МЕДИИТЕ ЗА НАС

Пазарът на жилища набира скорост

bnr.bg, Радио България

Първото тримесечие на 2016 се характеризира с доста активен пазар на жилища, особено в най-големия български град София. Там станахме свидетели на отчетлив ръст на продажбите на имоти, който се дължи на силната активизация от страна на местните купувачи – млади семейства и хора, които търсят вложение за парите си и правят инвестиции с цел отдаване под наем, заяви за Радио България оперативният директор на компанията за недвижими имоти „Бългериан Пропертис”, Полина Стойкова. Може да се каже, че в момента пазарът е в много добра форма и дългоочакваното възстановяване на сектора вече е факт, каза Полина Стойкова и допълни:

През първото тримесечие на 2016 отчетохме 8% ръст на цените в София на годишна база. Прогнозата ни за страната е за ръст между 4% и 7%, а за София от около 8% през 2016-а. Разбира се, това поскъпване не трябва да плаши никого, защото цените тръгват от ниска база. До миналата година те бяха на нивата от 2005 г. Така че е нормално да наблюдаваме един умерен ръст на цените. При ваканционните имоти ситуацията е малко по-различна, но все пак трябва да отбележим, че приключи един интересен и силен сезон за имотите в ски курортите. Макар и времето да не беше толкова благодатно, успяхме да реализираме много сделки в големите ски курорти. По българското Черноморие наблюдаваме частично и плавно възстановяване на интереса на руските купувачи. Аз лично не очаквам да има силно изменение в цените в близките 1-2 години, тъй като има много голямо предлагане, а търсенето спадна рязко след оттеглянето на руските инвеститори. Сега трябва да мине един период, в който да се абсорбира наличното предлагане и да се уравновеси пазарът. Така че сега е много добър момент за покупка на имот по родното Черноморие. Там има много добри предложения и цените започват от 10,000 евро за студио.

Успява ли строителният бранш да задоволи нарасналото търсене?

Строителството е относително бавен процес. Отнема време докато един проект бъде планиран и излезе на пазара. Дълги години след кризата строителната активност само спадаше. Миналата година, обаче видяхме отчетлив ръст от над 50% на новото строителство в София. Така че строителите се опитват да отговорят на това нараснало търсене и виждаме, че сгради, които излизат още на етап на зелено срещат интерес. Ние можем да се похвалим с голяма реализация на проекти още на етап на зелено.

Защо все повече хора се осмеляват да купуват на зелено, т.е още преди да е започнало същинското строителство на имота?

Причините са няколко. От една страна, липсата на достатъчно предлагане кара хората да взимат решение в по-ранен етап. Към момента търсенето е насочено предимно към ново строителство и ако в определени райони предлагането на готови жилища не е толкова голямо хората започват да обмислят и покупка на зелено. От друга страна, дори и по време на кризата в бранша останаха много стабилни строителни предприемачи и инвеститори. С други думи вече имаме едни утвърдени играчи на пазара и хората не купуват на зелено без да проверят репутацията на строителя и инвеститора.

По думите на Полина Стойкова, в момента се наблюдава голямо търсене на нови имоти и в други големи градове като Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. Българските купувачи се обърнаха към имотния пазар поради факта, че лихвите по депозитите в банките вече не са интересни и клонят към нула. Това е съвсем нормален процес и имотите заеха мястото, което им принадлежи – сред основните активи на хората, продължава Полина Стойкова и допълва:

Всички големи градове усетиха това увеличено търсене. Мога да кажа, че е много отчетлив интересът от страна на българи, живеещи в чужбина. От края на миналата година и началото на тази един сериозен процент от покупката на имоти се извършва от българи, които живеят навън и желаят да имат свое жилище в България, което да отдават под наем или в което да отсядат по време на престоя си в страната.

Според Стойкова, паралелно със спада на лихвите по ипотечните кредити се активизират и покупките на имоти. „Такива ниски нива по ипотечните кредити никога не сме имали до момента. В сравнение с лихвите в други страни те остават по-високи, но съобразно спецификата на нашия пазар и реалността в България може да твърдим, че тези лихви са доста атрактивни. Много банки предлагат лихви от около 4.5%. Вероятно спадът на лихвите по ипотечните кредити в голяма степен е изчерпан, така че в следващите 1-2 години нивата ще са сходни. От друга страна хората са по-свободни да рефинансират покупката си и след първата година могат да погасяват кредитите без наказателна лихва. Това определено отпуши пазара на имоти и дава една гъвкавост и свобода на купувачите, които по наши наблюдения най-често разполагат с между 10,000 и 20,000 Евро и останалата стойност на имота я дофинансират с кредит.

Старото строителство също намира своето мястото на пазара. Много купувачи предпочитат старо строителство тухла, панел или ЕПК, защото те са със реална площ, т.е без общи части и с по-големи помещения, и когато хората разполагат с по-ограничен бюджет те съвсем естествено се насочват към панелните жилища, каза в заключение Полина Стойкова.

Вижте всички обекти ново строителство в София

За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Уважаеми господа, Аз, Славов Владимир Ионович и жена ми Славова Албина Ивановна ви благодарим и, ...
Уважаеми ръководители на компания BULGARIAN PROPERTIES! Ние сме семейство от Израел, Алекс и Натали ...
Отговорен подход към работата, приятелско отношение към клиентите, само положителни препоръки. ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Последни Новини
Собственият дом е по-достъпен

05/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

По-високата покупателна способност на доходите, ръстът на БВП и намалената безработица се отразяват на пазара на имоти. Заплатите в София постоянно се увеличават през последните 10 години, сочат официалните данни.

През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за пръв път се преминава границата от 1000 лв. - 1005 лв.. През 2017 г. сумата е възлизала средно на 14... прочети повече

Последни регионални новини
Музиката на космоса в Шумен

11/Април/2019
http://bnr.bg

С концерт под наслов „Музиката на космоса“ в Астрономическата обсерватория в Шумен тази вечер продължава отбелязването на 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз. Произведенията, които ще бъдат изпълнени, са посветени на небесните тела и космическите явления. Това каза за Радио Шумен проф. Диана Кюркчиева, ръководител на Астрономическата обсерватория.

"Тази връзка... прочети повече

Знаете ли, че?
Имотите у нас - най-достъпни от 2015 г. насам

24/Април/2019
profit.bg

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.
<... прочети повече