Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Песимистите намаляват

2010-03-12   |  Политика, бр. 307, 12.03.10, със съкращения

Очакванията за движението на цените на жилищните имоти у нас тази година остават предимно песимистични. Общо 73% от участниците в онлайн анкета на Investor.bg очакват цените през 2010 г. да се понижат в една или друга степен. Този дял обаче се свива в сравнение с дела година по-рано, когато намаление на цените прогнозираха 82% от участниците в предишната, идентична, анкета.

Най-много отговори са за спад в рамките на 5 до 30% - този отговор са посочили 43 на сто от участниците. Драстичен спад от над 30% очакват 16 на сто, докато други 14 на сто очакват доста по-умерено понижение от под 5%.

Редиците на оптимистите бележат леко увеличение спрямо миналата година за сметка на песимистите - общо 16% от участниците в тазгодишната анкета очакват ръст през 2010 г. спрямо дял от 9% в миналогодишната с прогноза за ръст през 2009 г.

Оптимизмът обаче е по-скоро предпазлив - 8 на сто от анкетираните очакват скромно увеличение от под 5%, 6 на сто очакват ръст между 5 и 30% и едва 2 на сто прогнозират поскъпване с над 30%.

Общо 9% от участниците в анкетата са на мнение, че цените ще останат без изменение тази година, а 3% не се ангажират с прогноза. Участие са взели 3105 потребители в периода януари - февруари.

До известна степен отговорите отразяват вече изказани очаквания от страна на агенции за имоти и консултантски компании, които гравитират около прогноза за забавяне на спада тази година.

Също още поне половин година на корекция в пазарните цени и малък обем от сделки прогнозираха от БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС. От агенцията очакват възстановяването на пазара да дойде първо по отношение на увеличение на броя сделки и едва след това по отношение на нарастване на цените. За нарастване не можем да говорим в следващата една година, а когато това стане, цените ще се увеличават плавно, съизмеримо с нарастването на БВП на страната, очакват още от агенцията.

От Националния статистически институт отчетоха 21,4% намаление на средните годишни цени през 2009 г. спрямо 2008 г., за която беше отчетен ръст от 25%. Данните сочат забавяне на спада до 1,9% през последното тримесечие.

Разгледайте нашите ОФЕРТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

Вижте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване