с лихвите в други страни те остават по-високи, но съобразно спецификата на нашия пазар и реалността в България може да твърдим, че тези лихви са доста атрактивни. Много банки предлагат лихви от около 4.5%. Вероятно спадът на лихвите по ипотечните кредити в голяма степен е изчерпан, така че в следващите 1-2 години нивата ще са сходни. От друга страна хората са по-свободни да рефинансират покупката си и след първата година могат да погасяват кредитите без наказателна лихва. Това определено отпуши пазара на имоти и дава една гъвкавост и свобода на купувачите, които по наши наблюдения най-често разполагат с между 10,000 и 20,000 Евро и останалата стойност на имота я дофинансират с кредит.

Старото строителство също намира своето мястото на пазара. Много купувачи предпочитат старо строителство тухла, панел или ЕПК, защото те са със реална площ, т.е без общи части и с по-големи помещения, и когато хората разполагат с по-ограничен бюджет те съвсем естествено се насочват към панелните жилища, каза в заключение Полина Стойкова.

Вижте всички обекти ново строителство в София

За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Чудесни професионалисти, вършат си работата изключително коректно. Отделят много внимание към ...
Отскоро си търсим жилище, което да превърнем в наш дом за постоянно в столицата. Сблъскахме се с ...
Бих искал да изкажа специални благодарности на брокер Стефан Абанозов и юрисконсулт Биляна Петкова ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Последни Новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Последни регионални новини
Откриват „Бронзовата къща”

22/Октомври/2018
https://fakti.bg

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през ... прочети повече

Знаете ли, че?
Снежана Стойчева от Imoti.net: Няма балон на имотния пазар

10/Декември/2018

Мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в предаването „Клуб Investor“ цитира данните от експертния анализ за София на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова, според който жилищата в столицата са два пъти по-достъпни, отколкото преди десет години. В разговор с водещия Ивайло ... прочети повече