МЕДИИТЕ ЗА НАС

Пазарът на жилища набира скорост

bnr.bg, Радио България

Първото тримесечие на 2016 се характеризира с доста активен пазар на жилища, особено в най-големия български град София. Там станахме свидетели на отчетлив ръст на продажбите на имоти, който се дължи на силната активизация от страна на местните купувачи – млади семейства и хора, които търсят вложение за парите си и правят инвестиции с цел отдаване под наем, заяви за Радио България оперативният директор на компанията за недвижими имоти „Бългериан Пропертис”, Полина Стойкова. Може да се каже, че в момента пазарът е в много добра форма и дългоочакваното възстановяване на сектора вече е факт, каза Полина Стойкова и допълни:

През първото тримесечие на 2016 отчетохме 8% ръст на цените в София на годишна база. Прогнозата ни за страната е за ръст между 4% и 7%, а за София от около 8% през 2016-а. Разбира се, това поскъпване не трябва да плаши никого, защото цените тръгват от ниска база. До миналата година те бяха на нивата от 2005 г. Така че е нормално да наблюдаваме един умерен ръст на цените. При ваканционните имоти ситуацията е малко по-различна, но все пак трябва да отбележим, че приключи един интересен и силен сезон за имотите в ски курортите. Макар и времето да не беше толкова благодатно, успяхме да реализираме много сделки в големите ски курорти. По българското Черноморие наблюдаваме частично и плавно възстановяване на интереса на руските купувачи. Аз лично не очаквам да има силно изменение в цените в близките 1-2 години, тъй като има много голямо предлагане, а търсенето спадна рязко след оттеглянето на руските инвеститори. Сега трябва да мине един период, в който да се абсорбира наличното предлагане и да се уравновеси пазарът. Така че сега е много добър момент за покупка на имот по родното Черноморие. Там има много добри предложения и цените започват от 10,000 евро за студио.

Успява ли строителният бранш да задоволи нарасналото търсене?

Строителството е относително бавен процес. Отнема време докато един проект бъде планиран и излезе на пазара. Дълги години след кризата строителната активност само спадаше. Миналата година, обаче видяхме отчетлив ръст от над 50% на новото строителство в София. Така че строителите се опитват да отговорят на това нараснало търсене и виждаме, че сгради, които излизат още на етап на зелено срещат интерес. Ние можем да се похвалим с голяма реализация на проекти още на етап на зелено.

Защо все повече хора се осмеляват да купуват на зелено, т.е още преди да е започнало същинското строителство на имота?

Причините са няколко. От една страна, липсата на достатъчно предлагане кара хората да взимат решение в по-ранен етап. Към момента търсенето е насочено предимно към ново строителство и ако в определени райони предлагането на готови жилища не е толкова голямо хората започват да обмислят и покупка на зелено. От друга страна, дори и по време на кризата в бранша останаха много стабилни строителни предприемачи и инвеститори. С други думи вече имаме едни утвърдени играчи на пазара и хората не купуват на зелено без да проверят репутацията на строителя и инвеститора.

По думите на Полина Стойкова, в момента се наблюдава голямо търсене на нови имоти и в други големи градове като Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. Българските купувачи се обърнаха към имотния пазар поради факта, че лихвите по депозитите в банките вече не са интересни и клонят към нула. Това е съвсем нормален процес и имотите заеха мястото, което им принадлежи – сред основните активи на хората, продължава Полина Стойкова и допълва:

Всички големи градове усетиха това увеличено търсене. Мога да кажа, че е много отчетлив интересът от страна на българи, живеещи в чужбина. От края на миналата година и началото на тази един сериозен процент от покупката на имоти се извършва от българи, които живеят навън и желаят да имат свое жилище в България, което да отдават под наем или в което да отсядат по време на престоя си в страната.

Според Стойкова, паралелно със спада на лихвите по ипотечните кредити се активизират и покупките на имоти. „Такива ниски нива по ипотечните кредити никога не сме имали до момента. В сравнение с лихвите в други страни те остават по-високи, но съобразно спецификата на нашия пазар и реалността в България може да твърдим, че тези лихви са доста атрактивни. Много банки предлагат лихви от около 4.5%. Вероятно спадът на лихвите по ипотечните кредити в голяма степен е изчерпан, така че в следващите 1-2 години нивата ще са сходни. От друга страна хората са по-свободни да рефинансират покупката си и след първата година могат да погасяват кредитите без наказателна лихва. Това определено отпуши пазара на имоти и дава една гъвкавост и свобода на купувачите, които по наши наблюдения най-често разполагат с между 10,000 и 20,000 Евро и останалата стойност на имота я дофинансират с кредит.

Старото строителство също намира своето мястото на пазара. Много купувачи предпочитат старо строителство тухла, панел или ЕПК, защото те са със реална площ, т.е без общи части и с по-големи помещения, и когато хората разполагат с по-ограничен бюджет те съвсем естествено се насочват към панелните жилища, каза в заключение Полина Стойкова.

Вижте всички обекти ново строителство в София

За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Приемете моите най-сърдечни пожелания за рождения ви ден. Пожелавам непрестанно развитие на фирмата ...
Благодаря на брокера Христо Несторов и на колегата адв. Влахов за проявената компетентност, бързина ...
Много съм доволен от вашия брокер Андрю Пийч. Получих качествено обслужване от негова страна. Ще го ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Последни Новини
Полина Стойкова за в-к Строител: Пазарът е изключително активен от началото на 2019 г.

05/Март/2019
http://vestnikstroitel.bg

„През първите два месеца на 2019 г. станахме свидетели на силен старт на пазара на жилищни и ваканционни имоти. Интересно е, че през февруари се забеляза изключителна активизация в цялата страна, като традиционно водеща роля имаше София.“ Това съобщи за вестник „Строител“ Полина Стойкова MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties.

Според нея прогнозите на експертите от бранша за ... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
Поръчител за заем отговаря и сам за цялата сума

28/Януари/2019
в. Сега, 26.01.2019, стр. 41

Законовите разпоредби за поръчителството са главно в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Там на него е отделено специално място - поръчителството като вид договор. Правилата се намират в раздела за обезпечения на вземанията и се приема като едно от основните подсигурявания при даването на пари... прочети повече