Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Подценени или надценени са имотите у нас?

2010-02-08   |  profit.bg, 4.02.2010

В следствие на световната криза, имотите у нас отчетоха понижения от 20 до 40 и повече процента за различните сегменти. Въпреки това, продължаваме да си задаваме въпроса - Подценени ли са имотите, удачен ли е моментът за покупка или да изчакам още няколко месеца?

Екипът на Profit.bg се допита до 3 от най-големите имотни агенции и консултанти у нас, едната от които е Бългериан Пропертис. Ето и какво споделиха те пред нас.

„Не бих казала, че има подценени имоти някъде в България", заяви пред Profit.bg Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис.

„Все още протича активен процес по корекция на офертните цени в страната, което означава, че няма обявени по-ниски от пазарните цени, а самите пазарни цени не е ясно какви са, тъй като пазарът все още се пренастройва, допълни Стойкова.

Според нея цените в Буграс, Стара Загора, Пловдив и др. областни градове не бяха толкова гъвкави през 2009 г., както в София, и в този смисъл са надценени и липсва интерес.

"Там, където цените спаднаха значително - морските курорти, Банско, селските имоти - не бих казала, че са подценени, а по-скоро, че са намерили някакви реални стойности към сегашния момент. Подценени имоти би могло да има, когато пазарните тенденции се обърнат, търсенето нарасне и цените започнат да се покачват, но сме далеч от такъв момент все още", заяви още тя.

Според Калоян Богданов, маркетинг мениджър на Адрес, „първите седмици на годината донесоха информация, че банките започват да се преориентират от привличане на средства към „отпушване" на кредитирането, като 4-5 водещи финансови институции подготвят нови и примамливи ипотечни кредити. В момента, в който започнат рекламните си кампании и първите купувачи се възползват, ще започне желание у продавачите да не са толкова отстъпчиви".

От своя страна Татяна Емилова, мениджър отдел „Жилищни имоти" в Colliers International сподели, че „можем все по-често да говорим за сегментиране на пазара и балансиране на цените, т.е. има много проекти, които държат цените си, но не са надценени, тъй като са инвестирали доста средства в околната инфраструктура, качеството на строителството и използваните материали и пр.

Новопостроените имоти обикновено се продаваха от притиснати от финансови проблеми продавачи и техните цени, въпреки че се понижиха по-малко, станаха конкурентни с тези на панелните и привлякоха доста купувачи, търсещи качествен имот на ниска цена. При тях надценяването беше по-малко.

Качествените тухлени имоти с уредена инфраструктура имаха най-малко понижение в цената, особено ако са на добри места и в поддържани сгради.

Имотите в строеж преживяха сериозен спад, сравним и дори надминаващ този на панелните имоти. Причината е, че досега в цената не беше "калкулиран" сериозният риск, който поемат купувачите, ако строителят не довърши сградата. Поради липсата на финансиране както за строителите, така и за купувачите се създаде ситуация, в която продавачите/строители/ се нуждаят от свежи пари, а купувачите с пари в брой бяха в отлична позиция да водят дълги преговори и така цените се понижиха значително.

Такава беше ситуацията в големите градове. В по-малките градове пазарите на имоти са традиционно по-свити и там предлагането и търсенето не се разграничиха толкова силно, което доведе и до по-ниски спадове на цените и съответно по-малко надценяване на имотите. В малките села и курорти сериозно се усети спирането на интерес от чуждестранните купувачи и цените намаляха с над 50%, което показа, че определено там имотите са били сериозно надценени.

В началото на годината от агенцията обявиха, че имотният пазар у нас през 2010 г. ще се диктува от банките. Т.е. те са на ход. Следва да видим и отговорът на купувачите и продавачите.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване