Жилищният пазар в София през 2017 г. - повече конкуренция, повече сделки

2016-12-21   |  investor.bg

Силно местно търсене, повече конкуренция на вторичния пазар и разширяване на периметъра на купувачите. Така ще изглежда пазарът на имоти в София през 2017 г. според две от най-големите консултантски компании – Bulgarian Properties и Имотека.

Подемът на пазара, наблюдаван тази година, ще продължи, но купувачите ще са още по-добре подготвени по отношение на ценовите нива, а широките граници на цените, които наблюдаваме в момента на пазара, ще се доближат все повече до реалните, смятат експертите.

„През 2016 г. станахме свидетели на един мини бум или по-точно казано - едно бързо разгръщане на позитивните тенденции на пазара на имоти в София и големите градове, каквото не сме виждали от годините на предходния възходящ цикъл на пазара“, коментира Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

Компанията за пръв път от 2008 г. отчита двуцифрен ръст в цените на имотите в София - очертава се годината да приключи с около 12% увеличение. Това е двойно по-голям ръст от миналата година, когато цените се повишиха с около 6%, показват данните на компанията.

През тази година се очерта и огромен недостиг на качествено ново строителство, което да отговори на скокообразно нарасналото търсене. В резултат новото строителство в София и големите градове преживява бурно развитие с бърза реализация на много от проектите още в начален етап на строителството.

Стойкова подчертава обаче, че повишеното предлагане постепенно ще балансира пазара, тъй като към момента се наблюдава изключително засилена строителна активност и изборът за купувачите става все по-голям.

Реализираните продажби на жилища ново строителство съставляват около 50% от общия обем продажби в София, а цените, на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв.м., показват още данните на Bulgarian Properties.

Компанията посочва, че за пръв път възходящият цикъл на пазара се определя изцяло от местното търсене, движено от фундаментални фактори, каквито са ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Тоест можем да смятаме, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране, коментира Стойкова.

В допълнение, през тази година за пръв път 50% от сделките на ваканционния пазар са от българи, т.е. местното търсене прелива и в други сегменти на пазара, каквито от възникването им през 2003 г. до момента са били винаги доминирани от чуждестранни купувачи.

За следващата година компанията очаква ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.

Според Имотека купувачите догодина ще разширят периметъра си на интерес и районите, в които търсят подходящото жилище. Освен южните и източните квартали, през следващата година се очаква засилване на интереса към районите на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", бул. "Шипченски проход", кв. "Красно село", кв. "Бъкстон", кв. "Витоша", по протежението на бул. "Владимир Вазов". Това са райони, които са активно развиващи се днес, а цените им все още са достъпни. В близките години обаче е вероятно нивата там да се покачат, посочва компанията.

През 2017 г. се очаква частично да бъде преодолян и дисбалансът между цените, които част от продавачите предлагат, и тези, на които се сключват реални сделки.

„Оптимизмът, с който стартира 2016 г., мотивира много продавачи да предложат на пазара имоти със завишени цени. В резултат в центъра на столицата днес виждаме изключително широк диапазон – срещат се имоти от 800 до 1 500 евро на кв.м. Разбира се, има разлики в качествата на тези жилища, но реалните пазарни граници са далеч по-тесни. През предстоящата година очакваме продавачите да предложат адекватни на пазара ценови нива“, коментира Явор Пейчев, регионален мениджър на Имотека.

Компанията прогнозира, че сделките с жилища с цел отдаване под наем ще се увеличат с около 5% през следващата година. Най-желаните имоти ще останат двустайните и тристайните апартаменти. Между 1 и 3 месеца ще се задържи най-често срещаният период за сключване на сделка, казват още от компанията.

Новото строителство, което вече е налично, и имотите, които ще излязат на пазара през идната година, ще бъдат предпочитани. Въпреки че цените им вече са устойчиво по-високи, новите сгради привличат интереса на купувачите заради общото си състояние, енергоефективните си фасади и поддържаните общи части, смята още агенцията.

При традиционното строителство общият вид на сградите не е така привлекателен за клиентите. В същото време повечето етажни собствености не инвестират в поддръжка, което катализира процеса на амортизация, посочва Пейчев.

Като цяло 2017 г. ще бъде година на активен пазар, в която предлагането ще отговаря във все по-пълна степен на различните изисквания на купувачите. Възможно е и разширение в ценовия диапазон, на който се сключват сделки. Ако през тази година най-много са били покупките между 70 хил. и 110 хил. евро, то през 2017 г. можем да станем свидетели на движение във възходяща посока на тези показатели, прогнозира още агенцията.

Вижте топ имоти ново строителство в София


  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда с Акт 15 на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Завършване през ЮНИ 2020 г.
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Изпратете запитване