Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова, В развитие по Bloomberg TV: Ваканционните имоти поскъпват с до 25%

2023-02-22   |  Николета Рилска, www.bloombergtv.bg

Най-скъпи са в Боровец и Южното Черноморие


През 2022 година цените на ваканционните имоти отбелязват един от най-големите си ръстове за последните 20 години. Те са от порядъка 20-25%. Това оскъпява двустайните апартаменти с около 10 хиляди евро. Ако през 2021 г. в Слънчев бряг се продаваха апартаменти за 30-40 хиляди евро, сега тази сума достига 45-50 хиляди евро. Факторите, които допринасят за този ръст на цените са много – основно инфлацията и по-свитото предлагане. Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„От планинските курорти Боровец винаги е бил най-скъп, там цените не са спадали дори след кризата през 2008 г., поради причината, че там няма предлагане на имоти“, посочи Стойкова. Тя добави, че цените в курорта вече гонят 1000 евро на квадратен метър.

„При морските курорти традиционно най-скъпи са имотите по Южното Черноморие – Созопол, Лозенец“.

Стойкова отбеляза, че през 2022 г. ръстът на цените на ваканционните имоти е по-висок, отколкото в някои големи градове. Тя добави, че тенденцията е започнала от пандемията.

„Купувачите предпочитат повече морето, то е много по-голям пазар, обхваща много региони… Там има възможност за по-дълъг сезон“.


По думите на Стойкова купувачите търсят основно двустайни и тристайни апартаменти, когато са за лично ползване. Ако е с цел инвестиция, те се насочват и към едностайни и двустайни, които по-лесно се отдават под наем на хотелски принцип, стана ясно от разговора.

„Равномерно разпределено търсене има към различните типове имоти, има и хора, които търсят къщи във ваканционните курорти. Превес има търсенето на самостоятелни къщи, не част от комплекс“.

Гостът посочи, че търсещите са основно семейства, има и хора в предпенсионна възраст, работещи от дистанция.

Стойкова разказа, че войната в Украйна не се отразява на пазара на ваканционни имоти у нас – отливът на руски купувачи е започнал още през 2016 г.

Гостът очаква атрактивна 2023 г. за пазара на имоти и по-добро предлагане.

Целия разговор гледайте във видео материала:



Вижте нашите оферти в планинските курорти

Разгледайте имоти на морето

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване