Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред Bloomberg TV: Населените места до курортите привличат купувачи с ниските си цени (видео)

2018-05-29   |  bloombergtv.bg

Материал: bloombergtv.bg

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова бе специален гост в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV България. Вижте какво сподели тя за актуалните тенденции на пазара на ваканционни имоти в края на зимния и разгара на летния сезон в разговор с водещ Делян Петришки.

---

Естествена е тенденцията селата в близост до големите курорти да привличат интереса на купувачите с ниските си цени.

„Има строителство около Слънчев бряг към Кошарица, Тънково. Там също се изградиха затворени комплекси от къщи или малки комплекси с блокчета. През годините те привличаха не малък интерес, тъй като цените са много добри – те може да бъдат около 300-350 евро на квадратен метър. За Банско покрай голфа има офертни цени за около 200-250 евро на квадратен метър. В Боровец е сходно – около 350 евро. Понякога цените в сателитните населени места, които са на 10-15 километра от основната атракция на курорта, може да са по-ниски с 40-50%“.

Тенденциите от тази година са за засилване на интереса към морето и то до голяма степен от български купувачи.

„Това е един процес, който протича през последните 1-2 години, но през лятото може би ще видим материализацията му, тъй като българите проучваха, разглеждаха миналото лято и сега ще проявят по-информиран интерес към имотите на морето. От статистиката на Агенцията по вписванията може да се отбележи, че след отдръпването на руснаците, сделките по морето спадаха в продължение на 2-3 години. От края на миналата година вече спадът беше прекратен и през първото тримесечие имаме нарастване в Несебър, който включва района на Слънчев бряг, с 26% на годишна база спрямо първото тримесечие на 2017 г.“.

По думите на експерта подобен процес е протекъл и при ски курортите още от средата на миналата година.

„Видяхме как започнаха ръстовете и в Банско, Разлог, Самоков и Смолян. И трите служби по вписванията регистрираха ръстове, които сега виждаме да продължават и към морето“.

Традиционно от летните курорти остава интереса за покупка на имоти към Слънчев бряг и южните курорти, а от зимните – Боровец, където вече предлагането се изчерпва.

„По-малко оферти излизат на пазара и съответно цената се покачва. За първите три месеца на годината цената там надмина 700 евро на квадратен метър“.

Полина Стойкова очерта и един от основни проблеми на пазара на ваканционни имоти у нас:

„Ние сме много активни по отношение на реклама на България. Успяваме да привлечем интерес към България, имаме стоката, курортите и климатичните условия. Но като че ли не можем да постигнем трайно позициониране. Едни националности, които ги има в определен период, за следващ период изчезват и се заместват с други. Това не води до траен растеж. Може би по-съсредоточена реклама на национално ниво за привличане на чуждестранни купувачи и инвеститори би била от полза, тъй като виждаме успешни примери с Испания, Португалия, Турция. Това върви ръка за ръка с развитието на туризма, тъй като първо се идва на туризъм, а после се купува“.

Вижте пълното интервю, излъчено по BloombergTV:



Вижте нашите оферти в морските курорти

Вижте имотите за продажба в планински курорти

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване