Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

До пет лоши кредита на месец в Бургас

2008-10-31   |  Черноморски фар, 31.10.2008 г., Женя Атанасова

От 3 до 5 са лошите кредити в Бургас на месец, разкри местен банкер. Но в никакъв случай не може да става въпрос за разпродажба на имуществото заради неизплатени ипотеки. Напротив, повечето клиенти, станали жертва на финансовите институции и кризата, намират собствено финансиране от приятели, роднини или други банки преди имотът да е преминал в ръцете на съдия-изпълнител. Процедурата по изземване на жилището отнема няколко месеца и през това време закъсалите финансово бургазлии успяват да погасят борчовете. От началото на годината отнетите от съдия-изпълнители апартаменти са по-малко от десет за Бургас.

Често явление обаче през последните месеци е клиентът, който забоксува с вноските по ипотеката, да продаде жилището си чрез агенция за недвижими имоти, да изплати остатъка по заема и да закупи по-малък апартамент в не толкова атрактивен квартал. Това коментира Стефка Томова, управител на ''Явлена Бургас''.
Така през есенните месеци на пазара излязоха десетки тристайни или двустайни жилища, но няма хора, останали на улицата, единодушни са брокерите.

Според шефа на Bulgarian Properties, Mихаил Чобанов, ипотечната криза няма да се усети в Бургас . Голяма част от кредитите по жилищата в града са частична сума от самия имот, а това прави по-лесно обслужването им от клиентите.

Друга е картината по морските ни курорти. Там на тезгяха излязоха десетки апартаменти за продан. От една страна, това са ваканционните жилища, закупени от англичани, които не могат да обслужват кредитите си към техните фондове и банки.
Другите имоти, които излизат на пазара, са заложени от бизнеса.

''Черноморски фар'' писа за нарастващия брой строителни предприемачи в неплатежоспособност, които са теглили кредити, надявайки се на бързи продажби. Първи за този процес алармира изпълнителният директор на Green Life Николай Пехливанов. ''Фалитите по морето и планинските курорти са неизбежни'', беше категоричен още преди месец той. Според него много банки вече подават рамо на затънали до гуша кредитополучатели, като им предлагат авторитетни родни фирми да се включат в проектите им и да ги завършат. Проблемът пък със спрените кредити ще бъде основен през предстоящата зима за бизнеса.



  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване